reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Ciąża bliźniacza

marcikuk - dzień expressowego powiększenia mojej rodziny to 31 maja:-), a jutro to bede dopiero sikac w majty heh.

Ankos - chyba przy cc nie robi się lewatywy, dlatego trzeba byc na czczo jak do operacji, zakładaja tylko cewnik (brrr)

Tez słyszałam że tesu pappa się w bliźniaczej nie robi bo bzdury wychodzą i można sie tylko niepotzrebnie zestresować. Najważniejsze i najbardziej miarodajne jest badanie usg, i oczywiście doświadczony spec:-). A punkcję owodni robi się w skrajnych przypadkach gdy markery genetyczne wychodza bardzo źle, na wynik kariotypu czeka się 3-4 tyg. ale ja bym sie na to badanie nie zdecydowała, bo istnieje ryzyko poronienia, zwiększone przy bliźniakach, a słyszałam kiedys taka historię, że dziewczyna poroniła po punkcji, a po 3 tyg przyszedł wynik "kariotyp żeński prawidłowy", więc straciła zdrowe dziecko:-(
Interesowałam sie niedawno tym tematem bo mojej bliskiej koleżance taki "niby spec" powiedział, ze dziecko ma na pewno ZD bo przezierność karkowa wyszła jakas bardzo zła, dziewczyna przez cała ciążę drżała, mimo iż inni mówili, że to nie prawda. Przy porodzie nawet na dziecko nie chciala spojrzec tylko najpierw mężowi kazała bo bala się tego co zobaczy, a urodziła slicznego, zdrowego chłopczyka:tak:

reklama
Niuleczka, ja tez slyszalam, ze trzeba na czczo od znajomej co miala miec cc rano a zrobili po 18, wiec ona prawie 24h na glodzie byla. Ale pic choc wode to chyba mozna bo inaczej to sie odwodnisz. Zastanawiam sie czy jak twoja cesarka o 15 to czy cos bys sobie w nocy mogla zjesc np. po polnocy, bo ze spaniem to pewnie i tak bedzie u ciebie roznie. Kurcze z jednej strony fajnie wiedziec kiedy maluchy przyjda, ale z drugiej to takie siedzenie na szpilkach...ja na niczym innym nie umialabym sie skoncentrowac!

cailina - dokladnie jest jak piszesz, cały czas jestem myslami gdzie indziej, w brzuchu mi wierci non stop. Ale chyba wole tak niz czekac np na poród naturalny, tymbardziej, że mąz by mi nie towarzyszył dzień i noc i mogłoby mnie złapac gdy będe sama:szok:

Przynajmniej unikniesz boli przedporodowych;-). Ja to sama nie wiem co bym wolala, wiec moze i dobrze, ze nie mam wyboru. A jakby do porodu naturalnego mialo dojsc to pewnie od pierwszego bolu juz bym byla w szpitalu spanikowana. Najgorsze, ze moj doktorek to jak mi nic nie bedzie to pewnie bedzie przeciagal termin ewentualnej cesarki jak najdluzej, juz nawet nie licze na nic ponizej 38 tygodnia, chyba ze samo sie cos zacznie, bo on jak sie dobrze czuje i mam dobre wyniki to woli by maluchy w brzuchu siedzialy. Ja na razie tez ale mysle, ze za jakis miesiac moge zmienic zdanie:-).

niuleczka, cailina - to mnie pocieszyłyście ;-) bo u mnie naturalny się zapowiada i nie ma szans na cc - chyba że w prywatnej klinice, albo w razie komplikacji (odpukać)- już rozmawiałam o tym z moją lekarką wczoraj. oba dzieciaki główkowo, chłopiec jest większy i ma bardzo nisko główkę więc wytoruje drogę siostrze z czego gin była bardzo ucieszona.
cailina a u ciebie to już marne szanse żeby się obróciły?
niuleczka zobaczysz jak ci szybko jutro minie dzień!

doczytałam co to jest to usg genetyczne. to byłam na takim - badanie przezierności karkowej i te pomiary ok 12 tc to miałam. potem połówkowe też. a myślałam że o czymś nie wiedziałam.

