reklama
katherine_mag
Fanka BB :)
ten rogal co zamówiła emilek86 , tez bardzo polecam, mam nawet ten sam kolor:-) . bez niego nie wyobrażam sobie spania zwłaszcza teraz na końcówce, gdzie wszystko boli, a później przyda sie do karmienia itp.
Fusun
Edytka, to się tak tylko mówi ale w praktyce to niewykonalne. Trzeba kiedyś jeść, chociaż trochę spać, Ty widzę masz już jedno dziecko (jak ja), więc nim też trzeba się zająć. Nie może pójść przecież w odstawkę. Zakładając, że dzieci nie będą traktowały piersi jak smoczka, tylko jak bar i że na początku będą jadły co 2 godziny, że będą jadły wspólnie i że będzie im to zajmowało pół godzinyo, to pomiędzy karmieniami byłoby 1,5 godziny czadu "wolnego". Jak nie będą jadły razem to może się okazać, że czasu wolnego brak
Paulineczka_
mamy lutowe '08
Ja chcialabym karmic piersia przez przynajmnije 3 pierwsze miesiace, bo pozniej do powrot na uczelnie i chyba nie bedzie czasu choc kto wie. Zaczelam sie juz nawet interesowac tym jak to wyglada u blizniat. No i z tego co czytalam to neiktore mamy budza po porstu drugie dziecko jesli akurat spi i w ten sposob reguluja pory karmienia do jednej. Nie ukrywam, ze chcialabym z tego patentu skorzystac, choc jak bedzie to sie okaze. Synka karmilam 4 dni
nie ialam pokarmu i sie poddalam, patrzac teraz z perspektywy czasu to moglam probowac dluzej, ale bylam tak wykonczona psychicznie i fizycznie po ciezkim porodzie, ze dalam sobie spokoj, Teraz zaczne pic jakies herbatki na laktacje wczesniej albo inne specyfiki.
Emilek- dzieki ;-)
Katherine- a on jest taki dosyc twardy? da rade pozniej na nim polozyc dzieciaczki i bedzie je trzymal czy zapadnie sie jak zwykla poduszka?

Emilek- dzieki ;-)
Katherine- a on jest taki dosyc twardy? da rade pozniej na nim polozyc dzieciaczki i bedzie je trzymal czy zapadnie sie jak zwykla poduszka?
Dziękuje dziewczyny za słowa otuchy.
Milla masz rację z wpisaniem miejscowości
Ja już uzupełniłam
Co chodzi o ubranka to ja jeszcze się wstrzymuję, ponieważ mam nadzieję, że coś dostanę od sąsiadki która 2 miesiące temu urodziła bliźniaczki i od szwagierki która ma małego synka. A resztę to wiadomo coś się kupi. A nie chcę robić bóg wie jakiego magazynu tym bardziej, że jestem w trakcie remontu który potrwa do końca marca na pewno
Rila a nie wiesz może jakie są warunki na salach na Kopernika? Ja boję się, że mogę tam wylądować, bo moja lekarka powiedziała, żebym się nie zdziwiła, że będą chcieć mnie zostawić. Ale po tym jak mnie tam ostatnio potraktowali to aż się boję o tym myśleć. :-(
Milla masz rację z wpisaniem miejscowości
Co chodzi o ubranka to ja jeszcze się wstrzymuję, ponieważ mam nadzieję, że coś dostanę od sąsiadki która 2 miesiące temu urodziła bliźniaczki i od szwagierki która ma małego synka. A resztę to wiadomo coś się kupi. A nie chcę robić bóg wie jakiego magazynu tym bardziej, że jestem w trakcie remontu który potrwa do końca marca na pewno

Rila a nie wiesz może jakie są warunki na salach na Kopernika? Ja boję się, że mogę tam wylądować, bo moja lekarka powiedziała, żebym się nie zdziwiła, że będą chcieć mnie zostawić. Ale po tym jak mnie tam ostatnio potraktowali to aż się boję o tym myśleć. :-(
katherine_mag
Paulineczka właśnie ten rogal jest twardawy, zbity fajny także póżniej przyda się dla dzieci do położenia. pokrowiec można zdjąć wyprać, jest poprostu idealny jak dla mnie, używam go od połowy ciąży i nic mu nie jest 

