reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża bliźniacza

W UK pogoda tragiczna juz od miesiąca , ciagle pada i zimno po 10-15 stopni. Juz mam dość :( a u Was takie upały :)
Dziewczyny a Wy ta glukoze to badalyscie tylko raz w ciąży czy wiecej? Bo tutaj tylko ok 26 tc robią to badanie.
I jeszcze jedno pytanie do was- jak często od 12 tc mialyscie wizytę u gin i czy na każdej mialyscie badanie ginekologiczne? Bo ja tu w UK będę mieć USG co miesiąc ale ani jednego badania gin i zastanawiam sie czy nie iść prywatnie do polskiego gin tutaj. Z tego co sie orientuje to stan szyjki macicy na USG nie widać ? A przecież to jest ważne żeby stwierdzić czy wszystko jest ok?

Marcikuk- ja do 12tc to byłam nie do życia , mdłości na maxa szczególnie wieczorne , wstret do mięsa , ze nie mogłam na obiady patrzeć No i do tego mega senność. Ale zaczął sie drugi trymestr i wszystko przeszło :)

reklama
Dziewczyny ja po wizycie:biggrin2:

Poród cc mam zaplanowany na 28 maja to będzie koniec 37tc,ale mój Boże jak ja wytrzymam do tego czasu jak sie ledwo turlam:szok:także zaczynam odliczanie,jeszcze 17dni,jak dla mnie to wieczność:tak:Moja teściowa wyjechała tydzień temu,moja mama daleko mieszka i jestem w domu z trzema facetami tzn.mąż,teściu i szwagier i z córeczka.Teściu nadlatuje nade mną jak niańka,bardzo przejęty,przynosi mi jedzenie,herbatkę pod nieobecność męża z resztą szwagier też-twierdzi że boi sie mnie samą zostawiać,ja sama się boję bo wczoraj o mało nie zemdlałam i dziś też było mi słabo_Oczywiście lekarz mówił że poród jest nieprzewidywalny i może wydarzyć sie w każdej chwili...

Aime super gratulacje:biggrin2:Czekamy na wiadomość i zdjęcia Twoich Gwiazdeczek;-)

mati ja mam co jakiś czas takie załamki,ale Kochana nie denerwuj się bo dodatkowo mięśnie się napinają:tak:

niuleczko z chęcią bym się zamieniła z Tobą na sn:tak:

Cailina moim zdaniem piwluszki wielorazowe to dość duży koszt na dwoje dzieci,poza tym pochłania ogrom czasu-pranie,prasowanie i proszek też drogi :tak:

lilly u mnie też dziś był upał, a ja strasznie się męczę i sapię,jeden plus że kostki nie puchną:tak:

Lola z tymi badaniami to jest tak,że w moim przypadku co wizytę miałam badanie ginekologiczne-lekarz sprawdza tzw.konsystencję szyjki,jak jest spulchniona i miękka to niedobrze,a usg szyjki mam co wizyt od 29tc i na badaniu badaniu może stwierdzic tylko długość szyjki i czy sie nie rozwiera.A z tą pogodą to powiem Ci że troszke chłodu w moim przypadku by sie przydało:tak:

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Cailina - ja mam 10 takich tzw kieszonek, kupiłam na all po 14.50za sztukę - w środek zamiast wkładów z mikrofibry wkładam pieluchę tetrową - teraz ciepło to jak zasikają to można szybko przeprać i wyschnie szybciutko - ale na początek bym nie polecała bo maluchy przebierasz duuuużo częściej :-) na noc , wyjścia itp zakładam im pampka bo jednak się boję że moga się zasikać ale jak są w domu to zakładam im tetrę i już ...tylko że te 10kieszonek to i tak za mało bo jednak to starczy na jeden dzień ... ale polecam na ebayu można kupić komplet 20 szt czy 30szt z wkładami z mikrofibry od chińczyków, przesyłka free - ja mam 2 takie kieszonki od chińczyka i praktycznie niczym sie nie różnią od tych które kupiłam na allegro :-) a cenowo wychodzi duuużo taniej

Dzień dobry wszystkim:-)
Marcikuk gorące kąpiele są zabronione do konca ciąży.Już kilka razy leżałam w szpitalu w tej ciąży i położne zawsze mnie uczulały gorące kąpiele:tak:

Cześć dziewczyny.

Lola jeśli chodzi o wizyty to ja praktycznie od początku mam co 2 tyg i za każdym razem usg.Wcześniej nie zawsze miałam na każdej wizycie badanie ginekologiczne,chyba,że zgłaszałam jakieś upławy itp.a tak to badanie ginekologiczne jakoś raz na miesiąc i sprawdzanie szyjki.Glukoze też się robi na początku ciąży.

Anuśka najważniejsze,że masz już konkretny termin cc,jeszcze tyle dasz radę bo nie ma wyjścia.Ja już też nie mam siły,a jestem nieco za Tobą.Jak tam już wszystko masz gotowe dla maluchów?:-)

marcikuk ja zawsze uwielbiałam gorące kąpiele,ale w ciąży nie można.Poza tym taka kąpiel już w zaawansowanej ciąży bardzo osłabia organizm.

Mati co tam tak cicho u Ciebie?

CZESC DZIEWCZYNY.ANUSKA-przy zlym samopoczuciu to 17 dni faktycznie wydaje sie byc wiecznoscia.ja nigdy sie nie spodziewalam,ze bedzie tak ciezko-chociaz na razie wszystko idzie dobrze.czasami tez mam takie doly,ze lepej nie mowic.dzisiaj np.rozplakalam sie przy zakladaniu legginsow ,bo nie moglam sobie poradzic.
MARCIKUK-ja tez uwielbialam gorace kapiele ale juz sie odzwyczailam-NIE WOLNO DO KONCA CIAZY!
LILLY,MATI-co u was dziewczyny?

Lola od 20 tc scan bedziesz miec co 4 tyg. Oprócz tego co 4 tyg spotkania z kimś typowo od bliźniaków. W każdym szpitalu jest taki lekarz i do niego cię zapisza. Koło 30 tc spotkanie z midwife na pobranie krwi i po 2 tyg drugie na sprawdzenie wyników. Jeśli nie masz w rodzinie cukrzyka to raczej badania na cukier ci nie bedą robic - ja juz druga ciaza i bez tego badania.
Szyjki jako tako nie sprawdzają z tym ze gdyby sie coś działo to idziesz do szpitala i wtedy ci zbadaja ale to przy bólach czy czym takim. A skąd jestes?

reklama
cześć dziewczyny
ja od początku ciąży regularnie co 4 tyg mam wizytę.
usg na każdej a badanie ginekologiczne co 2- 3 wizytę miałam bo wszystko do tej pory było ok więc nie chciała mnie niepotrzebnie tam ruszać.
teraz wybieram się po 2 tyg czyli w ten poniedziałek bo coś gorzej się czuję, mam lekkie kłucia w kroczu i moja szyjka zrobiła się miękka i strasznie rozlazła (mam globulki dopochwowe więc sama widzę u siebie różnicę) i boję się że coś nie tak zaczyna się ze mną dziać. zresztą będę spokojniejsza jak mnie ginka przebada.

anuśka
to już naprawdę nie dużo czasu ci zostało do rozpakowania więc napewno dasz radę. trzymam kciuki żebyś spokojnie dotrwała do wyznaczonego terminu!!!

a gorących kąpieli mi też brakuje. uwielbiałam poleżeć wieczorem w wannie i rozluźnić się - szczególnie po stresującym dniu. bardzo mnie to rozluźniało i uspakajało. :-)

Do góry