reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża bliźniacza

Sylha - wracam do nocek... Po prostu super, wiele mnie to kosztowalo ale spimy cala noc! W szpitalu byla swietna polozna, ktora dala mi pwene rady, otoz: nie kazala mi nigdy podawac picia w nocy, noc jest do spania jak mowila haha.Jak sie przyzwyczai bedzie sie budzilo na picie. Jak dziecko mi sie budzilo przed pora karmienia dawalam smoczek, glaskalam po glowce (ponoc uspokaja) i po raczce i w miare dotrwalismy do pory karmienia i mleczko (czasami podalam wczesniej). kolejna rzecz to probowac wydluzac przerwy miedzy karmieniami nocnymi (ja zaczelam przeciagac jak dzieci mialy ok 2 m-cy) oczywiscie smoczek, pieluszka tetrowa przy buzi, trzymanie za raczke itp. I co bylo wazne - wyciagalam dzieci z lozeczka tylko na karmienie - tu bylo ciezko - czulam sie jak wyrodna matka. Jasne jak bardzo plakalo to bralam na rece, tulilam itd. ale jezeli tylko marudzilo to siedzialam przy lozeczku glaskalam itd. Byly na tyle male, ze nauczyly sie ze to tak ma byc. A teraz to owocuje... chodza spac 20-21 wstaja 6-7 rano a nawet o 8. Oczywiscie budza sie przewaznie kolo 5 ale smoczek, pielusia i wracamy do spania.
Slowa poloznej: nie z kazdym dzieckiem sie to uda, bo wiadomo rozne potrzeby. Ja sprobowalam, i wygralam.
mysle ze to dotyczy dzieciaczkow karmiomych butelka, bo cycusiem wiadomo latwiej w lozku... Pozdrowienia:-):-):-)

reklama
Onlyone - ja miałam usg co 4 tygodnie a teraz od 28 tygodnie już mam jeździć co dwa tygodnie.
Elunia - pogratulowac, trzeba gdzies to zapisac i zapamietac

Onlyone ja tez mieszkam w UK dokladnie w szkocji i u nas schemat wyglada tak : USG w 12 tyg, 20, 28, 32,36 oczywiscie dotyczy to jedynie ciaz blizniaczych przebiegajacych bezkonfliktowo...

Elunia- dzięki za tak cenne rady :-)
Onlyone - ja miałam w 20tc a potem w 24tc i potem już co 2 tyg do końca ciąży . Ale tylko ze względu na mniejsze drugie dziecko bo tak bym miała co 4 tyg. Ale jak nie chcesz tak długo czekać to wystarczy, ze zadzwonisz pod numer w tej książce ciazowej np gdzie jest napisane , ze nie czuje sie ruchów albo co innego i oni każą przyjechać i robią USG . Może spróbuj tak a jak sie nie uda to wtedy możesz iść do polskiego gin. Ja byłam w 22 tc w Polsce wiec i tak poszłam do gin bo chciałam mieć badanie gin.
Powiem Ci, ze np teraz na tym etapie jak co kolwiek mnie niepokoi to dzwonię do nich i od razu każą przyjeżdżać na delivery suite i robią badanie gin i USG i ktg. W przeciągu 3 tyg byłam 2 razy bo myślałam , ze mam skurcze.

Onlyone ja tez mieszkam w UK dokladnie w szkocji i u nas schemat wyglada tak : USG w 12 tyg, 20, 28, 32,36 oczywiscie dotyczy to jedynie ciaz blizniaczych przebiegajacych bezkonfliktowo...

Ja tez mieszkam w Szkocji i tutaj mam badania co 4 tygodnie a od 28 tyg co dwa. Moze to zalezy od szpitala?
Onlyone - nie denerwuj sie ze masz teraz przerwe 8 tyg. Nie ma widocznie potrzeby zeby czesciej robic. Zreszta mnie dopiero w 28 tyg robili badanie krwi na poziom glukozy, anemie, itp.

Ja tez mieszkam w Szkocji i tutaj mam badania co 4 tygodnie a od 28 tyg co dwa. Moze to zalezy od szpitala?
Onlyone - nie denerwuj sie ze masz teraz przerwe 8 tyg. Nie ma widocznie potrzeby zeby czesciej robic. Zreszta mnie dopiero w 28 tyg robili badanie krwi na poziom glukozy, anemie, itp.

no to moze to zalezy od szpitala w ktorym prowadza ciaze...

Czołem dziewuszki!

Melduję, że torbę spakowałam, dla siebie i dla maluszków. na razie laktatora nie pakuje za dużo mi miejsca zajmuje, całą resztę wzięłam nawet 4 smoki żeby płaczu nie było no i butelki 150 ml jakby trzeba było dokarmiać. Z kosmetyków dla dzieci to tylko żel do mycia ciałka + krem na odparzenia+ pieluszki+ chusteczki.
Nie mogłam się zebrać z tą torbą ale już jestem spokojniejsza choć jak ją pakowałam to już kocioł myśli ile jeszcze pociągniemy z maluszkami, oj laski trzymajcie za nas kciuki oby jeszcze te dwa tygodnie nawet 3.

Malena- gratulacje spakowania torby:-D:-D jeden kłopot mniej, choć ja to torba stoi a może by jeszcze to tamto....ale podstawa jest i jak co zawsze emek może dowieść, poza tym w naszym hospital jest podobno sklepik gdzie można się zaopatrzyć w niezbędne rzeczy a an przeciw apteka i astor:-) także nie ma źle

Hej laseczki, moja ostatnia noc w domu:-) jutro rano do szpitala,a we wtorek ucałuję już moje księżniczki (jak mi pozwolą, bo mi opryszczka na sam koniec wyskoczyła:-)). Mam zamiar zabrać ze sobą kompa,więc postaram się coś napisać może jutro i jak już będę się mogła ruszać po:-) trzymajcie się i trzymajcie kciuki:-)

reklama
silvii - oj no to super, dzieciaczki pieknie donoszone wiec spokojnie. We wtorek je bedziesz miala w ramionach. No i daj nam koniecznie znac co i jak. Powodzenia
Malena - no to i ja gratuluje spakowanej torby :) Teraz tylko sie nie pchaj przed kolejke :-D. Ja jestem na etapie kompletowania rzeczy do szpitala.

Do góry