reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża bliźniacza

Sylha- no to witaj w klubie :-) ja karmiłam matiego 2 tyg tylko z piersi ( oprócz nocy tylko raz butla ) a od 3 dni już tylko głownie ściągam mleko dla niego i dla małej i tez tak mi łatwiej . Mały na piersi nie przybieral dużo a na butli super. Ściągam co 3-4 godz a w nocy czasami dopiero po 5-6 godz.

Marcikuk - trzymam kciuki za was no i czekam na wieści

Malena- ty rownież trzymaj się jutro i daj nam znać od razu

Gienus- a ty dzielna dziewczyna jesteś i dasz radę z tym klociem .

Ostatnia edycja:
reklama
Lola- wow co 5-6h, ja czekam do skończenia 6tygodni i potem w nocy też zwalniam tempo na razie jakoś mnie tak z małą w szpitalu nastraszyli,że wolę pilnować te 3 godziny i mała zaczyna jeść więcej, bo jeszcze w zeszłym tygodniu jadła 50ml...a dzisiaj np. na śniadanko 110:-). No, ale przy dwójce ściąganie zdecydowanie łatwiejsze!!!
No i jeden bujak już mamy zamówiony, bo na razie się ratujemy maxi cosi- mała uwielbia się bujać- właśnie ją tam jedną nogą huśtam:-D. A jak Twoja Lenka?!?!?!?!?!

Tekla- mój emek jak mu wczoraj o Was powiedziałam to baaaaardzo trzyma kciuki za Dominisia!!!!!Aż sama się zdziwiłam jak bardzo on Was przeżywa- widać ojcostwo wiele zmienia w życiu faceta....

Tekla, jesteś bardzo dzielną kobietką. Zrobiliście wszystko co można było dla dzieciątek. Teraz tylko żeby Dominiś walczył, nabrał sił i był z Wami. Jestem z Wami całym sercem.

Marcikuk, ale niespodzianka. Czyli powiadasz leżysz sobie w szpitalu i oczekujesz wyjścia maluszków :-) Jeszcze trochę i będą na świecie! Tak juz bym chciała być w końcówce ciaży.

Sylha, Ty to jesteś mamuśka pełną parą. Widzę że wszystko pod kontrolą, radzisz sobie świetnie!

Dziewczyny, Wy sie normalnie zaraz wykruszycie. Nowe bliźniakowe mamy - przybywajcie!!!!!
A ja czekam z niecierpliwością na pierwsze badanie prenatalne, które mam w najbliższą środę. Oby wszystko było dobrze. Po tych historiach na forum zdecydowałam, że zwalniam tempo. Przemyślę, czy od połowy ciazy nie iść na L-4. Zobaczę co zasugeruje lekarz.
Zauważyłam, że w ostatnich 2 tygodniach kiedy wykonam jakiś wysiłek - dłuższe chodzenie, sprzatanie, itp, zaczyna boleć mnie kręgosłup (w dolnych partiach). Jak się położę, to jak ręką odjąl. Zastanawia mnie jednak czy to nie za szybko na dolegliwości ze strony kręgoslupa. 3 trymest to rozumiem, ale koniec pierwszego. Czy tez obserwowałyście takie objawy?

Dziewczyny czy badania prenatalne w ciazy mnogiej to norma czy nie zawsze lekarz je zleca?
Mi nic o nich jeszvze nie mówił a czytam ,ze chyba większość z Was je miała

Eevlee ja bóle pleców miałam prawie od początku ale kiedy poszłam na zwolnienie trochę ustąpiły

Dziewczyny tak na szybko. O 1 rozwarcie na 6 cm wzieli mnie na porodowke. Ale dlugo to trwalo. O 8:51 silami natury urodzil sie Filip 2215gr Mateusz o 9:10 przez cesarke. Spadalo terjo trzeba bylo wyciagac. Jego waga 2150gr. Obaj oddychaja samodzielnie. To najwazniejsze. Sa w inkubatorach i zostana w nich okolo dwoch tygodni. Sa sliczni. Ja jestem nacpana po lekach :p

Marcikuk - Cudownie, że masz już chłopców ze sobą :-) chłopcy sami wybrali datę! Dzielna byłaś moje ogromne gratulacje!!! Od rana tu wchodziłam i szukałam maila od Ciebie, że już jesteś po! :-) Myślę, że szybciej wyjdą z tych inkubatorów! Zobaczysz:-) Waga dzieci też super jak na 34 tc!!!!

