reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża bliźniacza

U mnie próby wątrobowe są podwyższone :no:
O ludzie... Na wieczornym obchodzie będzie mój lekarz zobaczymy co powie :dry:

reklama
Iwizara - dziękuję Ci, że się odezwałaś. Mam nadzieję, że mi też założą ten szew. A powiedz co to znaczy "leżeć" w Twoim przypadku? Bo czytam różne opinie. Niektóre dziewczyny wstają dosłownie tylko "na siku", a inne czasem posnują się po domu.

ADB7 -właśnie ja też mam jednokosmówkową, i najpierw wizyty miały być co 2-3 tygodnie (wizyta + usg dopochwowe i po brzuchu - chodzę prywatnie ), a teraz wlasnie w poniedziałek, mi powiedział że na razie nie ma potrzeby bo wszystko jest super i na wizytę + oglądanie dzieci dopiero 14 marca zaprasza, chyba że coś mnie zaniepokoi to wtedy proszę wcześniej, i tak się trochę martwię bo przecież TTTS może wystąpić w każdej chwili ;/

Sarenka89 może nie powinnaś się martwić, bo ja USG co 2 tyg mam od 16tc. Skoro wszystko jest w porządku, to chyba lekarz wie co robi. Pamiętam jak moja lekarka wspominała, że TTTS jest najgroźniejsze na późniejszym etapie ciąży, kiedy dzieci zaczynają bardzo szybko rosnąć. Ja też się denerwuję TTTS zwłaszcza po wpisie chyba teri, która pisała, że u niej TTTS pojawił się właśnie w ciągu 2-ch tygodni ale zdaje się, że ok 30tc.

ADB7 Mam nadzieję że wie co robi, bo mi właśnie też powiedział trochę to dziwnie zabrzmiało no ale cóż .. że jeżeli TTTS wystąpi na wczesnym etapie ciąży to nie będzie w stanie pomóc dzieciom, dlatego monitorowanie pod tym względem zaczyna dopiero od momentu kiedy są w stanie pomóc. Wizytę będę miała w 18 tygodniu więc wtedy się go dokładnie wypytam co i jak z tym monitorowaniem wagi.

Witajcie dzieczwyny!
Wczoraj wrocilam z urlopu, w koncu mialam porzadne badanie,wiec zanim zaczne czytac zaleglosci powiem Wam, ze prawie wszystko jest ok.
Ma byc chlopczyk i dziewczynka. Piszac prawie wszystko, mam na mysli, ze roznica w wadze miedzy nimi 18% wynosila. 20w3d bylo dzeiwczynka 322, chlopczyk 408 :confused: Lekarz powiedzial, ze moze to byc genetyczne, albo jedno lozysko slabiej pracuje. Kazal obserwowac no i lezec na lewym boku.
Ile wasze dzidzie wazyly w tym czasie?

Paulineczka - ja od 25 tc przeżywałam katusze, bo na usg wychodziło nawet 27% różnicy między bąblami - u mojego lekarza była różnica, w szpitalu wyszło usg całkiem ok, na kontroli znów różnica, w szpitalu w bonusie jeszcze dodatkowo stwierdzili że Zuzik nie rośnie (leżałam 3 tygodnie z powodu rozwarcia), więc wylałam może łez. We wtorek na usg Zuza miała cały czas ok. 2000, a w piątek waga urodzeniowa 2650. Także usg trzeba brać z przymrużeniem oka.
Fusun - zaciskamy kciukasy za szyjkę. Teraz musisz dużo leżeć i odpoczywać. Było tu kilka dziewczyn, które miały pesar albo szew i dotrzymały do ładnych wyników.
Anufka - dla Twoich walecznych skarbów wysyłamy ciepłe myśli i naszą modliwę.

Paulineczka - myślę, że lekarz nie potrzebnie Cię nastraszył. Skoro ma być chłopak i dziewczyna (tak jak u mnie;-)) i mają oddzielne łożyska, to jest to ciąża dwujajowa. Czyli tak jakby w Twoim brzuszku rozwijały się dwa maluchy z różnych ciąż. Różnice w wadze mogą wystąpić i wcale nie ma co się nimi przejmować, bo gdybyś dwa razy była w pojedynczej ciąży to na tym samym etapie dzieci nie byłyby na pewno takie same. Do tego dziewczynki z reguły są drobniejsze i mniejsze. U mnie też dziewczynka jest od początku mniejsza, ale lekarza mówią, że to zupełnie normalne.
Podam Ci dla porównania wagę moich maluchów.
18t2d dziewczynka 194g chłopak 223g
23t2d dziewczynka 481g chłopak 557g
28t3d dziewczynka 1091g chłopak 1314g
Więc jak widzisz to różnica w tej chwili już ponad 20dag.
Gdyby dzieciaki miały jedno łożysko, to byłoby niebezpieczne, bo mógłby wystąpić syndrom podkradania, ale przy naszym typie ciąży takie coś nie występuje
Mam nadzieję, że pomogłam. Głowa do góry:happy2:

reklama
Dziewczyny ja już przygotowana na cesarkę ,strasznie panikuję cała noc nie przespana ...martwię sie o moje maleństwa ... pomódlcie się za nas i trzymajcie kciuki ...
Dziś 35 tydzień i 1 dzień ale wagowo malutko liczę na to że usg trochę się pomyliło ...może mnie dzieciaczki zaskoczą i będą cięższe zobaczymy .

Do góry