reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża bliźniacza

No właśnie jakby u nas były takie spotkania dla mam bliźniaczych to bym się może jeszcze skusiła, ale tak...
Dzwoniłam do położnej rejonowej się zapytać o kilka rzeczy m.ino plan porodu to mi powiedziała,że mam zadzwonić do nich na dyżurkę i sie umówić, bo spisanie takiego planu to jest kilka spotkań:eek: a jak ja mam tam niby dojechać jak mam zakaz prowadzenia auta- penie bym się nawet z brzuchem nie wyrobiła...no, ale co tam telefonicznie- na miejscu bo wiadomo w tedy się może ze mnie rozliczyć a tak?!?!I mam to też w 4 literach...

reklama
My akurat szkoły rodzenia sobie nie odpuscimy. To są nasze pierwsze dzieci a doświadczenie mamy zerowe więc nam jest potrzebna, głównie ze względu na opiekę nad noworodkiem itp.
Dziewczyny, czy Wy też macie wysoki puls? Ciśnienie mam w normie ale puls dochodzi do 100 kiedy sobie odpoczywam. Masakra bo mam wrażenie że mi serce wyskoczy.

Mi sie wydaje , ze warto pójść do szkoły rodzenia choć to jest indywidualna sprawa.
Marcikuk- ja właśnie byłam na takich dwóch spotkaniach w szpitalu dla par spodziewajacych sie bliźniaków i mimo, ze była tam sama teoria to byliśmy z mężem zadowoleni .

Hakima - u mnie puls tez szaleje. Nie az tak jak u sylhy. Moj rekord 124 i to tez jak odpoczywalam. Czasem mi skoczy jak gary myje wiec norma. Cisnienie czasem mi skoczy. Mialam monitorek podpiety na dwa dni ale raczej nic nie wykazal. Znaczy nie dzwonili jeszcze do mnie a to sa dobre wiesci.
Lola - domyslam sie ze takie spotkania sa pomocne. Zadzwonie do nich w koncu. Natomiast szmole rodzenia sobie darujemy bo oboje z emkiem mamy juz za soba kapiele i opieke nad noworodkiem - naszymi siostrzenicami.

Witajcie dziewczyny... moje blizniaki maja juz 6 m-cy ale podczytuje Was, bo.... teskno mi za tym okresem :tak: do dzis mam linie ciazowa na brzuchu i patrzac w lustro i na moje szkraby mile wspominam okres ciazy. Przezywam Wasze stresy i rozterki, bo przeciez nie tak dawno i ja je mialam. Ja urodzilam w 35w4d przez cc, dzieci zdrowe a to najwazniejsze. Drogie Mamusie trzymajcie sie dzielnie, glowy do gory, brzuchy do przodu :-) Zycze kazdej z Was donoszenia dzieciaczkow i lekkiego porodu. Pozniej, mimo bolu i wyczerpania tylko cudowne chwile... POWODZENIA DZIEWCZYNKI
A co do sexu - u mnie bylo odwrotnie - w 2 trymestrze moglam ciagle i wszedzie ha ha ha
maz mial obawy, ale lekarz zezwolil wiec do 32 tyg:-D

Hakima - ja do ok 28 tc miałam puls 70 - 80 a potem podchodziło pod 100 choć 100 nigdy nie widziałam, w mierzę 2 razy dziennie, ale to wystarczy szybko wstać, cokolwiek szybciej zrobić i on skoczy do 100. Plus przekraczający 140 mógłby być zmartwieniem, niższy absolutnie nie. Więc spokojnie.

Tekla - co do szkoły rodzenia, my z M byliśmy bo pojęcia nie mieliśmy co i jak, bardzo byliśmy zadowoleni. Ale praktyka najważniejsza. Przy dwójce trzeba organizować się nieco inaczej dlatego uważam, że zajęcia dla bliźniaczych mam to super sprawa u nas w PL czegoś takiego nie ma niestety. Ja czerpię wszelkie porady i informację od koleżanek które mają już bliźniaki i uważam, że to jest bardzo cenna wiedza. Co do opieki nad noworodkiem uważam, że szkoła rodzenia się przydaje bardzo. i polecam.

Witaj Elunia:-) heh, czyli po prostu stosowałaś się do zaleceń lekarza - była zgoda to czemu nie:-) W 2 trymestrze to i ja miałam mega ochotę ale jednak lęk jaki towarzyszył temu i milion myśli czy nic się nie stanie zwyciężył. U mnie lekarz znowu kazał bardzo uważać i obchodzić się z tą ciążą jak perełką. I tak jestem w totalnej abstynencji i nie mam głowy teraz do tego:-) Miałaś planowaną cesarkę na taki termin? Czy dzieciaczki same postanowiły pojawić się wcześniej na świecie co?

Hej dziewczyny, przeskoczylam do Was z invitrowek. Gratuluje wszystkim mnogim mamom. U mnie "dopiero 21" tydzien bedzie, wiec jestem prawie na koncu na waszym forum.
Dziewczyny jeszcze nie czuje ruchow, cos tam czasem tylko jak sie przekrecam z boku na bok. Wczoraj strasznie mi stwardnial I napial sie brzuch (podbrzusze) na chwilke tylko, ale musialam az usiasc - nie wiem czy to normalne?

reklama
Nie, cesarki nie mialam planowanej. Mialam miec wizyte w 37 tyg ale nie doczekalam. Dobrze sie czulam, nawet pojechalam sobie na wieczorne bingo (samochod prowadzilam do konca) i w nocy odeszly mi wody (bez boli przez kolejne 30 godz) potem bole, cesarka i .... cos pieknego... placz Twoich maluszkow. Dla tej chwili warto zyc!

Do góry