reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża bliźniacza

Witam :-),

Odnośnie monitorów oddechu- dziewczyny jeżeli u Was wszystko przebiega prawidłowo, maluchy ładnie rosną to taki monitor oddechu jest zbędny (wiadomo wydatek spory jest) po prostu poprzeglądajcie co Was by interesowało i pasowało, ale z zakupem się wstrzymajcie, bo mogą się okazać zupełnie niepotrzebne.

U nas dzisiaj pięknie słoneczko świeci więc na pewno dużo czasu spędzę na podwórku na huśtawce:-)

reklama
Dziewczyny - bardzo Wam dziękuję za wsparcie!!
Tekla, Hakima - na pewno juz bedzie wiadomo - wczoraj nawet ja widziałam plec:) wiec juz widac bardzo dokładnie.
Gienek - A po tym wyniku NT mialas ten test podwojny Pappa czy jak mu tam? Ale jak inne wyniki wyszly dobrze, to na prewno jest git. Moja sasiadka doszla z badaniami do amniopunkcji, bo bylo za wysokie NT no i co - okazało się, że blad pomiaru, a test pappa po prostu wyszedl tez za wysoki. Franeczek zdrowiutenki.
Lola - czy Tobie mowili z czego moze wynikac roznica? Bo u mnie podali masę przyczyn, ale bez wytypowanej jednej, bo on sam nie wie i musze isc na echo serduch.
Aha - dziewczyny czy tu kiedys na forum ktos wklejal siatki centylowe wagi plodu, bo nie pamietam, a w necie nie moge znalezc cos:/

Ostatnia edycja:
Dziewczyny mam pytanko ..... Mialyscie jakies szczepionki? Mi polozna wciska przeciw grypie, a pozniej miedzy 28-38 tyg na "whooping cough" . Ta druga to podobno przeciw zapaleniu pluc .... Nie bardzo jestem nastawiona do szczepionek na grype, nigdy nie robilam, a teraz ? W ciazy?

Ja tu nic konstruktywnego nie jestem w stanie powiedzieć w temacie. Szczerze to nigdy się nie szczepiłam, a teraz w ciąży nawet o tym nie myślałam.

Sylha ma rację, monitory oddechu jesli saturacja u dzieci jest prawidłowa są zbędne. Ja też myślałam na początku aby takie zakupić, ale skoro dzieci nie miały problemów i nic złego się nie działo, uznałam, że nie ma sensu się niepotrzebnie nakręcać. Po jedzeniu po prostu posiedzę przy nich chwilę aby się nie denerwować, że może coś się stać i tyle.
Ja teraz też dzieciaczki połozyłam w jednym łózeczku. Zakupilismy 3 ale teraz niech dzieci czują swoją obecność :)
Katka nie patrz na siatki centylowe, mi lekarz dziewczynce wpisał taką, że z niej wynikalo ze dziecko jest z 10 razy mniejsze od chlopcow, wiec nei sugeruj sie tym. W ciazy trojaczej juz w 20 tygodniu ciezko jest dokladnie okreslic wage i wzrost. Więc naprawde, bądz spokojna bo moim zdaniem nie ma się o co martwić :*

