reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża bliźniacza

Witam!

niuleczko fajnie,zazdroszcze ze rozstępy się u Ciebie jeszcze nie pojawiły:tak: Przed ciąża moja waga wachała się w granicach 47-51 kg przy wzroście 165cm także szczypiorek ze mnie był niesamowity,w pasie miałam niecałe 70cm a wczoraj mierzę się i...:szok: oczom nie wierzę 120cm:szok: przeraziłam się niesamowicie,ciekawe jak bedzie wyglądał mój brzuch po porodzie,na pewno po połogu ćwiczenia,ćwiczenia...Dużo nie przytyłam bo 11kg na chwilę obecną i to wszystko poszło w brzuszek,uda pośladki i ramiona szczupłe jak przed ciążą a z przodu ogroooomny brzuchol:-D gdzie się nie ruszę to każdy mówi pani to już na dniach urodzi-i tak od kilku tygodni...

Malena w moim przypadku problemy zaczęly się od 12tc,brązowe plamienia które wystąpiły parę razy,do tego czasu do 32tc brałam hormon-najpierw luteinę dopochwową,po ktorej dostałam infekcję pochwy,potem miałam zmienione na duphaston tak do 23tc a potem znów luteina pod język.Pięć razy już leżałam w szpitalu,dwa pierwsze razy z powodu plamienia.trzeci raz ból brzucha,potem ze względu na szczegółowe badania i ostatnio tydzień temu przez sine skurcze.Poza tym jaj prawie każda z dziewczyn mam nietolerancję glukozy-co nie oznacza cukrzycy ciążowej,ale dietka też musi być,anemia i infekcję dróg moczowych,a od ostatnich dwóch tyg.jakies uczulenie.Także łatwo w tej ciąży nie jest ale dla dzieciaczków naprawdę warto:tak:

Malena jeszcze jedna uwaga,suwaczek wklej sobie w sygnaturę to będzie się wyświetlał na dole;-)

Cailina no o trzymam kciuki,oby dzidziusie były odwrócone:tak:Też cieszę się z neta,bo co innego bym robiła?Jestem uwiązana na piętrze,w ogóle nie schodzę na po schodach na parter.Od kilku dni mam zawroty głowy,chyba od tego fenka i gin w piątek mówił mężowi żebym nie zostawała sama w domu.

zobolek u mnie w rodzinie bliźniaki trafiły się w dawnych pokoleniach tzn.mojej jednej babci siostra miała dwie dziewczyny,prababci siostra miała dwóch chłopaków, ze strony męża jakaś stryjenka dwóch chłopaków i siostra mojego teścia miała ale niestety jedno obumarło w brzuchu około 15tc i urodzila się jedna dziewczynka.Ja też bym się w życiu nie spodziewała ze takie szczęście mi się trafi:-D

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
czesc dziewczyny
ja dzis w troche lepszym humorze
przedstawiam wam domek moich maluchów P1020046 (Kopiowanie).jpgwygladam jak ta ostatnia sierota:-)
dodam ze zdjecie ze wczoraj wiec aktualne:-)

Ostatnia edycja:
czesc dziewczyny.ANUSKA,CAILINA-ja tez ciagle siedze na kompie,bo co mozna robic jak na nic nie mam sily.nawet ksiazki nie poczytam,bo nie moge znalezc sobie wygodnej pozycji na dluzej niz 20 min.telewizje ogladam tylkorano i juz samym wieczorem.ANUSKA-ja tez troche uwiazana,bo daleko piechota nie zajde.dzisiaj sie wlasnie z mezem poklocilam,bo pozyczyl samochod koledze a ja do sklepu mam kawalek i niestety nie dojde.
MATI-jaka sierota.sexi laska w ciazy jestes!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:-)

Oj, Mati, ja to codziennie czuje sie jak sierota, bo z ubran ciazowych to mam dwie pary legginsow oraz jedne spodnie dresowe sprzed ciazy, ktore nosze pod brzuchem. Mam tez 3 sukienki ciazowe i pare sprzed ciazy, ktore ciagle sa dobre, bo luzne, wiec tak naprawde ciagle nosze to samo, a wszystkie bluzki nawet te ciazowe juz za krotkie wiec codzienny moj zestaw to leginsy i sukienka, po ciazy chyba juz nigdy na nie nie spojrze! Ale staram sie codziennie 'odstrzelic' mimo ze wiekszosc dnia sama siedze, bo inaczej to jak sie zobacze w lustrze to porazka. Ale dzis jako ze mam 'wychodne' (do lekarza, ha, ha;-) to juz od rana siedze odstrzelona i chociaz ktos to zobaczy, nie tylko ja i moj maz;-).
Co do blizniat, to w mojej rodzinie jako tako nie ma, chyba ze bardzo dawno, ale mama mojego jest blizniakiem (nie identycznym), mowia, ze to raczej genetycznie przenosi sie po stronie kobiet, wiec zawsze sie smielismy, ze jego siostra bedzie miala blizniaki, a tu nam lup. Choc siostra tez jeszcze moze miec, bo nie ma dzieci:-). Jej maz to chce miec 5 dzieciakow przynajmniej to az sie zrobil zazdrosny jak uslyszal, ze my blizniaki! Ale ja im tam zycze, nawet trojaczkow:-D.

Cześć dziewczyny:-)

Ktoś pytał o ilość butelek.Ja kupiłam aventa 4 małe 125ml i 2 po 260ml,na allegro bo wyszło mi o połowę taniej.

Mati super wyglądasz z tym brzusiem.Nie masz dużego,taki zgrabniutki.Ja mam wielgaśny brzuchol i problem z obcieciem pazurów czy ubraniem skarpetek.Na poprawę mojego doła stwierdziłam,że szybko czas mi zaczął lecieć od 30tygodnia ciąży.Może dlatego,że robimy ostatnie przygotowania.Za kilka dni pokój dla maluchów powinien być gotowy.
Mati Ci lekarze cały czas Ci gadają,że 3 tyg i teraz i 2 tyg temu eh....to w końcu do którego tygodnia ich zdaniem masz wytrwać?Ja tam wierzę,że dasz radę do bardzo bezpiecznego terminu:-) Zobacz już 30 tydzień u Ciebie:-)

Miłego dzionka ;-)

kropeczka, lola ja brałam duphaston od chwili kiedy dowiedziałam się że będą bliźniaki (8tc) do 16 tc. nie miałam żadnych plamień ale silne bóle w podbrzuszu (i dzięki temu też się dowiedziałam o bliźniakach bo na pierwszym USG widać było tylko jeden pęcherzyk). poza tym biorę witaminy, jodid (pierwsze badanie TSH wyszło mi kiepskie - więc zapobiegawczo uzupełniam jod), a reszta to tak jak anuśka pisała że prawie większość z nas- anemia i podwyższony cukier - więc dieta. na szczęście szpitala nie musiałam odwiedzać i tego się trzymam aż do porodu noi nie mam zalecenia że mam wyłącznie leżeć - więc z tego też się cieszę.
ogólnie rzecz biorąc - ciążę przechodzę bardzo dobrze i nawet mam jeszcze siłę na spotkania towarzyskie, grille itp.:-) więc nie narzekam.

jeśli mogę coś poradzić to zdrowo się odżywiajcie i jedzcie duużo warzyw a zamiast masy słodkości sięgajcie po owoce. Ja zawsze byłam łakomczuchem jeśli chodzi o słodycze i chyba mam teraz za swoje bo nie ograniczałam się zbytnio w ciąży. wprawdzie wagowo jeszcze nie jest tak źle u mnie ale to mierzenie cukru i kontrola co mogę a czego nie trochę denerwuje.

mati śliczny brzusio. rzeczywiście laska z ciebie!

cailina u mnie to ani w mojej rodzinie, ani w rodzinie męża nie było bliźniaków więc rozpoczęliśmy nowy trend ;) najśmieszniejsze że bratowa męża też jest w ciąży i jak się dowiedziała o naszych bliźniakach to pobiegła następnego dnia do lekarza na usg żeby u siebie tą możliwość wykluczyć bo mają już 2 dzieci i była przerażona :-)
a my zawsze planowaliśmy duużą rodzinę (mąż żartował że drużynę piłkarską chce, a tak poważnie to o 4 myśleliśmy) więc po pierwszym szoku u lekarza nastała radość że nas spotkało takie szczęście:-D

lilly no caly czas to samo powtarzaja od 4 tyg jak tu leze :-(dziady jedne i tyle
tak sie zastanawiam dlaczego znowu dostalam sterydy na plucka bo juz 4 zastrzyki
ankos laska ze mnie jak cholera szczegolnie w tej pizamie
no co prawda trosze kg przytylam ale niewidac tak po mnie
odnosnie duphastonu to bralam od 6tc do 10 ze wzgledu na krwawienie pozniej przeszlam na luteine i biore do dzis
u mnie z tym cukrem narazie jest ok i niewiem po co lekarze mnie mecza bo przeciez cukrzycy nie mam

reklama
hehe u nas tez przypadek z blizniakami bo w rodzinie nie ma wcale
zawsze sie smieje ze pierwsza próba i odrazu maz celnie strzelił:-D:-D

Do góry