reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża bliźniacza

Cześć dziewczyny!witam nowe mamy i gratuluję już rozpakowanym.Nie mam na nic czasu,dopiero układamy sobie rytm dnia i nocy(oj te noce).karmimy się cycem plus butla bo to małe głodomory,mleka mam w nadmiarze i mogą siedzieć i po godzinie przy cycu i nadal głodne więc się dokarmiamy.Rosną maluchy jak na wściekłe tylko w nocy im się czuwanie włącza a ja chodzę jak zombi.na dodatek mój starszy potworek też potrzebuje uwagi(Justynia882 będziesz miała wesoło bo też zostaniesz bez pomocy z zewnątrz,jak pisałaś wcześniej)jak sobie trochę to wszystko poukładamy to wstawię obiecane zdjęcia i napiszę szerszą relację.Przepraszam,że was zaniedbuję,postaram się poprawić:zawstydzona/y:Pozdrawiamy!!!

reklama
czesc multimama, juz mialam pisac do Ciebie, co sie dzieje u Was :-). Ogarniaj sytuacje, a potem jako doswiadczona mama napisz jak to ogarnelas, bo ja tez sama z brzdacami bede, emek tylko na poczatku, a potem jazda bez trzymanki :-).

dziewczyny, a co z wyprawka do szpitala? co zabieracie dla maluchow i dla siebie, bo ja bardzo dawno rodzilam i moge miec problem z tym co zabrac :-), tzn. ile pieluch, body, itp

Ineska ja kiedyś pokopiowałam co dziewczyny pisały i tak:

"dla dzieci: 10 kaftaników dla noworodka np. typu body;sześć par śpioszków lub 6 pajacyków; dwadzieścia pieluszek tetrowych i 2 paczki jednorazowych; cztery bawełniane czapeczki; cztery pary skarpetek; 2 kocyki lub rożki;2 ręczniki; mały jasiek przydatny przy karmieniu lub poduszka rogal do karmienia. Spakowałam i tak mniej niż piszą.... A dla siebie muszę mieć dodatkowo koszulkę na poród, 2 piżamy, majty, 2 biustniki, skarpetki, kapcie, klapki, podpaski, ręcznik pap., przybory toal.,ręcznikX2, wodę."

a tu lista wyprawkowa:

ciuszki:

1. pajac bawełniany - 12
2. pajac welurowy - 4
3. pajac polarowy - 2
4. śpiochy - 12
5. body z krótkim rękawem -10
6. body z długim - 8
7. bluzeczki - kaftaniki - ok 20
8. bluza ciepła z kapturem - 2
9. spodnie - 10
10. sukienki - 3
11. czapeczki - 12 (kilka dostaliśmy gratis to zakupów)
12. niedrapki 8 par
13. skarpetki - 16 par

Apteka

• Spirytus 70% do pępka
  • Gaziki jałowe małe – 10 opakowań
  • Sól fizjologiczna - 20 ampułek
  • Sudocrem mały
  • Linomag zielony – 2 szt
  • Oilatum (do kąpania)
  • Herbatka na kolki
  • Majtki siatkowe – 2 paczki (albo 3)
  • Octenisept
  • Herbatka na laktację
  • Woda morska w sprayu

12. Podpaski poprodowe 3 paczki

Rossman albo inna drogeria

• Chusteczki do pupy w zamykanym opakowaniu + zapas
  • Płatki kosmetyczne większe
  • Żel p/prysznic Biały Jeleń
  • Wkładki laktacyjne
  • Patyczki higieniczne dla dzieci
  • Oliwka dla niemowląt
  • Mydło biały jeleń albo płatki albo proszek dla niemowląt

Sklep

• 2 kocyki grubsze + 2 cieńszy
  • 2 ręczniki z kapturkiem 100x100 i 2 80x100
  • 2x rożek - ładny
  • 4 prześcieradła bawełniane z gumką 60x120
  • 2 ceratki na materac
  • 2x ochraniacz na szczebelki
  • 10 pieluchy tetrowe kolorowe
  • 10 pieluchy flanelowe
  • 30 pieluch tetrowe białe
  • Frida do nosa
  • Termometr
  • Wanienka – duża + termometr do wanienki
  • Przewijak na łóżeczko
  • Butelki (4 – 2 duże, 2 małe)
  • 2 smoczki 0+
  • Szczotka do mycia butelek
  • 2x szczoteczka do włosów
  • 2x myjka (?)
  • Nożyczki do paznokci
  • laktator

