reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Ciąża bliźniacza

Znalazłam jakiś kalkulator przyrostu wagi w ciąży bliźniaczej. Nie jest to proste. Dla ciąży pojedynczej są ich setki, a dla bliźniaczej niekoniecznie. Idealnie byłoby przytyć 17 kg (to będzie wyłącznie waga wynikająca z fizjologii, żadnego zbędnego tłuszczu). Wstawiam gdyby ktoś był zainteresowany

Kalkulator BMI w ciąży

reklama
Tyle samo można przytyć co w pojedynczej czyli 12kg.

No nie bardzo. Oczywiste jest, że w ciąży bliźniaczej tyje się więcej. Na wagę 12 kg dla ciąży pojedynczej składa się waga jednego dziecka, jednego łożyska, wód płodowych w jednym worku owodniowym, tymczasem ja będę miała dwoje dzieci, mam dwa łożyska, dwa worki owodniowe i wody płodowe x 2. Siłą rzeczy waga musi być większa niż w ciąży pojedynczej

Fusun ja w 1 trymestrze przytyłam 5 kg, nie jem słodyczy, smażonego itp, ale miałam takie ssanie że w nocy wstawałam jeść, od 4 miesiąca jem już normalnie jak przed ciążą bo nie mam ssania, jem 5-6 posiłków, staram się ograniczać i jak na razie jest 7 kg na plusie, ale bardzo dużo mnie to kosztuje;/ 20 kg przytyję na pewno, w 1 ciąży przytyłam 22 kg z tym że w 1 trymestrze nic nie przytyłam, już się boję co to będzie ale nie mam sobie nic do zarzucenia bo na jakiś łakoć pozwalam sobie rzadko a później się pilnuję do końca dnia, najważniejsze żeby zrzucić- ja te 22 kg zrzuciłam w 3 miesiące a rok po porodzie ważyłam 10 kg mniej niż przed ciążą to jest pocieszające :)

i co najgorsze, że w ciąży bliźniaczej nie można żadnych sportów uprawiać poza spacerami;/ i weź tu nie przytyj ;) a w kalkulatory nie patrzę :)

Ehh niby prosta sprawa z tymi ciuszkami, a tu się okazuje że jednak nie. Piszecie że pierwsze na 56, ale jak kupiłam pajace i body na 50 to wydały mi się duże...:confused:
Nie chce mi się wierzyć, że moje bączki będą tak duże, zwłaszcza że teraz mieszczą się w tych najniższych normach. Zamówiłam na allegro cztery szt body na 44 i cztery pajace na 44. Tak na wszelki wypadek. Brałam najtańsze więc jak się nie przydadzą to nic się nie stanie. Kupię pewnie po parę sztuk na 50. Na 56 to mam z odzysku po rodzinie.:-D Jednak do szpitala chciałabym mieć wszystko nowe.

Witam po weekendzie. Minal spokojnie, wczorajszy dzien caly przelezalam. Malz byl w domu, zrobil obiad, no i urzedowali z synkiem przez caly dzien razem, wiec co im mialam przeszkadzac :rofl2:
Cannot- przykro mi, sciskam mocna i trzymam kciuki, aby sie odnalazla na kolejnej wizycie.
Emilek- wlasnie ostatnio tez szukam poduszki. Kupilas taka do spania tylko, czy taka ktora mozna pozniej uzywaqc do karmienia? Jesli mozesz to wrzuc jakis link
Fusun- ja przytylam juz 10 kg. Z tym, ze nie zwazylam sie na samym poczatku, a jeszcze na urlopie bylam no i moze mi stamtad ze 3 kg zostalo. Na poczatku ciazy jadlam jak szalona, musialam, w przeciwnym razie wracaly mdlosci. Na razie od 2ch tygodni waga z w miejscu, oby jak najdluzej :-(
Edytka84- zazdraszczam tych 10 ciu kg mniej po porodazie jak nie wiem co :tak:

Paulineczka - kupiłam dokładnie taką
KOJEC PODUSZKA DLA KOBIET Motherhood + GRATISY !!! (3808270034) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
czyli nadaje się do spania w ciąży, potem do karmienia, a potem pewnie do podparcia malucha jeszcze się przyda:rofl2:

Jeżeli chodzi o wagę to ja w 18 tyg miałam 5kg na plusie. Jednak na kolejnej wizycie okazało się, że już 11 na plusie. Było to dziwne że przez miesiąc przytyłam 6kg biorąc pod uwagę fakt, że ani tego nie widać, ani nie jadłam więcej. Okazało się że to cukrzyca i dlatego taki przyrost wagi.

Fusun - ja do 16 tc nie przybrałam, a potem do 33 było już 25 na plusie. Pewnie byłoby i więcej, ale przez ostatnie 3 tygodnie byłam już w szpitalu, więc waga przystopowała. Ale 3 miesiące po porodzie spokojnie wchodziłam w swoje spodnie sprzed ciąży (rozmiar 36), tylko niestety skóra na brzuchu do tej pory nie przypomina tej sprzed. Trudno coś za coś.
Ja miałam dosłownie kilka sztuk 50, resztę 56. Młodzi na wyjście ważyli 2400 i 2500, trochę na początku były za duże, ale gdzieś po 2 tygodniach dorośli. Po 6 tygodniach pakowałam już za małe ciuszki.
7 pieluch na dzień??? To jakieś bardzo oszczędne niemowlaki. U mnie szło 13-16 na głowę. Teraz idzie 6-7. Ale moi na cycku robili kupę praktycznie przy każdym karmieniu. A że przebierałam ich przed cyckiem (nie wyobrażam sobie karmienia z pełną pieluchą), to często i po trzeba było przebierać :-)
Jeśli chodzi o dady to cenowo aż tak bardzo się nie różnią od pampersów w promocji. Na 4, bo takie porównywałam - dada 0,56, a pampki 0,63. Ale jakościowo podobne. Mi przeszkadza ten chemiczny zapach. Moi od początku używają Libero i jesteśmy bardzo zadowoleni, ale z tego co wiem to w sklepach ich nie ma.
3majcie się dziewczynki dłuugo w trójpakach :-)

Dzięki dziewczyny za odpowiedzi w sprawie wagi. Ten standard 12 kg w ciąży pojedynczej jest w każdej książce i stronie internetowej traktującej o ciąży. O bliźniaczych już tak chętnie nie piszą, dlatego pytałam i szukałam kalkulatora. Chciałam mieć mniej więcej obraz sytuacji.
Ja w ciąży pojedyńczej przytyłam 17 kg, ale miałam lekką niedowagę przed ciążą. Po ciąży schudłam 22 kg. Teraz nie mam niedowagi na szczęście, bo jakoś po 32 roku życia udało mi się przytyć w końcu

reklama
lilonka, korzystając z tego, że jesteś chciałam Cię zapytać jak Ty to zrobiłaś, że karmiłaś bliźniaki wyłącznie piersią (bo dobrze myślę, że tak było?)

Mi to spędza sen z powiek. Bardzo chciałabym karmić piersią. Synka karmiłam 10 miesięcy, w tym przez 5 miesięcy wyłącznie piersią. Naromiast nie wiem jak to jest możliwe przy dwójce. Twoje dzieci jadły jednocześnie? Bo jeśli nie (raz jedno, raz drugie) to chyba trzeba spędzać na karmieniu całą dobę. Jak to było u Ciebie?

Do góry