reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża bliźniacza

dzidka znalazłam cos takiego:
Przebieg testu:

• pobranie krwi na czczo
  • należy wypić 300 ml płynu zawierającego 75 g glukozy w ciągu 5 minut
  • pobranie krwi po 1 i po 2 godzinach od wypicia roztworu
Cukrzycę ciężarnych stwierdza się, gdy w teście diagnostycznym:

• glikemia na czczo wyniesie powyżej 100 mg% (5,6 mmol/l)
  • glikemia po 1 godzinie od obciążenia wyniesie powyżej 180 mg% (10,02 mmol/l)
  • glikemia po 2 godzinach od obciążenia wyniesie powyżej 140 mg% (7,8 mmol/l)

z tego można wnioskować, że nei masz cukrzycy ale jednak test nie zostal wykonany jak powinien

reklama
Dziewczyny, bawi sie ktoras z was z pieluszkami wielorazowego uzytku? Nie chodzi mi tu nawet o zwykle tetrowe tylko takie juz wypasione jak majteczki z rzepami itp. Mi taka mysl przeszla przez glowe, ale ja od siebie oddalilam jak sie dowiedzialam o blizniakach. Moj mi dzis zasugerowal. Ja mu na to, ze ja zmieniac bede jak on je bedzie moczyl i gotowal jak z pracy przyjdzie co wieczor;-). Ale jak ktoras ma doswiadczenie to chetnie poslucham, chodzi mi glownie o doswiadczenie z blizniakami.

Niuleczka ja miałam na czczo a potem po 2 godz po wypiciu 75g glukozy.Oczywiście,że wynik jest miarodajny.Cukier można sprawdzać po 1godz,po 2godz albo te dwie opcje.Dla mnie wyniki dzidki są ok:tak: ważne,żeby normy po 1 czy po 2 godz nie były przekroczone.Tak samo jest w przypadku mierzenia sobie cukru,można po godzinie lub dwóch.

Ostatnia edycja:
niuleczka ja się tam nie znam tak mi pielęgniarka kazała więc się jej słuchałam :D nie wiem może są różne "szkoły" badania glukozy ;-)

Cailina myślałam o tych pieluszkach,ale sobie odpuszczam temat.Pierwszy zakup takich dobrej jakości to bardzo duży wydatek,chociaż potem to ma się zwrócić.Troche musi tego być zwłaszcza przy bliźniakach :-)

niuleczka ja miałam pobieraną krew przed wypiciem, 1h po i 2h po i nie słyszałam w ogóle o innej wersji.
z tym że te moje wyniki wcale nie były dużo przekroczone miałam podane w tej miarce mmol/l
i tylko to po 2 h miałam za wysoki - 8 mmol/l reszta się mieściła ale i tak mi zakwalifikowali to jako cukrzycę.
dziwne że tak różnie to badają.

ankos - ja miałam tak samo jak Ty i takie tez wytyczne w necie znalazlamale jak Lilly miala tylko po 2 godz i wie, ze tak jest ok to ja sie nie mądruje;-). Chciałam tylko dzidce zwrócic uwage, ze metodycznie miala inaczej, najważniejsze, ze ejdnak wyniki sa ok i lodów sobie odmawiac nie musi:-)

hej dziewczyny. Ja mam dzisiaj gorszy dzień. Nie wiem co ze mną nie tak ale mogę spać tylko cały dzień, zero energii, brak chęci do czegokolwiek. Poszłam do pracy i mnie pielęgniarka odesłała s powrotem do domu. I lezę. Nawet jeść mi się nie chce. Byłam trochę, skubnęłam coś i zostawiłam. Moze e lody o północy mi zaszkodziły. Albo za bardzo się wczoraj narobiłam i dzieciaczki mi dzisiaj zgłaszają sprzeciw.

marcikuk na tym etapie ciąży miałam podobnie. cały czas byłam śpiąca i czułam jak mi siły opadają a tłumaczyłam to zmianą pracy i trybu życia. przedszkole, gromadka dzieci do ogarnięcia i te dojazdy po 60 km w jedna str i to komunikacją publiczną - pobudki miałam o 5 wracałam do domu ok 18-19 i tak 5 dni w tyg więc jak przyszedł weekend to miałam dylemat czy spać czy odreagować i postawić na aktywny wypoczynek. noi dzięki mojemu mężowi nasze bliźniaki przeszły już z nami całe karkonosze i część tatr w dodatku zimą :-) tak więc polecam aktywny wypoczynek chyba że masz jakieś przeciwwskazania od lekarza. bo ta senność to według mnie typowe dolegliwości na początku ciąży

reklama
Niuleczka widocznie różnie to jest z tym mierzeniem poziomu glukozy.Kiedyś miałam tak że i po godzinie i po dwóch,pytałam pielęgniarkę dlaczego teraz po 2 godz to mi powiedziała,że od jakiegoś czasu tak własnie sprawdzają.Najwazniejsze są normy,żeby się zgadzały.Tak samo kiedyś miałam dwa razy glukozę raz z 50g i raz z 75g ale o ile mi wiadomo tej techniki z 50g raczej już sie nie stosuje.

A tak z innej beczki to jak u Was pogoda ?u mnie 28st i tak duszno,że nie ma czym oddychać.

Mati co tam u Ciebie?

Do góry