hej
Emilek moj synek urodził sie 2800g i 52cm,przez 3 tygodnie uzywałam rozmiaru 50cm
u mnie sporo młodych mam wiec nie musze kupowac ciuszków,bo mam po synku no i sporo dostane,ale na początek wieksze niz 50cm pewnie nie będę uzywac.a wątpie aby urodzły sie maluchy większe nic synek z ciązy pojedynczej bo blizniaki najczęsciej rodzą się mniejsze..
co do wagi to u mniejest 6kg na plus,w pierwszej ciazy przytyłam 19kg
tez mnie zdziwiło ze jakis niemowlaczek zuzywa 7 pieluch na dobe.u nas przez pierwszy miesiac to usredniając 12szt bo kupa była przy kazdym karmieniu a mały jadł co 2 godziny mniej więcej,czasem pleucha przepadła bo chłopcy lubią obsikiwac wszystkich w koło jak sie zdejmie pieluszkę,wiec jak miałam czystą obok,to często od razu do kosza ladowała.
i na początku pampersy maja takie promocje ze faktycznie są nieznacznie drozsze od np dady wiec my jechalismy na pampersach oryginalnych.jak mały teraz mam przeszlo 2 lata to juz od dawna uzywamy rossmanowskich,bo cena najznizsza a skóra malucha juz nie jest tak delikatna jak w pierwych miesiącach.do rozmiaru 3 uzywałam pampersów.
u mnie ok,brzuch rosnie zaskakująco szybko,czuję delikatne ruchy a moj synek stwierdził,ze tez ma dzidzi w brzuszku
Emilek moj synek urodził sie 2800g i 52cm,przez 3 tygodnie uzywałam rozmiaru 50cm
u mnie sporo młodych mam wiec nie musze kupowac ciuszków,bo mam po synku no i sporo dostane,ale na początek wieksze niz 50cm pewnie nie będę uzywac.a wątpie aby urodzły sie maluchy większe nic synek z ciązy pojedynczej bo blizniaki najczęsciej rodzą się mniejsze..
co do wagi to u mniejest 6kg na plus,w pierwszej ciazy przytyłam 19kg
tez mnie zdziwiło ze jakis niemowlaczek zuzywa 7 pieluch na dobe.u nas przez pierwszy miesiac to usredniając 12szt bo kupa była przy kazdym karmieniu a mały jadł co 2 godziny mniej więcej,czasem pleucha przepadła bo chłopcy lubią obsikiwac wszystkich w koło jak sie zdejmie pieluszkę,wiec jak miałam czystą obok,to często od razu do kosza ladowała.
i na początku pampersy maja takie promocje ze faktycznie są nieznacznie drozsze od np dady wiec my jechalismy na pampersach oryginalnych.jak mały teraz mam przeszlo 2 lata to juz od dawna uzywamy rossmanowskich,bo cena najznizsza a skóra malucha juz nie jest tak delikatna jak w pierwych miesiącach.do rozmiaru 3 uzywałam pampersów.
u mnie ok,brzuch rosnie zaskakująco szybko,czuję delikatne ruchy a moj synek stwierdził,ze tez ma dzidzi w brzuszku
No nie bardzo. Oczywiste jest, że w ciąży bliźniaczej tyje się więcej. Na wagę 12 kg dla ciąży pojedynczej składa się waga jednego dziecka, jednego łożyska, wód płodowych w jednym worku owodniowym, tymczasem ja będę miała dwoje dzieci, mam dwa łożyska, dwa worki owodniowe i wody płodowe x 2. Siłą rzeczy waga musi być większa niż w ciąży pojedynczej
Nie więcej, to nie ma nic do rzeczy ile masz dzieci. Każdy lekarz mowil mi i w szpitalu tez ze 12kg max czy to pojedyncza czy blizniacza czy trojacza. Wiecej kilogramow to dodatkowe obciążenie dla organizmu i tyle. Ja przytylam te 12
kg i zawsze na USG mi mówili, ze to dzieci + wody + lozysko. Zreszta zaraz po porodzie miałam - 8, a 2 tyg po już wrocilam do wagi wyjściowej, bo mi w dupe żaden tłuszcz nie poszedł (dieta cukrzycowa scisle przestrzegana) Bez przesady te dodatkwoe lozysko i wody nie waza 10kg i nie ma się co oszukiwać,ze jak się przytyje z bliźniakami 25kg to dlatego ze tam jest dwojka

Ostatnia edycja:
emilek86
...dieta cukrzycowa scisle przestrzegana.
Miałaś cukrzycę ciążową czy zwykłą? Czego nie można jeść na pewno? Miałaś jakieś normy, których ściśle przestrzegałaś? Czy raczej porcje takie na oko?
reklama
Nie zgodzię się z tą opinią na temat wagi. Sama się tym interesowałam i pytałam kilku lekarzy. Każdy powiedział że w ciąży bliźniaczej tyje się więcej. Oczywiście ciężko to uśrednić i ujednolicić dla wszystkich kobiet. To zależy też od tego ile się przed ciążą ważyło, czy była nadwaga czy niedowaga. Mnie lekarz powiedział że przy mojej wyjściowej wadze 49/50 kg i wzroście 163 mam przytyć 15 kg. Na początku jak to usłyszałam to prawie tam zemdlałam :-) Natomiast w 22 tyg miałam już 8 kg na plusie, więc myślę że może jednak jest to możliwe ;-) Nie mam żadnych zachcianek, jem więcej posiłków, ale ilościowo bardzo podobnie, nie objadam się słodyczami ani niczym innym. Wręcz przeciwnie, często jem na przymus bo w ogóle nie odczuwamy głodu. Noszę rozmiar spodni ciążowych 34 i w sumie poza rosnącym brzuchem i biustem nigdzie mi nic nie przybyło a jednak kg idą do przodu.
Anfulka- niestety nie wiem nic ponieważ nigdy tam nie byłam. 23 stycznia mam wizytę u lekarza i mam dostać skierowanie do szpitala na podanie sterydów Maluszkom, więc jak będę przed Tobą to dam znać! Ale to niedopuszczalne jak Cię potraktowali. Oburzające wręcz!
A jeśli chodzi o ubrania to ja stawiam na ok 10 zestawów na Dzidziusia w roz. 50, a potem 56. Rozmiar 62 pewnie też w kilku sztukach kupię ale tylko dlatego że jak tak czytam o opiece nad noworodkiem to pewnie przez długi czas nie będzie jak na zakupy pójść :-)
Anfulka- niestety nie wiem nic ponieważ nigdy tam nie byłam. 23 stycznia mam wizytę u lekarza i mam dostać skierowanie do szpitala na podanie sterydów Maluszkom, więc jak będę przed Tobą to dam znać! Ale to niedopuszczalne jak Cię potraktowali. Oburzające wręcz!
A jeśli chodzi o ubrania to ja stawiam na ok 10 zestawów na Dzidziusia w roz. 50, a potem 56. Rozmiar 62 pewnie też w kilku sztukach kupię ale tylko dlatego że jak tak czytam o opiece nad noworodkiem to pewnie przez długi czas nie będzie jak na zakupy pójść :-)
Ostatnia edycja:
Podziel się: