reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża bliźniacza

Mati - ja też słysze te marzenia i zarazem wspomnienia sexu:-) prawie codziennie, co my bedziemy wyprawiac i nie powiem mi tez brak ale czy będzie mi się chciało jak przed, jak bede sie czuła, jak wyglądała, i czy nie będe majaczyc z niewyspania hahah, o tym juz mojemu bidulkowi nie mówie bo po co:-)

Cailina - u mnie też mąż idzie 10 metrów z przodu, zawsze chodził szybciej, 22cm róznicy wzrostu robi swoje a teraz to przewage ma jakby z 50 cm tej róznicy było. Ciało tez juz moje nie jest, ale teraz juz na finiszu tak sie nie przejmuje wizualnymi walorami jak wczesniej, bardziej doskwieraja mi te fizyczne niedogodności. Ale już niedługo będziemy piekne i szczupłe:-)

Malena - witaj na forum:-) ciąża blixniacza to z reguły ciąża wysokiego ryzyka i raczej trzeba się liczyc zjakimis problemami, jednak nie zawsze tak jest. Ja na razie odpukac przechodze ciążę książkowo, podstawowe leki, podstawowe dolegliwości, teraz co prawda jest już cięzko ale w pojedynczej ciąży tez jest. Aspektow jest tak wiele, że nie ma co porównywać, najważniejsze jest zdrowie maluszków:-), jest wiele dziewczyn jak Mati, która leży prawie całą ciążę ale opłaci sie ejsli to konieczne bo te dwa bijace serduszka w brzuszku sa teraz najważniejsze.
Jeśli chodzi o wagę to ja przed ciążą 164cm, 61kg, nie byłam chuda ale tez nie byłam gruba, dośc dobre proporcje ciała, ogólnie wygladalam dobrze:-)wg mnie oczywiście. Póki co przytyłam 19kg (na poczatku ciąży zakładałam sobie 15kg ale nie wyszło:-)), na pewno wpływ na tycie mają :genetyczne predyspozycje, ilośc jedzenia, mdłości. Znam takie dziewczyny, które na początku ciąży chudły nawet 10kg mając mdlości, ja ich niestety i stety nie miałam wcale;-) więc łatwiej poszło. Pierwsze kg odnotowałam ok. 15tc, do 20tc przytyłam 2-3 kg, brzuszka dostałam ok. 6 miesiąca, a teraz...lekarska piłke o obwodzie 108cm (i jak na blixniaki to nei ejst tak dużo, choc biorąc pod uwagę mój wzrost to widac najpierw brzuch potem mnie:-D), uwierz mi jednak że to już potem nie będzie dla Ciebie takie ważne, ważne będzie dobic do bezpiecznego terminu, a potem dzieciaczki dadzą Ci taki wycisk, że z pewnościa schudniesz.
A więc odpoczywaj jak najwięcej, dobrze się odzywiaj i staraj relaksowac bo ciąża to oprócz szczęśliwego oczekiwania czas wielkich stresów:baffled:. Życzę spokojnej ciąży:-)

reklama
Witajcie Dziewczyny.
Codziennie Was czytam ale nie mam coś weny do pisania...też mam dzisiaj beznadziejny humor,jeszcze tyle tygodni przed nami,też bym już chciała być chociaż w 30 tyg a tu dopiero 15 tyg i 5 dni. Marze żeby Maluszki były już z nami po tej stronie brzuszka,całe i zdrowe:)
Lola,mnie też boli brzuch:-( Jednej nocy aż się ruszyć nie mogłam tak mnie bolało,i dól brzucha i z boku pępka...Ale byłam na wizycie i lekarz powiedział,że wszystko wygląda dobrze więc się troche uspokoiłam.
Dziewczyny czy Wy śpiecie i leżycie na lewym boku? Mi coś nie idzie spanie na lewym,na prawym mi wygodniej...
I mam pytanie do Dziewczyn,które brały Duphaston-w którym tyg przestałyście go brac?
Ja mam już powoli kończyc,brałam go na krwiaka,który się już wchłonął i lekarz powiedział,że nie ma sensu dalej ga brać,mam jeszcze jedno opakowanie w domu i dokończe to i już koniec więc tak około 20tyg skończe.
Nadal mam brać Luteine dopochwowo.
Mati, trzymaj się Kochana,już prawie 30 tydzień:) Ja na pocieszenie mogę Ci powiedzieć,że moja mama urodziła sie w 28 tyg i wazyła niecały kilogram...i to było ponad 50 lat temu! Moją babcie złapała kolka nerkowa i niestety nastąpił przedwczesny poród. Mama jest zdrowa i silna,świetnie sobie poradziała i szybko rosła. tAK więc nie ma reguły,nieraz Maluch urodzony w 30 tyg ma się lepiej niż ten urodzony w 34 tyg...Ale trzymajcie się we tróke jak najdłużej!

Malena i kropeczka - podobnie idziemy i niedługo my będziemy robic listę , która z nas bedxie pierwsza a pozostałe dziewczyny, które są juz teraz blisko rozwiązania bedą nam dawać rady co kupić dla dzieciaczkow:))) a jeszcze Sylha jest podobnie jak ja w tym samym tygodniu i Marcikuk chyba w 8-9tc:)))
Ja luteine miałam odstawić juz w 10 tc a Duphaston do 20tc mam brać . A wy jak długo i ile tej luteiny bierzecie?
Ja dziś poszłam pierwszy raz od miesiaaca pochodzic po sklepach i juz po
godz było mi słabo , duszno , bolaly mnie nogi i wszttstkiego mi sie odechcialo a to dopiero początek 15 tc to co to będzie pózniej :szok:
Te bóle brzucha mnie tez stresuja bo jak zacznie mnie boleć to tak cały dzień potrafi. Zauważyłam , ze najlepiej to ja sie czuje jak idę do pracy :)

Ankos, co do butelek to ja kupilam zestaw startowy Aventa i mam do tego dwie dodatkowe butelki, wiec w sumie 2 male i 4 duze. Planuje karmic piersia, ale musze miec do laktatora bo i tak mam z Aventa, no a poza tym tak w razie czego bysmy nie musieli latac po nocy. Niektore dzieci sa wybredne, wiec nie chce zbyt wielu kupowac i wyrzucac kasy w bloto.
Kropeczka, jak ja dobrze pamietam jak mi sie ta ciaza ciagnela na samym poczatku, juz chcialam byc na rozwiazaniu, a teraz wprost przeciwnie! Jedyne co mnie pociaga w rozwiazaniu to poprawienie samopoczucia fizycznego. Chyba tak gdzies od 22 tygodnia czas zaczal mi strasznie szybko leciec!

Zachcialo mi sie kapieli, ale Braxton Hicksy tak mnie lapia, ze moglabym nie wyjsc z wanny, do tego brzuchol ciezki. Nastepna kapiel to albo w basenie albo po ciazy:-). Caly dzien nadal mam taki galaretowaty sluz (sorki za szczegoly), musze jutro lekarzowi wspomniec, ale pewnie to nic takiego.

Witajcie dziewczyny, Lola216 zgadza się niedługo my będziemy robić liste, choc ten czas na razie dość wolno plynie ale myslę, ze od 20tc poleci już z górki-) Oby nam było lekko dziewczynki tego nam zyczę:-) Kropeczka i Lola216 macie jakies przeczucia co do plci? Ja się dowiem dopiero za ok 3 tyg. (jak zechcą się babelki pokazac)

Miki dzieki za slowa pocieszenia:-) jak to miło słyszeć, ze Twoja ciąża przebiegała książkowo, choć wymiotów serdecznie współczuje Jednak najwazniejsze, że to juz prawie finisz co by nie mówić:-) Pogratulowac należy Ci naprawdę - wielki ukłon dla Ciebie i dla reszty dziewczyn które tez tak długo jak Ty trwają w trópaku-)
Niuleczka dziękuję za miłe przyjęcie na forum:-) podobne gabaryty mamy-) dlatego tak podpytywałam o przebieg ciąży ale widac, że nie ma reguły i nie ma co się martwic na zapas. Oj co do przytycia to u mnie już 2 kg więcej waga pokazała ale nie mierzę się obsesyjnie a apetyt mam -) Niuleczka napisz kochana jaka płeć u Ciebie? Miki też napisz co tam za serduszka się kryją? Jak już któraś z dziewczyn wczesniej napisała będziemy się Was radzic już co kupowac jak będziemy przed finiszem -) Pozdrawiam Was cieplo!:-D

Malena i kropeczka - podobnie idziemy i niedługo my będziemy robic listę , która z nas bedxie pierwsza a pozostałe dziewczyny, które są juz teraz blisko rozwiązania bedą nam dawać rady co kupić dla dzieciaczkow:))) a jeszcze Sylha jest podobnie jak ja w tym samym tygodniu i Marcikuk chyba w 8-9tc:)))
Ja luteine miałam odstawić juz w 10 tc a Duphaston do 20tc mam brać . A wy jak długo i ile tej luteiny bierzecie?
Ja dziś poszłam pierwszy raz od miesiaaca pochodzic po sklepach i juz po
godz było mi słabo , duszno , bolaly mnie nogi i wszttstkiego mi sie odechcialo a to dopiero początek 15 tc to co to będzie pózniej :szok:
Te bóle brzucha mnie tez stresuja bo jak zacznie mnie boleć to tak cały dzień potrafi. Zauważyłam , ze najlepiej to ja sie czuje jak idę do pracy :)

Ja luteina mam brać do końca ciąży,podobno wzmacnia szyjką macicy.
MAM nadzieje,że czas zacznie nam sztbko mijać i ani się obejrzymy i bedzie 30 tydzień:-)
Malena,mi lekarz na usg powiedział,że jak na jego oko to jest chłopiec i dziewczynka ale to tak na 80% i może się zmienić.
Płeć nie ma znaczenia,byle Maluchy były zdrowe:-)

:-)

Ostatnia edycja:
kropeczka1983, Lola216 ponieważ idziemy prawie równo ja luteiny nie biorę ale za to ciagle duphaston choć od tygodnia już tylko 1 tabletkę i powoli odstawiam w ogole, za to nospę forte od poczatku i tak już pewnie pozostanie:baffled: Cailinia dużo przytyłaś? Gratki dla Ciebie, że to już 30 tydzień.

reklama
Kropeczka to i tak fajnie, że Ci powiedział - mnie nie chcial-:)eek: Ale oczywiście że najważniejsze żeby zdrowe były:-)

Do góry