reklama
Justynia882
Fanka BB :)
multimama2
mój gin stwierdził że podejdziemy do porodu jak będzie 2 główkowo w innym bądź razie cc, a co do opieki też zostanę sama po porodzie, może uda mi sie męża zmusić do tyg. urlopu bo z córą nie był z nami ani jednego dnia roboczego (był weekend bo w sob. wróciłam do domu) a od pn jeździł do pracy co prawda zaczynał od 3-4h w pn. a w śr już byl na 8h
Palam
ciuszki super, najsłodsze te spodenki eh... ja niestety sie nie piszę wiem ile nowe rzeczy kosztują wiec latam po lumpach + mam chłopca i dziewczynkę. na allegro wystaw jako pake może szybciej pójdzie
NovaMama
o matko 1+2+3 szok... a te bliźniaki jeszcze małe... i ciąża naturalna... będę musiała się zacząć zabezpieczać bo ten na górze może mi jakiś psikus zrobić i po porodzie zajdę naturalne hehe
Ja wiem że to prywatne pytanie ale od jakiegoś czasu chcę je zadać, wiadomo ciąża bliźniacza wyjątkowy stan to którego tc lub m-c c byłyście aktywne sex-ualnie ?? I była do własna decyzja czy lekarz tak sugerował.
mój gin stwierdził że podejdziemy do porodu jak będzie 2 główkowo w innym bądź razie cc, a co do opieki też zostanę sama po porodzie, może uda mi sie męża zmusić do tyg. urlopu bo z córą nie był z nami ani jednego dnia roboczego (był weekend bo w sob. wróciłam do domu) a od pn jeździł do pracy co prawda zaczynał od 3-4h w pn. a w śr już byl na 8h
Palam
ciuszki super, najsłodsze te spodenki eh... ja niestety sie nie piszę wiem ile nowe rzeczy kosztują wiec latam po lumpach + mam chłopca i dziewczynkę. na allegro wystaw jako pake może szybciej pójdzie
NovaMama
o matko 1+2+3 szok... a te bliźniaki jeszcze małe... i ciąża naturalna... będę musiała się zacząć zabezpieczać bo ten na górze może mi jakiś psikus zrobić i po porodzie zajdę naturalne hehe
Ja wiem że to prywatne pytanie ale od jakiegoś czasu chcę je zadać, wiadomo ciąża bliźniacza wyjątkowy stan to którego tc lub m-c c byłyście aktywne sex-ualnie ?? I była do własna decyzja czy lekarz tak sugerował.
Justynia na początku moja dr z Invicta pozwoliła na seks, było ze mną wszystko dobrze i nie było żadnych przeciwskazań. Natomiast mój dr prowadzący ma już zupełnie inne podejście, takie że należy jak najmniej zagrożeń stwarzać i już na pierwszej wizycie u niego, a było to przed 10 tc wprowadził zakaz. Ja co prawda nie zastosowałam się w 100% ale bardzo z tym uważaliśmy, pozatym meża mam daleko, widzimy się rzadko, wiec łatwiej żyć w celibacie. U mnie w 24 tc okazało się że maluszek naciska mi na szyjkę i się skróciła, a wcześniej wszystko było dobrze. Tak więc dr ma racje,że lepiej dmuchać na zimne. Lepiej uważać, bo maluszki najważniejsze. No i spytać lekarza, bo przeciesz każda z nas jest inna, a może u Ciebie nie ma żadnych przeciwskazań i dr pozwoli.
Miłego dnia kobietki :-)
Miłego dnia kobietki :-)
Zenia a jakaś poradnia laktacyjna w szpitalu jest? Jak nie to wiem ze można było gdzieś zadzwonić i jest taka poradnia na telefon ale kurde wywalilam juz ta ulotkę
zaraz dzieciaczki naucza sie jeść więc ze spokojem masz je teraz juz je cały czas przy sobie??
Zapewne przez ten czas po cc jak Cię zszyli musiałas leżeć do momentu aż dzieciaczkow nie przywieźli?
