reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża bliźniacza

mati myślę,że usg 3 tyg temu to sporo czasu i maluchy już mogły wiele razy zmienić swoją pozycję.Ja co pójdę na usg a jak wiesz mam często to zawsze leżą inaczej niż poprzednio:-) jak juz rozmawiałyśmy wszystko zależy od tego jak maluszki leżą.Czasami kopniaki są mocne a innym razem mniej.Moja jedna panna ma głowę bardzo nisko w kanale rodnym i nie jest mi z tym fajnie.Czuję się jakby mi ktoś grzebał ginekologicznie.Nie wiem po co ona już się tam tą główką wcisnęła :sorry2:
Mati cos mało Ci robią usg,ale najważniejsze,że masz stałą opiekę.A jakies leki inne Ci podają oprócz fenoterolu?

Dorocik,jeżeli chodzi o nasze doświadczenie z viburcolem to słabo się sprawdziły te czopki,ale wiadomo,że na każde dziecko co innego może działać.Ten lek jest bez recepty.Na kolki jak próbowalismy kiedyś wszystkiego to najlepiej zadziałały krople Bobotic i ciepłe okłady na brzuszek lub ciepłe powietrze suszarki.

Ostatnia edycja:
reklama
niuleczko - oooooo racja! zapomniałam własnie pod cyckami i w pachwinach, tak, ze jak śpię w majtkach czy piżamach to całe mokre są!
Termin na palnowe CC mamy w tygodniu po 14tym maja, czyli, że mniej-więcej na razie ustalony. Jakby coś się teraz działo to mam na skierowaniu do szpitala opisane wskazanie do cc (bo my po IVF-a to jest wskazanie), wiadomo, ze ostatecznie lekarze decydują ci co są na dyżurze, ale dzieci własnie ułożone tak, ze Jurek główkowo a Marianna poprzecznie prawie pośladkowo, więc to kolejne wskazanie, no i, ze pierwszy poród a 32 lata na karku to kolejne. Ale też szpital taki, ze sie nie upierają, stawiają na bezpieczeństwo, wiec cesarki nie trzeba przewalczać jak sa bliźniaki :-)
ja tez 32 na karku, pierwsza ciąża i blixniaki ale u mnie to nie jest wskazanie do cc, a na dyżurze może byc róznie, podobno jeden profesor jest bardzo za natura, inni odpuszczą pierworódce sn blixniaków, zobaczymy jak będzie. Oby tylko chlopaki byli zdrowi i silni, a ja w sumie nie ważne jakos muszę dać radę...

To najprawdopodobniej urodzisz zodiakalne byczki:-), a ja bliźniaki hehehhe, choc wolałabym byczki (po mamusi;-))

Dziewczyny dobrej i przespanej nocy Wam życzę.Tym które mają juz swoje maluchy przede wszystkim przespanej :-) mnie już zgaga dopadła także będzie problem z zaśnięciem,dobrze,że kupiłam sobie tego rogala to chociaż nogi moge sobie wygodnie ułożyć.
Buźka:-)

To najprawdopodobniej urodzisz zodiakalne byczki:-), a ja bliźniaki hehehhe, choc wolałabym byczki (po mamusi;-))

oooo a co takiego dobrego w Byczkach?? Uparte są hehehe ;-) mamusia uparta?? ;-) Bliźniaki to artystyczne dusze za to!

A co do tego porodu to ja rozumiem, ze cc nie powinna być na życzenie, bo to jednak operacja, ale w przypadku bliźniaków to kurcze powinna być jak najbardziej otwarta opcja...mnie ostatnio na KTG pytali jak się umawiałam z moim doktorem na jaki poród...czyli, ze ufają, że jak ktoś prowadzi ciążę to wie co będzie dobre.
Moze sie ułożą Twoje dzieciaki na życzenie mamusi i będzie poród jaki sobie życzysz :-)

Dzięki lilly - wzajemnie!!! :-) DObrej nocy!

