reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża bliźniacza

reklama
Cześć dziewczyny :biggrin2:. Właśnie znalazłam wasze forum. Bardzo się cieszę, że można tu porozmawiać z kobietkami, które czują się podobnie jak ja. Jestem w 14 tc i od tygodnia wiem, że będę miała bliźniaki.
Na początku w 6 tc na usg wyszło że jest dziecko plus jeszcze jakaś plamka z drugiej strony, ale lekarz nie wiedział jeszcze co to jest. Kolejne usg po 3 tygodniach wykazało że to prawdopodobnie krwiak podkosmówkowy i że mam się oszczędzać:-(. Na ostatnim 2 tygodnie temu okazało się że biją 2 serduszka, byłam w szoku. Mam 25 lat i to moja pierwsza ciąża i nie miałam żadnych problemów hormonalnych. Za tydzień jestem umówiona na badanie prenatalne dla sprawdzenia zdrowia maluchów, ale na szczęście
będzie ono za darmo, więc dlaczego nie skorzystać. Czekam z niecierpliowścią jakiej płci będą dzieci, bardzo chcielibyśmy parke. Odezwijcie się do mnie jeśli któraś będzie miała ochote. Pozdrawiam mamy podwójnych szczęść :-):-):-)

He6Qp2.png

Ostatnia edycja:
Witam wszystkie dziewczyny, dawno nic nie pisałam.
Dziś będę miała zakładany pessar, tak profilaktycznie. Lekarz twierdzi, że przy ciąży bliźniaczej lepiej nie czekać, aż coś zacznie się dziać. Trochę się boję. Co myślicie na ten temat? Pozdrawiam.

Dziewczyny, ja za to świruję na punkcie opieki już po porodzie. A gdy myslę jak ja podzielę siebie na dwoje, to aż mi sie przykro robi, że zawsze któreś będzie musiało poczekać, że zawsze któreś będzie tym drugim:-(Jak to było u was tuż po porodzie? Jak to jest gdy drugie musi czekać?
Maborka ja mam te same obawy. Tak sobie zawsze wyobrazalam ze jak bede miec dziecko to tak mu sie poswiece i kazdy moment z nim..Bo takie male potrzebuje tyle uwagi..a teraz sie boje strasznie ze jak to podzielic na dwojeczke.. zeby zadne nie czulo sie mniej kochane:-(

Goniaa nie strasz:szok:

Jestem w 14 tc i od tygodnia wiem, że będę miała bliźniaki..Czekam z niecierpliowścią jakiej płci będą dzieci, bardzo chcielibyśmy parke. Odezwijcie się do mnie jeśli któraś będzie miała ochote. Pozdrawiam mamy podwójnych szczęść :-):-):-)
Witaj madziu:-)Sytuacja podobna jak u mnie 25lat..pierwsza ciaza..i w 13tc okazuje sie ze BLIŹNIAKI!!!U mnie parki podobno nie bedzie poniewaz sa jednojajowe najprawdopodobniej..Piszesz ze jestes w 14 tyg i dopiero bedziesz miala badanie prenatalne robione?Podobno test Pappa mozna robic najpozniej w 13tyg 6dniu..Ja robilam jakos na poczatku 13. Serdecznie witam na naszym forum i pozdrawiam:-)
Dziś będę miała zakładany pessar...
Kama a co to takiego?Nie slyszalam nic o tym..

Witaj monia.My juz dzisiaj mamy wizyte i nie moge sie doczekac i troszke tez sie stresuje bo tak dawno nie mialam usg robionego..Moze wkoncu dowiemy sie plci maluszkow..Byle do 18.30!!!

Ostatnia edycja:
Pessar, czyli silikonowy krążek stosuje się w zapobieganiu skracaniu szyjki macicy i co za tym idzie wcześniejszemu porodowi zamiast tradycyjnych szwów. W przypadku ciąż bliźniaczych nacisk na szyjkę jest silniejszy a pessar ma ponoć pomóc donosić ciążę do bezpiecznego terminu.

Znalazłam coś o sposobie załozenia passaru:
http://www.st-josefs.de/HP/pessar.jpg
Też pierwszy raz o tym słyszę. Tylko patrząc na rysunek, jak się za przeproszeniem siusia? Chyba, że to nie jest jedyny sposób zalożenia...

Są różne pessary, ten o którym piszesz jest stosowany w przypadku nietrzymania moczu. Mój ma być okrągły. Dziś się wszystko wyjaśni i dam znać. Mam tylko nadzieję, że zabieg nie będzie bolesny no i nie będę "tego" czuła przez kolejne miesiące:szok:

reklama
Do góry