reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża bliźniacza

natalia dziekuje tfu tfu juz lepiej. morfologia super mi sie poprawila z 9.3 w zeszlym tygodniu mam juz hemoglobine na poziomie 11.8 (dolna norma 12 wiec nie jest zle), wszystko inne miesci sie w granicach, wiec taka bylam zdziwiona, ze az sie zaczelam zastanawiac czy to aby moje wyniki;) ordynator mowi ze polozniczo jestem ustabilizowana ( czyt. szyjka nie wydluza sie , ale tez nie skraca ma 23 mm) co dalej zobaczymy w srode bo USG mi wtedy beda robic. dzidzie tez maja sie ok 1200 i 1570 gr i tez w srode bede miec przeplywy wiec sie dowiem ile urosly, wiem, ze w sobote urodzily sie na oddziale blizniaki , ktore maja kilogramowa roznice we wadze jedno 3000 drugie 2000 wiec ja roznica u moich sie nie przejmuje. jedyne co mnie meczy to stres z tymi podwyzszonymi dedimerami na zakrzepice , ale jutro ma przyjsc do mnie internista na konsultacje wiec o wszystko go wypytam. na ta chwile ordynator mi tlumaczyl, ze te wartosci w ciazy ciagle sie zmieniaja i beda zmieniac i ten stan sie odwroci dopiero po porodzie i mam sie tym nie denerwowac. no i , ze niestety jeszcze zostaje na obserwacji.
to bardzo dobrze że Ci sie wyniki poprawiają, moje żelazo cagle sie utrzymuje na poziomie 11 z kawalkiem i doktor mowi skoro ani nie spada ani nie rośnie to taka juz moja uroda. Przynastepnej wizycie zrobimy badania na paciorkowce i GBS,powoli zaczniemy przygotowywac sie. Dzisiaj mam jakis gorszy dzień brzuch sie napina caly czas ale nie zeby skurcze, dzieciaki sie wypinaja mocno, dobrze że mam aparat do sluchania serduszek to jak cos slucham i sie uspokajam. Ale lekarka powiedziala ze jak bym czula zbyt mocno to trzeba bedzie zwiekszyc dawkę. Ty już rozpoczęlaś 31 tc więc trzymam kciuki za Was żeby jak najdłuzej wytrwałaś, już niedługo ....ale napewno najtrudniejszy okres przed nami

reklama
Witam!
AgaB gratuluję...twoje córeczki są śliczne :)

Mam taką małą prośbę...pisałaście że macie listę rzeczy jakie trzeba kupić dla dzidziusiów...tzn. ile sztuk i tak dalej...czy mogłabym taką listę dostać na pw. bo jestem całkowicie nieświadoma...a czas leci i wszystkiego na raz nie dam rady kupić...
Pozdrawiam
cześć dzisiaj na Marcówkach znalazłam temat wyprawka i tam jest duzo list i wskazówek. mozesz tam sobie poczytac..tu pamietam na poczatku tematu któs wklejał listę dla bliźniaków.

Witam!
AgaB gratuluję...twoje córeczki są śliczne :)

Mam taką małą prośbę...pisałaście że macie listę rzeczy jakie trzeba kupić dla dzidziusiów...tzn. ile sztuk i tak dalej...czy mogłabym taką listę dostać na pw. bo jestem całkowicie nieświadoma...a czas leci i wszystkiego na raz nie dam rady kupić...
Pozdrawiam

Z FORUM MARCÓWEK

ZWERYFIKOWANE przez życieJ

Spanie:

Łóżeczko
Materacyk (mamy kokosowy, bo gryka wydawała mi się nieprzyjemna jak dotykałam... )
Ceratka na materacyk
Prześcieradełko (frotte z gumka najwygodniejsze) 2 szt.
Wypełnienie – kołdra + poduszka
Ochraniacz na łóżeczko (na początku jest dekoracją, przydaje się dopiero jak dziecko samo się przemieszcza po łóżeczku)
Pościel – 2-3 szt.
Kocyki – jeden miałam cienki polarowy, a drugi gruby (przydał się głównie do wózka)
Rożek (był grubości kołderki i młody spał w nim do końca 3 mies. zamiast kołdry)

Na łóżeczku miałam (i to wygoda)
Przewijak – bardzo praktyczna sprawa.
Jak dziecko było małe, nie sięgało nogami do końca łóżeczka i nie właziło mi pod ten przewijak i nie grzebało tam to miałam pod przewijakiem wszystko do przewijania – stosik pieluch, chusteczki do tyłka i koszyczek z kremami i sprawami higieny, które też wykonuje się na przewijaku.

Bzdury reklamowane, o których nie należy myśleć:
monitor oddechu,
sterylizator do butelek,
specjalny kosz do zużytych pieluch z workami

Kąpiel/higiena noworodka

- Wanienka
- Stelaż (ewentualnie)
- 2 reczniki z kapturkiem
- Myjki – nie uzywałam, do tej pory myje go ręką
- Termometr do wody
- Gruszka do nosa lub Frida – polecam Fridę, ją się tylko przytyka do nosa, a efekt jest większy niż z gruszką, jeżeli nie przeraża Cię, że pociagasz z jego nosa ustami – ale tam sa filtryJ
- Nożyczki do paznokci
- Szczotka do włosów – dopiero od niedawna używamy, czesaliśmy się tylko jak przez chwile w 2 mies. miał ciemieniuchę, a teraz często zpominamyJ
- Mydełko/płyn do mycia (to temat rzeka i każdy ma inne poglady, więc nie pisze bo trzeba o tym dyskutować)
- Cos do smarowania – podobnie jak z punktem wyżej
- Bagietki (niekoniecznie dla dzidziusiów, bo to pic na wodę)
- Pudru nigdy nie używaliśmy
- Sudocrem do pupy (najlepszy), a jak nie będzie miał kłopotów z odparzaniem, potem można stosować coś innego, tańszego, np. my teraz używany Nivea przeciw odparzeniom
- Spirytus 70% do pępka - trzeba rozcieńczyc zwykły, potem przyszła połozna i powiedziala, że pioktanina na spirytusie lepsza i tym smarowaliśmy
- Gaziki i sól fizjologiczna do przemywania oczu

Karmienie

Stanik do karmienia - 2 szt. co najmniej
Koszula nocna do karmienia (lub piżama, po prostu musi się rozpinać z przodu)
Wkładki laktacyjne
Laktator - mąż kupił dopiero jak byłam w szpitalu - Lovi senso (sprawdził się)
Butelka 250 ml. – 1 szt. (ale jak bedziesz karmiła piersia długo sie nie przyda, ja miałam w komplecie z laktatorem)
Butelka 125 ml – 1 szt. na poczatek w zupełności wystarczy
Szczoteczka do mycia butelek
Smoczek uspokajający – 1 szt (0-3m) – młody zkceptował tylko Avent, choc przerobił wiele...
Lańcuszek do smoczka
Smoczek(i) do butelek (0-3m)
Termoopakowanie na butelki - taki styropianowy termos- (jak będziesz karmiła piersią długo sie nie przyda)

Nie miałam i można żyć bez: Sterylizator - przesada i wyjaławianie dziecka, Podgrzewacz do butelek - mleko robie świeże, a jak cos to mikrofalówka, słoiczki z zupkami podgrzewam w małym garnuszku

Pieluchy

a) tetrowe - te pieluchy mogą przydać się do kąpania (dziecku milej jak cos w wanience jeszcze pływa), wyłożenia przewijaka (chłopcy często po ściągnięciu pampersa sikają), przykrycia ramienia na którym się trzyma bobasa, żeby się na przykład nie mieć plamy jak uleje. Zastosowań jest mnóstwo - do wycierania, zamiast śliniaka ok. 10 sztuk
b) flanelowe - nie musza być białe, przydają się do wyłożenia wózka, rożka i innych takich, do lekarza, przykrycia jak gorąco itp. ok. 3 sztuk - ja miałam 5 i dokupiłam potem jeszcze 5, żeby ciągle nie prać i nie prasować:)
c) pampersy new born
d) mokre chusteczki do pupci

Inne duperele:

Wózek z gondolą
Fotelik do samochodu 0-13kg (chyba, że wózek będzie 3 częściowy)
Torba do wózka (może w komplecie)
Parasolka do wózka (później) (może w komplecie)
Folia przeciwdeszczowa do wózka (może w komplecie)
Śpiworek do wózka (może w komplecie)
Leżaczek - na początku nie mieliśmy i leżał w domu w wózku, potem dostaliśmy, ważne jak już jest troche kontaktowy i cały czas nie śpi, możesz go wtedy np. zabrać z sobą do kuchni, on Cię widzi.
Termometr elektroniczny

Gosia, ja się nie zgadzam, że monitor oddechu to bzdury. Sami używamy i ja dzięki temu od początku śpię spokojnie. Jedna z moich córek miała w pierwszych tygodniach krótkie bezdechy i monitor natychmiast je wyczuwał. To nie są bzdury, ale każdy robi jak uważa...:sorry2:
Anulka, faktycznie nie ma już co zmieniać, Bebilon powinien być ok. Nie znam mamuśki, która by złe słowo powiedziała o tym mleku.

Ostatnia edycja:
Hej!
Dzięki za listę...wynika że wszystko trzeba raz 2 prócz kosmetyków :)
Zmierzyłam sobie brzuch i wiecie w ciągu 2 dni urósł 2 cm...kurcze zaczynam być wielka :)
Pozdrawiam

reklama
Do góry