u nas Viburcol niestety nie działa - pewnie to zależy od dzieciaczków...
klo00dia - jak czytałam jakie leki żeście przerobili to normalnie jakbym swoją apteczke dla maluchów widziała!
Byki są cholernie uparte i jak sobie coś postanowią to choćby skały srały to to osiągną :p
u mnie wskazaniem do cc było in vitro, poprzeczne ułożenie jednego z bliźniąt, zagrażająca zamartwica, odklejające się łożysko...

czesc dziewczyny.czytam wasze ostatnie posty i bardzo wspolczuje-lekko nie jest z jednym a co mowic z dwoma.
TOSSA-kiedy u ciebie zaczely sie problemy z ciaza?u mnie na razie jest wszystko dobrze ale caly czas jest obawa.na jakim etapie pojawily sie oznaki ,ze cos jest nie tak?

Dzien dobry paniom! Widze, ze wy tu jak typowe ciazowki od rana nie spicie;-).
Ale ja dzis mialam spanie, typowo ciazowe, z boku na bok bo kazdy bok mnie bolal, jak juz sie jasno zrobilo to z ochota wstalam bo tak sie meczyc to porazka. Do tego czytam ksiaze jakiejs tam babki, ktora miala trojaczki i cala noc mi sie snilo, ze kupowalam wszystko potrojnie, by sobie pozniej przypominac, ze ja 'tylko' powdwojnie potrzebuje, ale ulga:-).

Tossa, ja tez mysle o baby jogger, w sumie to nie umie sie zdecydowac czy on czy out and about double nipper ale cenowo stoja u nas podobnie, musze doczytac jak tam z centymetrami na szerokosc. Tesciowie obiecali, ze kupia wozek, co mnie bardzo cieszy. Vibeke, ale ceny w Polsce sa duzo drozsze, przegiecie z tej strony, ktora podawalas. Zreszta ja to mysle o baby joggerze gdzie maluchy siedza obok siebie, bo na dluzsza mete zadne sie nie da wygonic do tylu.

Co do lekarstw, to ja nic nie kupuje na zapas, sama zadko stosuje wiec jak juz Robaczkom trzeba bedzie to wtedy pomysle.

kla00dia co do ksiazek o blizniakach to ja posiadam pare pozycji ale po angielsku wiec jesli cie to urzadza to ci podam tytuly.

Co do wod plodowych to czytalam, ze jak male jest ulozone glowkowo to 'chlup' nie bedzie, bo blokuje wyjscie glowka, a jesli ulozone nozkami to moze byc duze 'chlup'. A tez moze nie byc wcale i badz tu czlowieku madry.

MATI-przesylam ci link z tym wozkiem.widzialam go na zywo i przypadl mi do gustu.jest troche szeroki ale dobrze sie prowadzi. TAKO jumper duo+ 2 foteliki śpiwory parasol folie (2307631683)
payu-logo-trans.png
notes-inactive.gif
ogladalam tez leviroo-tez ladny ale wole tako.

czesc dziewczyny
lilly lekarz twierdzi ze skoro mialam skurcze to nie maco pobudzac macicy do kolejnych i dlatego robi tak rzadko usg
ale mam dzis dobre wiadomosci odstawiaja mi fenoterol dozylnie i bede brala w tabletkach
wiolka mi sie ten leviroo bardzo podoba i cena super ale jest mega szeroki102 cm pozatym czytalam opinie ze to szajs
odnosnie tego co w linku to wlasnie dzis go ogladalam na allegro i godny zainteresowania
moj M pojechal wlasnie ogladac wózki i pewnie jakies ulotki przywiezie to zerkne moze cos jeszcze innego bedzie
wiolka ale ten wózek tako jumper duo tez dla mnie zaszeroki w zadne drzwi sie nie zmieszcze

Ostatnia edycja:
reklama
Mati a jaki rozstaw drzwi masz? Ja kupuje wozek gdzie rozstaw kol jest 82 a drzwi mam 80 hehe ale tylko ten mi sie podoba i cena dobra. Zreszta jak kiedyś pisałam wole pomeczyc sie 5 min przy drzwiach ale miec lepsze prowadzenie. Dlatego wszystkie wozki które maja małe koła przednie odpadają bo prowadzić to to dopiero koszmar.

U mnie chłopcy od 2 tyg obaj ulozeni glowkowo więc duże szanse na sn.

Do góry