reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża bliźniacza

pachnaca, piekne te twoje wybory sa :)
ja zaczelam ruchy czuc wczesnie, bo na przelomie 14/15tydz, ale jestem chuda, wiec to pewnie byl powod. czyli juz za chwileczke, juz za momencik mozesz zostac zaskoczona :) na poczatku to tylko jakies przelewanie sie w brzuszku jest, ale to nie jelita (bo czujesz ze nie przemieszczaja sie-sorry- gazy- gdzie indziej...) a tak w 17 tyg zaczely sie maluchy przewalac po brzuszku i wypychac go, wtedy masz ten brzuszek nierowny i czujesz je, tak jakby tam byla jakas pileczka pod skora, ale jak poglaszczesz to sie chowaja :) a chyba od 18 tyg zaczely stukac i pukac do mnie :)
lilonko, ja tez sie martwilam ze Wike czuje bardziej niz Antosia, ale czytalam ze czesto dzieci ukladaja sie do wewnatrz brzucha, i dopoki sa jeszcze malutkie to nie czujesz ich ruchow, bo ida 'w powietrze', w przestrzen miedzy organami a plecami chyba, tak to sobie wyobrazam.

reklama
Cześć Kretowinka ! Zauważyłam, że jesteśmy na tym samym etapie ciąży (przynajmniej według suwaczków);-) Zazdroszczę Ci, że tak szybko poczułaś ruchy, ja na razie jestem na etapie bulgotania. Byłaś może już na połówkowych ?

tigla, bylam na polowkowych na koniec 18tyg, tak mi kazali w poradni genetycznej, bo maluchy jeszcze maja troche miejsca wtedy i latwiej jest im manewrowac miedzy nimi i wszystkimi parametrami, tak mi przynajmniej powiedzieli. wszystko jest w porzadku :) ale fajnie miec kogos z ciaza blizniacza do swojej :)))) a u Ciebie jakie plcie?

Kretowinka - witaj w gronie podwójnych mam:-) Ja mam dwa łóżeczka - na początku mam zamiar kłaść bliźniaki razem, a jak podrosną to każdy będzie mieć swoje łóżeczko.

Lilonka - leżę grzecznie, prochy łykam, a następną wizytę mam za dwa tygodnie 27.12 bo mój gin chce zobaczyć jak zareagowałam na leki i czy przypadkiem nie mam rozwarcia.

Elala - co do wagi to się nie martw, że się zatrzymała. Ja na początku to schudłam, późnej przytyłam tyle, że wróciłam do wagi sprzed ciąży, a teraz tyję ok 1 kg na tydzień. Suma summarum przybrałam ok 10 kg.

Pachnąca - na zaparcia oprócz suszonych owoców można też rano na czczo wypić pół szklanki ciepłej wody z 2 łyżeczkami cukru (ten patent sprzedała mi położna która przychodziła do mnie po 1 porodzie).
Ruchy dziecka poczujesz, na pewno już się ruszają tylko nie wiesz że to jest to. Ja teraz poczułam bardzo wcześnie bo ok 13 tyg ale to dlatego że wiedziałam czego mam się spodziewać, ale tak to było czuć jak muśnięcia skrzydeł motyla:-) A teraz rozrabiają jak pijane zające, a po moich lekach to jak by wzięły sobie po dopalaczu:-D
A co do płaczliwości to ja płaczę średnio co 3 dni - hormony robią swoje. A co do utraty wolności i tym podobnym, to ja na początku miałam tak samo jak Ty, ale powiem Ci że jak się dzieciaczki urodzą to cały świat Ci się przewartościowuje. Mnie mama musiała wyganiać z domu, żebym poszła gdzieś z koleżankami czy wieczorem na piwo, a ja nie chciałam, a jak już wyszłam to po 2-3 godzinach wracałam do domu bo miałam wrażenie, że córce dzieje się krzywda. Więc na pewno będzie wszystko inaczej, ale nikt nie mówi, że będzie to gorsze.

wow! dwa małe klony! to super! nie wiem ile wazyly, bo skupila sie babka na innych parametrach i jakos tak maluchow nie zwazyla ani nie zmierzyla. ja tez nie zwrocilam uwagi, bo badanie trwalo 40min, wiec jakos mi tak umknelo :/ super ze juz ruchy czujesz :))

Ja na razie czuję tylko ciągnięcie i kłucie w brzuszku. No może przelewanie też, ale mam wieczną niestrawność, więc raczej podejrzewam że przyczyną jest właśnie ciągle zalegająca treść pokarmowa.
Dzisiaj normalnie mi się ulało jak małemu dziecku. Piję sobie herbatę, a tu odbiło mi się w taki sposób, że poczułam w ustach i na języku obrzydliwy smak jak przy wymiotach. Masakra.

Bojka - fajnie, że u Ciebie stabilnie :) Leż i odpoczywaj i bądź dobrej myśli :-)
Ja niby nie jestem płaczliwa - w zasadzie nie mam huśtawek nastrojów, tylko dzisiaj mam jakiś taki dzień podły. Za to nerwowa jestem bardziej niż kiedyś.
A co do wolności - też tak niby nie postrzegam tego jako koniec życia i świata, ale moje aktualne odczucia pewnie powodowane są chandrą - jak wiadomo wtedy hiperbolizuje się wszelkie negatywne uczucia.

A jak sobie pomyślę o ciepłej wodzie z cukrem to mnie ciary przechodzą :-D Podejrzewam, że by mi wróciło górą, choć może rzeczywiście jest skuteczne :-D Dzięki w każdym razie za radę :-)
Mi też lekarz nigdy nie mówi ile ważą moje dzieciaczki, ale to może dlatego że są jeszcze za maleńkie :-D

Hej kobietki.

Wydaję mi się, że wczoraj poczułam pierwszy ruch mojego dziecka. Takie lekkie smyrnięcie, ale nie bulgotek tylko taki jakby nóżką przejechało. Mało nie padłam z wrażenia. Mam nadzieję, że to to bo to oznacza, że moje dzieci żyją i mają się dobrze.

Pachnąca widzę, że na tym samym etapie ciąży jesteśmy. Jak ty się czujesz ina ile już urosłaś?

reklama
Marcysiowa - gratuluje:-)
Onlyone - jak zdrówko?
Bojka - akysz o żadnym rozwarciu nie chcemy słyszeć ;-) a powiedz mi - jest szansa że od takiego leżenia szyjka się wydłuży z powrotem, czy raczej chodzi o to żeby się już bardziej nie skróciła. Mi, mimo że chodzę do 2 ginów, nikt nie mówił ile moja szyjka ma cm - tylko że twarda i zamknięta. To mocno trzymamy kciuki za dobre wiadomości poświąteczne :tak:

Ciężarówki - a jakie u was plany sylwestrowe? Domowe pielesze w dresiku czy raczej ostatnie party ;-)

Ostatnia edycja:
Do góry