Gotadora - myjki można sobie odpuścić :-) a to chyba moja lista wyprawkowa :-) Body jeszcze dokupowaliśmy bo było mało - co karmienie i przebieranie szedł sik i kupa akurat jak pieluchy nie było :-) więc z reguły szło 8 kompletów na łepka dziennie. Na początku ubieraliśmy maluchy w body i na to pajac. Ale to i tak zależy od temperatury. Teraz np chodzą w t-shirtach i pieluchach, a cała reszta rzeczy się kurzy :-) ewentualnie body z krótkim rękawem. Przy bliźniakch ważne jest żeby dało radę szybko ubrać - np na spacery bluza rozpinana na zamek ale najlepiej bez kaptura ;-)

Ineska_uk
u mnie w szpitalu potrzebujesz tyle co dla siebie przybory toaletowe + piżamy na przebranie (jak nie masz też poratują) -podkłady dają, ligninę też w ilościach dużych :)
dla malucha tylko pieluchy, krem, chusteczki + to co ubierzesz na wyjście :)

co do listy wyprawka co ciuszków cie nie odzywam bo mam więcej :p tylko nie wiem po co niedrapki ...

Apteka

• Spirytus 70% do pępka (ja miałam zwykły taki który dawałam do ciasta ;p i było ok)
  • Gaziki jałowe małe – 10 opakowa (1 op. 10szt mi starczyło-potem waciki jak do demakijażu)
  • Sól fizjologiczna - 20 ampułek (nie miałam - mam teraz do inhalacji jak mała ma katar )
  • Sudocrem mały, (dają w wyprawce w szpitalu - i nie jest zalecany na codzień! jak nie ma odparzeń, od 1 dnia używałam z rossmana najtańszy 200ml -7zł)
  • Linomag zielony – 2 szt. (brak)
  • Oilatum (do kąpania) (drogie, malo wydajne - na bliźniaków kupiłam zamiennik z zaji a tak używałam jonsona)
  • Herbatka na kolki (jak będą miały kupić - nie na zapas na całą wyrzuciłam )
  • Majtki siatkowe – 2 paczki (albo 3)(jak dla nie nie potrzebne, w szpitalu trzeba być bez, a w domu zwykłe można)
  • Octenisept (nawet nie wiem co to)
  • Herbatka na laktację (używałam - rossman ma najlepszą cene - ale watro kupić jak bedzie potrzebna nie na zapas)
  • Woda morska w sprayu (do 1 r. nie używałam )
12. Podpaski poprodowe 3 paczki, potem ( 2 dni byłam na ligninie (szpital) 1 dzień na grubych bella, i 1 tydz na zwykłych cienkich bella (takich jak na okres)

Rossman albo inna drogeria

• Chusteczki do pupy w zamykanym opakowaniu + zapas ( oj tego to idzie , opakowanie zbędnę tak szybko się zuzywają że nie potrzeba)
  • Płatki kosmetyczne większe (nie uzywalam wcale)
  • Żel p/prysznic Biały Jeleń(dla kogo? dla mnie to co wcześniej przed porodem )
  • Wkładki laktacyjne (popieram)
  • Patyczki higieniczne dla dzieci (do dziś dnia nie mam, uzywam takich jak dla nas)
  • Oliwka dla niemowląt(nie lubie, nie mam, uzywałam balsamu od 1 dnia, a jak leje się coś do wody nie trzeba balsamować)
  • Mydło biały jeleń albo płatki albo proszek dla niemowląt (ja używałam loveli przez 2 m-c (tyle ile w opakowaniu było) potem zwykły proszek + prasowałam 1 m-c)

