reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża bliźniacza

Eevlee - nie bój się tego Clexane - tak sobie po prostu szukam wyjaśnienia tego krwawienia. Ja wcześniej też nie miałam żadnych problemów, a tu nagle taki cyrk. I po prostu doszukuję się powodu. A kazali mi odstawić ten lek, bo rozrzedza krew i wzmaga krwotoki i krwawienia w razie czego
A dlaczego bierzesz Clexane?

Takie kosze na pieluchy to chyba rozsądne wyjście :) Jeden mieć z czystymi, a drugi na odpadki :)

Pachnąca, ja clexan mam zalecony ze względu na dwie poprzednie ciaże bichemiczne (mikroporonienia). Brałam do niedawna jeszcze inne leki. Jak narazie wierzę, że leki pomogły mi dojśc do tego etapu. WIęc nie narzekam, ale jestem pełna obaw.

reklama
Onlyone - tez sie balam zastanawialam sie jak to bedzie jak sie zacznie czy rozpoznam ze to juz. Kohana nie martw sie bedziesz woedziec. Czy jak ci wody odejda czy jak ci sie skurcze zaczna nie pomylisz tego z niczym innym tylko nastaw sie ze to troche potrwa. Ja jak rano mi wody odeszly to myslalam ze do wieczora urodze a do urodzenia pierwszego synusia minelo 26 i pol godziny

Onloye oj będziesz wiedzieć ,że to to i tak jak pisze Marcikuk nie trwa to chwilę trzeba jeszcze swoje odczekać :tak:

Pachnąca dobrze ,że krwawienie ustało lekarz na wizycie pewnie dokładnie Cie przebada

Jak się pożaliłam ,ze mała się nie rusza to wzieła się za siebie i daje znać ,że tam jest i,ze wszystko ok :-)

Ja też brałam Clexane (od tygodnia mam przerwę). Dostałam głownie profilaktycznie. Krwawienie miałam tylko raz w 3tc.
A co do tych zdolności intelektualnych, o których pisałyście to u mnie jest dramat. Zaczęło się w bardzo szybko-ok 5-6 tc (jak mąż to mówi zaczęłam niedomagać :tak:). Ciężko mi się skupić, czasami proste czynności wymagają zastanowienia... No po prostu głupieję.

Gieniek - gratuluję 34 c tak trzymać to jeszcze trochę - 2 tygodnie na pewno wytrwasz bo jesteś dzielna dziewczyna! :-) Daszek muszę zamówić koniecznie - czego to już nie wymyślą:-)

Co do kosza na pieluchy ja kupiłam firmy Korbell podobno wytrzymalszy (mniej elastyczny) plastik niż TT ale nawet tego nie sprawdzałam, w sklepie wyprawki com przy Ciołka (niedaleko mnie) facet ma te kosze i worki w dobrej cenie, sprzedaje też na allegro. Worki idą jak woda, ja kupiłam ten mniejszy kosz bo większego nie miał. I codziennie trzeba wynosić, nic nie czuć zapaszków. Miejsca dużo nie zajmuje a w miarę wygląda estetycznie.
Byliśmy dziś na spacerku godzinkę (sprawdź pocztę-)
Zaraz się kapiemy dziś będę robić im kapiel w emoliencie - nie maja suchej skóry ale jestem ciekawa jak to działa krzywdy im na pewno nie zrobię.
Kupiłam tony smoczków różnych firm będąc w ciąży by mieć do szpitala i nie wkładać palca aby uspokoić. I co się okazało tylko avent im pasuje bo jest króciutki a ta cała reszta za długa i maja odruch wymiotny-((
Generalnie jestem przeciwna smokom ale uważam, że lepiej dać i potem zaraz wyjąc i szybko odzwyczaić niż wkładać palca bo to widziałam w szpitalu....
U nas dziś bezkolkowo - odpukać:-)

Marcikuk
- my podajemy kropelki Delicol do każdej butelki koszt ok 42 zł starcza na ok 8 dni. Zapobiegawczo należy podawać bo w chwili ataku to już jak to mówią "doopa zbita". Jak mleko tolerują to nie zmieniaj. U nas zaczęły się kolki i teraz mamy Enfamil 0% laktozy (dziś mąż pół aptek warszawskich za tym mlekiem objeździł) zamówił w końcu.

Wszystkim nowym dziewczynom których nie poznałam na tym wątku gratuluję i dopinguję by dotrwały do końca - może nie do 40 ego tygodnia ale jak najdłużej. I się nie stresujcie, ja wiem, że dobry humor i samopoczucie mogą wiele mnie lekarz ledwo dawał szanse na 35 tc a dotrwałam do 38 i 6 dni - urodziłam 8 dni przed terminem przy wzroście 160:-) Ale już pod koniec mega uważałam, nic nie robiłam, jak to mówią leżałam i pachniałam:-)

Ja to Clexane też brałam profilaktycznie, chociaż przydarzyła mi się raz ciąża biochemiczna, ale lekarz twierdził, że to się często zdarza.