Apeluję do Was dziewczyny - trzymajcie kciuki za ciocie Malene jutro mocno! :-)

Marcikuk gratuluję!!!! Cudowna wiadomość!!!! Obys szybciutko wyszła z chłopakami do domciu :-)

Malena, za Ciebie kciuki zaciśnięte do czerwoności!!!!!

Anika, ja tez o badaniach prenatalnych nic bym nie wiedziałam, ale lekarka do której chodzę mnie na nie skierowała. Jest to u nich standard. Pierwsze badanie ma być wykonane między 11 a 14 tygodniem ciąży. Drugie badanie prenatalne z tego co pamiętam po 18 tc. Mam je umówione zaraz przed świetami Bożego Narodzenia. Polega ono na wykonaniu szczegółowego usg i badania krwi w celu wykrycia wczesnych wad, np. zepołu downa. Stresuje się tym badaniem.

Marcikuk super wiesci!!! Ogromne gratulacje dla calej Waszej czworeczki!!!!
ja tez mysle ze prz takiej wadze maluszkow i samodzielnym oddychaniu nie beda musialy spedzic w inkubatorach az 14 dni....szczegolnie ze tutaj w UK jednak szybciej to wszystko sie rozwija:)

Malena kciuki za jutrzejszy dzien zacisniete:):):)

Anika mysle ze teraz badania prenatarne (ale nieinwazyjne) sa zalecane w kazdej ciazy,zarowno pojedynczej jak i podwojnej...jest to poprostu bardziej szczegolowe usg na lepszym sprzecie....

A my jutro mamy ostatnie usg oraz wizyte w szpitalu no i dowiem sie kiedy mi wyznacza termin cesarki...a poza tym moja corcia jutro konczy 3 latka wiec mala imprezka sie szykuje wieczorkiem :)

Dziewczyny czy badania prenatalne w ciazy mnogiej to norma czy nie zawsze lekarz je zleca?
Mi nic o nich jeszvze nie mówił a czytam ,ze chyba większość z Was je miała

Eevlee ja bóle pleców miałam prawie od początku ale kiedy poszłam na zwolnienie trochę ustąpiły

ja nic jeszcze nie slyszalam, pewnie dowiem sie w 17 tyg na tym usg genetycznym..ale chcialabym, tylko chcialabym, zeby ktos mi je kazal zrobic:-D
Dziewczyny tak na szybko. O 1 rozwarcie na 6 cm wzieli mnie na porodowke. Ale dlugo to trwalo. O 8:51 silami natury urodzil sie Filip 2215gr Mateusz o 9:10 przez cesarke. Spadalo terjo trzeba bylo wyciagac. Jego waga 2150gr. Obaj oddychaja samodzielnie. To najwazniejsze. Sa w inkubatorach i zostana w nich okolo dwoch tygodni. Sa sliczni. Ja jestem nacpana po lekach :p

pieknie,wielkie gratulacje:-D

a ja sie lenie, Marysie z dziadkiem wywalilam tu Hem
, moj S zmienia opony na zimowe a ja pociskam prawo agaty..
Marysia sie wymeczy dzisiaj to padnie jak czlowiek o 20..
mowi rano,jak szli na basen, probujac wymusic nowe plywaczki: bo jak sie utupie to z kim za kilka tydzieni pojedziesz do polski:szok::-D...
rozbraja mnie to dziecko:-D

reklama
marcikuk- MOJE WIELKIE GRATULACJE, jaka NIESPODZIANKA i niedzielne dzieci,tak jak JA:-) Dziękujemy,że dałaś nam znać, odpoczywaj sobie, bardzo się cieszę,że chłopcy oddychają samodzielnie i też myślę,że wyjdą wcześniej niż za 2 tygodnie.

malena- teraz Ty ,już jutro, niczym się nie stresuj, dzisiaj na spokojnie-luzik!

evelee
- nie denerwuj się badaniami prenatalnymi! Tak jak obserwuję to wszystkim wychodzą dobrze, tylko ja miałam jakiś problem z NT u córeczki,ale mam nadzieję,że to tylko jakiś zły odczyt i o niczym nie świadczy, wszystko będzie dobrze! A co do bólu pleców,to mnie też zaczęły bardzo szybko boleć w dolnym odcinku, pomógł rogal do spania. W sumie z tymi plecami to u mnie takie stany przejściowe, raz bolą okropnie a raz przestają boleć, teraz jak brzuszek poszedł do góry to myślę,że jest lepie a jak zacznie schodzić ku dołowi to zapewne znowu zaczną boleć...
Miss Ciname- fajnie,że wróciłaś,nie uciekaj,bo zobacz co tutaj się dzieje-baby boom wszystkie dziewczyny rodzą:)

Do góry