Sklep

• 2 kocyki grubsze + 2 cieńszy (popieram, ja mam 4 z ikei + 2 mieciutkie na spacery)
  • 2 ręczniki z kapturkiem 100x100 i 2 80x100 (jeżeli mialy by być specjalnie kupowane dla mnie bez sensu, bardzo krutko sie używa, potem do pół roku można kompielowy używać a teraz mam 100x150 IKEA 25zł/szt i w to bym zainwestowala jak już)
  • 2x rożek - ładny ( podobno nie można go stosować bo dziecko powinno miec szeroko nogia rożek ogranicza, miałam 2 ani razu nie użyte do bliźniaków nie planuje)
  • 4 prześcieradła bawełniane z gumką 60x120 (popieram)
  • 2 ceratki na materac ( u mnie zbędne)
  • 2x ochraniacz na szczebeelki (mialam używałam 2 m-c dekoracyjnie , jak mała zaczynała sie obracać rehabilitantka kazała nam zdjąć bo dziecko musi się chwitać szczebli i uczyć odległości- zbędny wydatek)
  • 10 pieluchy tetrowe kolorowe
  • 10 pieluchy flanelow ( 3 poz. łacznie 40 :szok: miałam 10 białych tetrowych, używałam do stanika + w tym 3 dla małej i stykło na 1 dziecko)
  • 30 pieluch tetrowe białe
  • Frida do nosa (do dziś dnia nie mam, jak ma katar mam gruszkę)
  • Termometr (popieram)
  • Wanienka – duża + termometr do wanienki (popieram dodałam bym gabkę pod pupe i plecy dziecko mniej się boi)
  • Przewijak na łóżeczko (ok)
  • Butelki (4 – 2 duże, 2 małe) (ok)
  • 2 smoczki 0+ (ok ja mam po 2 na glowe bo jak na spacerze spadnie trzeba mieć na wymiane)
  • Szczotka do mycia butelek (ok)
  • 2x szczoteczka do włosów (po roku użyłam raz grzebienia)
  • 2x myjka (?) (zbędna)
  • Nożyczki do paznokci (używałam obcinaczek po 1 tyg)
  • laktator ​(ok)

Justynia ja wole niedrapki niż obciąć maluszkom pazurki w szpitalu, zreszta nie bardzo pozwalają na obcięcie pazurkow w szpitalach. Chociaz nie powiem cazki do pazurkow wezmę w razie jakby któraś sie denerwowala w niedrapkach, ale wolałabym uniknąć obcinania pazurkow w szpitalu.

ja do szpitala zabieram tylko niedrapki, czapeczki i chusteczki do dupci dla małych. Pieluchy i ciuszki daja w szpitalu;) a jesli chodzi o ciuszki na wyjście to każe sobie potem przywieźć jak bede wiedziec jaka pogoda ma byc;)

Dziewczyny a kupujecie rogala do karmienia?? Jak tak jaki rozmiar bo ja nie wiem jaki rozmiar kupić tej Fasolki do karmienia

Justynia - ja np mam z 60 pieluch - używam ich na okrągło - teraz np maluchy leżą z gołymi pupami na pieluszkach, wycieramy nimi buzie, w wózku służą jako ochrona przed słońcem, a w nocy jako kołderka. Flanelki rozkładłam w łóżeczku na prześcierdełku i wymieniałam co kilka dni. W chłodniejsze dni też robiły za kołderki. Tetrówka zastępowała też gąbkę wanience - codziennie świeża nie miała żadnych zarazków. Ręczniki z kapturkiem dobrze nam służą - mamy 6. Moje maluchy jak były mniejsze z lubością robiły kupkę na świeżo wymieniony ręcznik :-)

U mnie Oilatum na początku sprawdziło się super. Butelka starczyła nam chyba na prawie 2 miesiące. A szpitalu dostaliśmy po buyelce Nivea do kąpieli - ale jest po 1 miesiącu. Używamy do teraz. Produkty Jonsona zawierają parabeny - ja jestem na nie. Do pupek po wypróbowaniu kilkunastu produktów używamy - PUPIKone. Linomag też jest natłuszczająco. Pudełko służy i chroni przed wyschnięciem - aczkolwiek na początku chusteczki szły jak woda. Płatków używam do przemywania oczek, buziek i dupek przegotowaną wodą - ze szczególnym uwzględnieniem Zuzika.

reklama
justynia, dzieki, widze, ze masz zdrowe podejscie do porodu i szpitala :-), wezme to co uznam za potrzebne, nie bede sie wyglupiac Widze, ze od mojego pierwszego i ostatniego porodu to sie nic nie zmienilo. A jak czegos zabraknie to M dowiezie albo dadza w szpitalu. W necie znalazlam checkliste do szpitala, bede sie trzymac jej i wlasnego uznania.

dzieki dziewczyny!!!!

Do góry