Ostatnia edycja:
Dziewczyny ponieważ jesteście bardziej doświadczone chciałabym was o coś zapytać:tak: Czy pobolewanie w dole brzucha,takie drętwienie i ciągnięcie jest normalne w 7 t.c? Dodatkowo dół brzucha mi twardnieje...nie wiem,czy powinnam się martwić,że coś jest nie tak,czy to całkiem normalne..:-( Kiedyś jedna lekarz powiedziała mi,że moja macica ma budowę siodełkowatą-łukowatą, potem miałam HSG i nie zostało to potwierdzone,ale ja się denerwuję czy wszystko jest ok...

Gieniek- ja bóle podbrzusza takie dziwne niby jak na @ miałam tez od 7 tc do 14. Zazwyczaj bolal mnie cały tydzień w terminie spodziewanej@ ale potem to nawet cały czas. Tez tu pisałam i sie doradzalam dziewczyn bo strasznie mnie to denerwowalo i stresowalo. Niby bóle podbrzusza to normalne bo macica sie rozciąga. Mi kazał gin brać No spe. Po 14 tc wszystko mi przeszło :) jednak i tak najlepiej każdy ból skonsultować z lekarzem dla świętego spokoju wiec na najbliższej wizycie spytaj sie .
Teraz masz jak dla mnie te najtrudniejsze tyg ciąży No i potem 3 trymestr. Ja mam teraz 2 trymestr i czuje sie rewelacyjnie i nawet wole nie myśleć o moim pierwszym bo to było coś strasznego . Zobaczysz potem jak ci czas będzie szybko leciał ...

Marcikuk- gratuluje udanej wizyty. Ty kochana pewnie juz tez trochę odetchnelas co? Ja miałam robiony test Pappa i USG z pomiarami i wyszło niskie ryzyko.
Jednak kolejne USG mam po 4 tyg czyli 1 czerwca bo chcą zobaczyć czy dalej jest u mnie różnica miedzy dzieciaczkami i wola to kontrolować bo normalnie miałabym dopiero polowkowe w 20 tc.

A ja Wam muszę sie czymś pochwalić :) otóż ja zaczęłam zakupy dla dzieci od końca i kupiłam juz wózek :)
100 razy zmienialam zdanie jaki chce bo np wolalam na szerokość ale nie weszlabym do domu z takim i miałabym problem z wejściem do niektórych sklepów koło domu bo tu w UK są wąskie drzwi. Zdecydowałam sie w końcu na
I candy Peach twin kolor czerwony. Trafiła mi sie okazja i kupiłam używany tylko 5 mies o wiele taniej a wyglada jak nowy. Wiec zajtrudniejszy i najdroższy zakup za mną a teraz czekam z reszta zakupów .

Ostatnia edycja:
witajcie dziewczyny
ja ledwo ciagne
boli mnie jeszcze rana po cc i malo co robie ,jutro ide na zdjecie szwow
ale malo tego chodze zgieta w pol bo kregoslup po tylu miesiacach lezenia to mam jak stara babcia
do maluszkow oczywiscie jade ale niestety dopiero jak maz z pracy wróci bo sama absolutnie nie dojde
dobra wiadomosc jest taka ze mam pokarm od dzis rana wiec juz zaczelam zciagac i dzis maluszkom zawioze
mam nadzieje ze jak wejde na sale to Miloszek bedzie juz na wlasnym oddechu
Milenka wczoraj troszke płakała boze dziewczyny serce peka jak patrze na to i nie moge nic zrobic
pokoik mam przygotowany dla nich tylko czekam na moje kruszynki
wczoraj rozmawialam z lilly
ma zamiar jeszcze wyjsc przed porodem do domu:-)

reklama
Do góry