po CC dali mi tylko raz ketonal a potem już tylko paracetamol pionizacje późno robili bo po dobie ale bolało jak cholera, w ogóle to chyba ciężko zniosłam tą operacje ale czego nie robi się dla dzieci i cieszę się bardzo, że tak naciskałam na CC bo dopiero wczoraj na wypisie się dowiedziałam, że bliźniak drugi owiniętą pępowinę wokół szyi miał 2 razy nie chce nawet myśleć co by mogło się stać jakbym mojej lekarki posłuchała i na sn się zgodziła
Z karmieniem na początku było ciężko... z nauczeniem ich chwytania piersi sutki miałam zmasakrowane, krwawiące... ratunkiem dla nas okazały się kapturki no i teraz się karmimy cyckiem ale dokarmiam je jeszcze mm bo nie wiem ile by musieli leżeć przy tym cycu żeby się najeść a położne w szpitalu mówiły że niestety ale dwójke to muszę szkolić od małego bo ani chwili odpoczynku nie bede miała no i ograniczenie im wprowadziły, że mam trzymać tylko przy cycu 30-40min góra a potem butla no i jak na razie tak robię
krwiaka mieli obaj, ale Alek miał 1szego stopnia czyli całkiem nie groźnego... te krwiaki to częsta sprawa, mogli się np puknąć główkami, co nie zmienia faktu, że martwiłam i martwię się o nich strasznie :-( muszę się umówić jeszzcze na wizytę u neurologa do kontrolia jeszcze jedno, ktos wie co u zeni? co z tym krwiakiem u malego i od czego?
dziewczyny wrzucac fotki dzieciakow na biezaco, przynajmniej jest na co popatrzec i podziwiac
Dzieciaczki po dwóch dobach miałam już cały czas przy sobie, położne brały mi je tylko na dokarmienie co 3h a tak to nawet jak się darły w duecie to nie chcialy za bardzo pomagać bo twierdziły, że muszę sie nauczyć radzić sama... no i chyba się już troche nauczyłam
polka, gloriane, Bibiana, multimama moje ogromne gratulacje :-):-):-):-):-)
nnatalie04
Dzień dobry
Na pierwszy rzut mam pytanie? Czy odczuwacie ruchy tylko po jednej stronie czy po obu stronach brzuszka? Bo moja jedna myszka odwrócona główka w dół jest po lewej stronie i głownie czuje jej ruchy, jak skacze itd... Natomiast druga myszka główkę ma po prawej stronie i ułożona jest poprzecznie(do tego lozysko na przedniej ścianie macicy) nogi gdzieś przy klatce piersiowej tam gdzie nogi siostry i ona tak nie wariuje jak siostra:/ fakt faktem głownie tak jest ze po tej jednej stronie sie wiecej rusza brzuszek od zawsze ale sie martwię :/ wizyta 10go więc jeszcze muszę poczekać:/
Zenia ja uważam ze przy blizniakach powinno byc tylko cc. Oczywiście super ze udaje sie rodzic SN ale wydaje mi sie ze to większe zagrożenie dla maluchów... Co do karmieni piersią to wiem ze po cc jest ciężej przy jednym a co dopiero przy dwóch maluszkach. A moze lepiej troche przy piersi i troche na butli ale w butli mleko odciagniete wcześniej? Z tego co opowiadała mi kuzynka ona wiecej ściągala o dawała swoje mleko w butelce niż przy cycu bo przy cycu szybko zasypial a przy butli najadal sie do syta i to mamy mleczkiem
Nie dziwie sie ze martwisz sie tym krwiaczkiem. Lepiej to sprawdzić i miec spokojna głowę ze wszystko jest ok ja mam w kciazeczce ciazy na czerwono wpisane "cytomegalia" i tez sie boje ale małe ładnie sie rozwijają więc małe podejrzenie ze sa zakazone no ale zrobię im wszystkie niezbędne badania zeby byc spokojna.
Justynia ja od początku miałam problemy z ciaza więc ostatni seks był chyba w styczniu przed zrobieniem testu a potem juz wiedzieliśmy ze nie możemy bo po pierwsze kobietom po poronieniu nie pozwalają wspolzyc a po drugie w 9tyg trafiłam do szpitala więc juz wgl nie było mowy o współżyciu...
Palam fajne ciuszki ja juz wyprawke mam skompletowana ale tak jak juz któraś dziewczyna wspomniala wrzuć na Allegro
Na pierwszy rzut mam pytanie? Czy odczuwacie ruchy tylko po jednej stronie czy po obu stronach brzuszka? Bo moja jedna myszka odwrócona główka w dół jest po lewej stronie i głownie czuje jej ruchy, jak skacze itd... Natomiast druga myszka główkę ma po prawej stronie i ułożona jest poprzecznie(do tego lozysko na przedniej ścianie macicy) nogi gdzieś przy klatce piersiowej tam gdzie nogi siostry i ona tak nie wariuje jak siostra:/ fakt faktem głownie tak jest ze po tej jednej stronie sie wiecej rusza brzuszek od zawsze ale sie martwię :/ wizyta 10go więc jeszcze muszę poczekać:/
Zenia ja uważam ze przy blizniakach powinno byc tylko cc. Oczywiście super ze udaje sie rodzic SN ale wydaje mi sie ze to większe zagrożenie dla maluchów... Co do karmieni piersią to wiem ze po cc jest ciężej przy jednym a co dopiero przy dwóch maluszkach. A moze lepiej troche przy piersi i troche na butli ale w butli mleko odciagniete wcześniej? Z tego co opowiadała mi kuzynka ona wiecej ściągala o dawała swoje mleko w butelce niż przy cycu bo przy cycu szybko zasypial a przy butli najadal sie do syta i to mamy mleczkiem
Nie dziwie sie ze martwisz sie tym krwiaczkiem. Lepiej to sprawdzić i miec spokojna głowę ze wszystko jest ok ja mam w kciazeczce ciazy na czerwono wpisane "cytomegalia" i tez sie boje ale małe ładnie sie rozwijają więc małe podejrzenie ze sa zakazone no ale zrobię im wszystkie niezbędne badania zeby byc spokojna.