Gieniek
- na pewno spokojnie doczekasz do terminu, a z pewnością jeszcze troszkę, ale wiadomo torba przygotowana lepiej jak jest :)

Marcikuk - śmieszna ta twoja opowieść o zmywaniu paznokci :-D ja pewnie wpadłabym w panikę, że jak wody odeszły to za chwilę urodzę do tego kibelka :-D

Eevlee - nie martw się, jesteś w zasadzie już w drugim trymestrze, więc największe niebezpieczeństwo minęło :) i teraz musi być dobrze :)

Malena - dzięki za cenne rady, przy bliźniakach są szczególnie cenne, bo trudniejsze do zdobycia :-)
Zresztą wszystkim Wam Dziewczyny dziękuję za dzielenie się doświadczeniem - i tym, które już mają maleństwa przy sobie i tym, które jeszcze spakowane - rady i doświadczenia są cenne wszystkie :) Dziękuję :)

Onlyone - ja póki co nie boję się porodu, ale to pewnie efekt tego, że jeszcze w zbyt wczesnej ciąży jestem żeby rozpatrywać to realnie :-D Ale coś w tym musi być co piszą dziewczyny, że instynktownie się wie :)

Anika - dobrze, że dzieciaczek się rusza :) tak to pewnie jest, że chwila bezczynności, a mamusia już wystraszona, że coś się dzieje :-D Myślę, że szczególnie u mam, które się długo starały taki objaw już pozostanie do końca - panikowanie i dopatrywanie się symptomów wszystkiego

dziewczyny dziękuję Wam za tak miłe przyjęcie na wątku
mam napisać coś o sobie a więc jestem z okolic śląska, mam 29lat i jestem strasznie szczęśliwa że będę miała bliźniaki, domyślam się że to mega ciężka praca ale damy radę
jestem dopiero w 8tygodniu suwaczek pokazuje tygodniową różnicę, na razie oprócz senności i bólu głowy nie mam żadnych dolegliwości. a wy jak znosicie ciążę? następną wizytę mam 19.12 muszę mieć wyniki krwi i moczu a trochę tego lekarz zlecił no i mam nadzieję że zobaczymy nasze maluszki, no i dostanę skierowanie na badania prenatalne. jeszcze pracuję ale tak myślę że jak będę się źle czuć to może od lutego pójdę na L4, niby pracę mam siedzącą ale strasznie monotonną, w piątek normalnie zasypiałam, myślałam że tam nie wysiedzę.
Mam do was pytanie czy tylko pierwsze usg robią dopochwowo?
To będą jedne z najwspanialszych świąt zanim pojawią się maluszki.
A wy czujecie już nastrój świąteczny?bo ja niestety jeszcze nie.
Miłego wieczorku wam życzę

reklama
Moniq, ja tez żadnych dolegliwości nie miałam - żadnych mdłości, wymiotów, nawet piersi nie bolały. Jedyny objaw na początku to wieksze zmęczenie niż zwykle, spać chciało mi się juz ok 20.00. Martwiłam się tym brakiem objawów, bo wszyscy dookoła mówili, ze przy bliźniakach to objawy będa zdwojone. Na szczęście dziewczyny na forum mnie trochę uspokoiły a jak pokazało usg ciaża przebiega prawidłowo :-)
Skierowanie na badanie prenatalne dostaniesz na pewno. Ja miałam I badanie prenatalne w 13 tc. Wszystkie parametry wyszły dobrze, oprócz jedneo - u jednego maluszka jest nieprawidłowy przepływ żylny, co musze obserwować, bo może wskazywac na problemy z seruszkiem. Kolejne badanie prenatalne mam coś ok. 22 t.c. Przeprowadzi je lekarz ginekolo-położnik-kardiolog dziecięcy. Mam nadzieję, że wszystko się wtedy wyjaśni i będzie ok.
Wszystkie badanie usg do 12 tc. miałam wykonywane dopochwowo, później już przez brzuch.
Mam zamiar pracowac do 25 tc. ale zobaczymy jak będzie. Narazie, oprócz boli kręgosłupa przy dłuższym chodzeniu lub siedzeniu, czuję się dobrze :-) mam energię i motywację do działania.
Ja podobnie jak Ty nie czuję nastroju świątecznego, może dlatego, że wszystkie moje emocje i mysli skierowane sa na maluszki. Myslę jednak, że te święta będą należały do jednych z najlepszych :-)
Od stycznia zaczynam przyotowania na przyjście maluszków - remoncik pokoju, zakupy, wyposażenie. Wiem od tygodnia,że będe mieć dwoch chłopcow, więc moę spokojnie planowac zakupy :-) Fajnie, że jesteśmy tu razem na forum i możemy dzielić się doświadczeniami. JA chłopnę wszystko jak gąbka odnośnie porad dziewczyn, które już urodziły:-)

Do góry