Ostatnia edycja:
Sylha- wygrzewaj się na słoneczku i trzymam Cię za słowo,że będziesz tu zaglądać do nas, dzielić się wrażeniami i nas wspierać:tak:
Tekla i Hakima- na 99% poznacie płeć na połówkowym, pewnie nie możecie już się doczekać?:) Mi wszyscy od początku wmawiali,że będę miała 2 chłopców i też tak jak myślałam o sobie,to tak mi się wydawało,że to będą chłopcy a już na USG w 12-13 tygodniu dziewczynka się ujawniła,choć to były tylko przypuszczenia, które potem się potwierdziły, siusiaczka zobaczyłam pierwszy raz w 16 tygodniu ciąży. Nadal nie wierzę,że to parka i jak mam USG każę lekarzom się upewniać,czy nic się nie zmieniło;-)
Katka- u mnie to było tak dziwnie,już Ci piszę-dziewczyny znają moją historię na pamięć,ale napiszę jeszcze raz;-) Miałam normalne USG prenatalne w 12 tyg.4d ciąży, wszystkie parametry super, dostałam skierowanie na test Pappa bo to bliźniaki,więc pobrałam krew i czekałam na wyniki,ale w międzyczasie byłam na kontrolnej wizycie u innej babki, pokazałam jej wyniki USG a ona na to,że ona jeszcze chce sama obejrzeć dzieci-to było już prawie w 14 tygodniu ciąży, 13 t.4 d. Zrobiła mi USG i mówi"Dziwne,że lekarzowi wyszły NT w normie,bo wg mnie jedno dziecko ma NT koło 3" Zostawiła mnie z tym tematem a ja roztrzęsiona poleciałam do 3 lekarza tego,co pracuje z Roszkowskim, byłam u Kretowicza i on potwierdził,że dziewczynka ma NT 2.9, wyliczył ryzyko ZD 1:416 i kazał zastanowić się nad amniopunkcją. No i co...test Pappa na bazie pierwszego badania prenatalnego w 12 tygodniu wyszedł mi super, zastanowiłam się,ze świadomość,że jedno dziecko jest ciężko chore nie pomoże mi przetrwać ciąży,bo będę kłębkiem nerwów,więc odpuściłam. Gdzieś mi to siedzi w głowie,ale cieszę się ciążą i co ma być to będzie i tak nie mogłabym nic zrobić:-( A u Twojej córeczki to tylko waga, wystarczy,że tak jak u Loli doszło później do zagnieżdżenia,albo mała jest w takim miejscu w macicy usadowiona,że ma mniejszy dostęp do pokarmu,albo jest po prostu drobna. Będzie dobrze Katka:tak:

Gienek - bardzo dziękuje:) Powiem Ci ze ta druga lekarka juz wlasciwie nie powinna mierzyc NT po 13 t 3 dc. Moze przez to wyszly takie bzdury. Pozatym oprocz Nt jest jeszcze kosc nosowa, ktora jest pewniejszym wskazniekiem ZD niz NT. A kostki nosowe na pewno Twoje maluchy mialy sliczne, dorodne, skoro o tym nie piszesz. Wiec wogole nie ma o czym mowic!! A dzis przeszperalam net no i przyjrzalam sie tym badaniom na spokojnie i lekarz porownal 3cia dzidzie do pierwszej najwiekszej. A pierwsza ma wiek ciazowy 20t 6d czyli o tydzien wiecej niz w rzeczywistosci. wiec moze dlatego tak wyszlo, ze tamta jest mniejsza.Waga 2 dziewczynek jest w ok 50 centylu a trzeciej w 5. Macie rację - jesli bedzie rosła równo, to bedzie dobrze! Tylko to cholerne echo tak mnie stresuje. A w ktorym tc mialas robione kochana echo serduch?

Katka- kostki nosowe były u nas dobrze widoczne a echo serduszek robi się po badaniu połówkowym. Idziesz z wynikami połówkowego na to badanie, to nic strasznego nie bój się. Pani/Pan dr bardzo dokładnie zbada serduszka,przepływy krwi,żyły. U nas badanie jednego szkraba trwało ok 20 minut,więc naprawdę było skrupulatne. Wszystko wyszło dobrze i warto jest je zrobić,bo nawet jak lekarz nie ma podejrzeń,co do wad genetycznych to czasami zdarza się,że dzieciątko ma wadę serduszka a dobrze o tym wiedzieć,bo można od razu zaplanować całą opiekę po porodzie-lekarze są przygotowani na przyjście na świat dziecka z wadą i mogą uratować mu życie. Już wiesz,kiedy masz termin tego echa? No właśnie jak porównał malutką do dzidzi bardziej wyrośniętej to nie dziwne,że wyszła różnica..

reklama
Do góry