Justynia ja od początku miałam problemy z ciaza więc ostatni seks był chyba w styczniu przed zrobieniem testu a potem juz wiedzieliśmy ze nie możemy bo po pierwsze kobietom po poronieniu nie pozwalają wspolzyc a po drugie w 9tyg trafiłam do szpitala więc juz wgl nie było mowy o współżyciu...
Palam fajne ciuszki ja juz wyprawke mam skompletowana ale tak jak juz któraś dziewczyna wspomniala wrzuć na Allegro
Nnatalie ja również jednego skarbka bardziej czuje, a uwielbia kopać, skakać, nie wiem co on tam wyprawia, ale czasami aż cały brzuch mi się rusza, a ułożony jest tak na dole mego brzucha, raczej poprzecznie, ale on dużo kombinuje, więc jutro się okaże. No a malutka jest u mnie u góry, bardziej z prawej strony i ją niewiele odczuwam, bardziej widzę szczególnie wieczorem jak się wypina. Po lewej stronie tuz pod żebrem mam tę nieszczęsną torbiel i czasem się martwie czy przez nią mała ma mniej miejsca na fikołki. Nie sądzę, aby się zmniejszyła, bo nadal brzuch z boku po lewej mam trochę bardziej wypukły od prawej strony. No ale nadzieje,że się zmniejszyła mam, zobaczymy jutro. Malutką mniej czuje, ale za to jak ją poczuje, to wow - włazi mi na żołądek, w ogóle upodobała sobie ten mój żołądek już od dawna i czasem aż jeść nie mogę.
rachel223
Zaangażowana w BB
Ja mam chłopaków ułożonych poprzecznie i czuję jak mi wariują po całym brzuchu, z lewej, z prawej, od góry do dołu, zależy na którym boku się ułożę tam bardziej, ale ogólnie wszędzie.
nnatalie04
Moja jedna corcia jest przyduszona przez większa córkę więc moze dlatego...
Kurcze a wgl to leze sobie i czasem łapie mnie ból podbrzusza jak na okres ale bez skurczu... I nie wiem czy to czas dorzucić sobie fenoterol czy nie:/ recepta leży w razie w a moja lekarka na urlopie i nie wiem co robić:/
Kurcze a wgl to leze sobie i czasem łapie mnie ból podbrzusza jak na okres ale bez skurczu... I nie wiem czy to czas dorzucić sobie fenoterol czy nie:/ recepta leży w razie w a moja lekarka na urlopie i nie wiem co robić:/
Dziewczyny, ja co prawda dopiero na początku ale jakoś przez ostatnie 2 tyg to mi strasznie brzuch urósł. Az się boje co będzie później. Wyglądam jakbym była w 7 msc a to dopiero 4
Smaruje się oliwką Rossmanna przeciw rozstępom ale nie wiem czy to coś pomoże. CZy macie jakieś sprawdzone sposoby zeby chociaz troszkę zapobiec rozstępom i usmierzyć to swędzenie i napięcie skóry?
Smaruje się oliwką Rossmanna przeciw rozstępom ale nie wiem czy to coś pomoże. CZy macie jakieś sprawdzone sposoby zeby chociaz troszkę zapobiec rozstępom i usmierzyć to swędzenie i napięcie skóry?
reklama
rachel223
Zaangażowana w BB
Ja Cię w tym temacie nie pocieszę niestety, od początku smaruję się oliwkami dla dzieci po kąpieli, do tego 2x dziennie Bio Oilem i pomiędzy tym kremem przeciw rozstępom Perfekta mama, z racji tego, że jest lato i mogę chodzić po domu z odkrytym brzuchem ciągle się czymś smaruję a brzuch prawie mi nie wysycha i oto przedwczoraj rano obudziłam się z zaoraną lewą stroną brzucha Jak ktoś ma mieć rozstępy to będzie miał, może jedynie da się to trochę złagodzić, że będą mniejsze, albo nie tak szybko wyjdą??? To chyba genetyka w głównej mierze.
Podziel się: