reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża bliźniacza

Hej:)Dzięki za wsparcie:-)Jem magnez i no-spę.Może i trochę pomaga,bo po jakimś czasie przechodzi,ale żeby było rewelacyjnie to nie powiem:-(Cały czas czuję kłucie w lewej dolnej stronie brzucha a jak dotykam to miejsce to już całkiem.Jutro na wizytę i napewno pogadam o tym z lekarzem.Ciekawe,co tym razem powie:tak:Iza mieszkam w Irlandii.Nie powiem sam poród przechodzi się tu rewelacyjnie.Wszystko pod nosem,opieka niesamowita(już tu rodziłam)ale jednak gorzej z tą opieką nad ciężarną.Bynajmniej mi się tak wydaje.Pozdrawiam gorąco.Czas na obiadek;-)

reklama
Gosia bonus i gratis - ja skontaktowałam się z firmą Tako przez Allegro i zaproponowali mi takie ceny: wózek - 1970zł, 2 foteliki - 320zł i do tego gratis do wyboru (dwa polarowe rożki lub sanki dla bliźniąt do wyboru). Wybrałam sanki - daj Boże będą na przyszły rok :-) Jakby co to podam Ci nazwisko pana z którym korespondowałam :-)

jak byłam w szpitalu to dziewczyna z najmłodszą ciażą miała KTG w 28 tygodniu. NIe wiem czy przy blixniakach jest inaczej. Co do słuchania tętna to da się posłuchać wcześniej, chyba trochę zależy od aparatu i wprawy położnej. Mi jedna na Izbie przyjęć nawet nie spróbowała bo stwierdziła że przy bliźńiakach w 21 tyg nie znajdzie, ale już na dyżurce robiły mi codziennie i jakoś znalazły. Fakt,że mniej więcej wiedziałam gdzie. Ale na Mikołaja dostaląm własnie takie urządzenie do sluchania tętna i sama daję radę zlokalizować :) Chociaż lepiej wiedzieć gdzie mniej więcej sluchać:)))
Czesc onna ! napisz prosze co to za urządzenie bo też sie zastanawiam nad kupnem takiego, no i skor ty juz mżesz posuchać to ja pewnie też powinnam dać radę mamy 22 tc, ale lekarka mówi że najlepiej to zaczynać sluchać od 27 tc wtedy najlepiej już slychać. Dzięki za info z góry,pozdrawiam

Gosia bonus i gratis - ja skontaktowałam się z firmą Tako przez Allegro i zaproponowali mi takie ceny: wózek - 1970zł, 2 foteliki - 320zł i do tego gratis do wyboru (dwa polarowe rożki lub sanki dla bliźniąt do wyboru). Wybrałam sanki - daj Boże będą na przyszły rok :-) Jakby co to podam Ci nazwisko pana z którym korespondowałam :-)
moira ja tez chetnie zanotuje bo tez juz jestem na ten wozek zdecydowana;)a te rozki widzialas jak wygladaja? bo ja widzialam gdzies na ich stronie spiworki do wozkow albo sanek rewelacyjne byly dawali do czegos w gratisie a ja chcialam u nich takie kupic.

Kurcze, dziewczyny, normalnie nie nadążam za Wami mimo że siedzę od rana na kompie!

Yenefer - listę na pierwszej stronie może zrobić dziewczyna która rozpoczęła wątek. Ale ona już tu chyba nie bywa. Trzeba by założyć wątek od nowa... Nie wiem co na to reszta dziewczyn :confused:
Iza - mnie gin nic nie wspominał o zapakowaniu do szpitala wcześniej niż to konieczne. Ale każdy gin jest inny. Może Twój woili chuchać na zimne?
Jeśli chodzi o KTG to ja miałam robione w szpitalu jak trafiłam z tymi skurczami. KTG robi się żeby określić siłę i charakter tych skurczy. U mnie wychodziły takie strome kilkudziesięciosekundowe piki - to są w miarę niegroźne twardnienia. Pielęgniarka twierdziła, że skurcze właściwe są bardziej gładkie - takie faliste. No i u mnie w równo 30tc dzieci było słychać dość dobrze. Mój gin właściwy zlecił mi KTG do robienia co tydzień ze względu na te twardnienia. Jutro właśnie się wybieram.
Gemini - dzięki za Twoją opinię o laktatorach. Mnie też się teraz wydaje, że lepiej mieć od razu swój. Nie wiadomo jak z tym pokarmem będzie, jak coś to jestem uzbrojona i będę z nim walczyć ;-)
magda b - my wybraliśmy kolor nr 1 tj zielony gładki bez serc. No i jak pisałam wcześniej do Gosi dostałam gratis te sanki :-)

Cześć Laski :-)

Szczególnie ciepło witam nowoprzybyłe :-) fajnie że jest nas tu tyle. Przydałaby się taka lista na pierwszej stronie ze wszystkimi nickami - byłoby łatwiej skojarzyć kto jest kim.

Pauli - co do naciągania wiązadeł - ja mam bóle ciągnąco-kłujące w dole brzucha od bardzo dawna. Raz bardziej raz mniej intensywne. Najbardziej w dupę daje mi odcinek na środku od pępka w kierunku... no w dól ;-) Po bokach już przestało tak boleć, ale też czasem jeszcze coś poczuję. No i zdarzają się kłucia w pochwie. Dobrze u mnie działało spanie na boku z całkowicie wyprostowanymi nogami - wtedy wszystko spokojnie się naciąga i przez większość dnia czuję się dobrze. Dopiero wieczorem bóle czasem się zwiększają, zwłaszcza jak leżę lub siedzę pokurczona.
Iza mama bliźniaków - Witaj :-) Co do imion to mieliśmy identycznie jak Ty - dla dziewczynek wymyśliliśmy od razu a dla chłopaków przez długi czas żadne nie podobało się nam obojgu naraz. U nas jednak będzie dwóch chłopków, więc musieliśmy dokończyć dzieła i tak wybraliśmy imiona Adaś i Mikołaj. Co do suwaczka to wejdż np na stronkę www.suwaczek.pl tam postępuj zgodnie ze wskazówkami a na końcu jak już uda Ci się go zrobić to wklej chyba pierwszy z góry kod w sygnaturę w swoim profilu. Jak nie wyjdzie to pisz gdzie stanęłaś - pomożemy pójść dalej krok po kroku :-)
moniora - kurcze, uważaj na te skurcze. Jesz magnez? A nospa nie pomaga? Może upomnij się o KTG jak będziesz na wizycie - na tym badanku wychodzą skurcze i twardnienia. Może skonsultuj to z innym ginem jeśli masz taką możliwość?
Milenka - wczoraj zamówiłam wózek Jumper Duo i nawet kontaktowałam się mailem z producentem oglądając tą aukcję. Kupiłam w końcu bezpośredmio u producenta pomijaąc Allegro - po co mają płacić za mnie prowizję. Zamówiłam też foteliki i obiecali mi za to jakiś dodatkowy gratis :-)
Yenefer - mi gin powiedział kiedyś, że szyjka może być różnie mierzona - albo po łuku albo jednym pomiarem. I wtedy mogą być różnice ale nie wiem jakie duże. Dobrze jak pomiar wykonuje zawsze ten sam gin, wtedy jest najbardziej wiarygodny.
Ivi - trzymam kciuki za usg - jak najlepszych widoczków!
Pozdrowienia dla wszystkich!

Dziewczyny, kupujecie laktatory? Ja kupiłam firmy Medela jakiś elektryczny, a teraz tak myślę, czy nie wyskoczyłam przed orkiestrę, bo co z nim zrobię jak nie będę miała pokarmu??
Laktator jest właśnie po to żebyś miała pokarm, nawet jak nic nie leci to laktatorem stymulujesz laktację. Ja na początku nie karmiłam dzieci (bo były w inkubatorach) i żeby mieć mleczko co trzy godzinki odciągałam laktatorem

Pauli - dla Ciebie i innych dziewczyn daję namiar na Pana od wózków z Tako:

Tomasz Przepióra
allegro@tako.net.pl
aukcja wózka: Jumper Duo tako -AUKCJA PRODUCENTA - GRATISY (838738132) - Aukcje internetowe Allegro
Przy zakupie wózka i dwóch fotelików (wszystko w cenie 2290zł) zaproponowano mi do wyboru 2 gratisy:
rożki: Nowość ROŻEK z polara Tako- AUKCJA PRODUCENTA (844988946) - Aukcje internetowe Allegro
sanki: SANKI DUO dla rodzeństwa- AUKCJA PRODUCENTA (834091612) - Aukcje internetowe Allegro
Zaraz wyślę też maila do pana z pytaniem czy wszystkie fajne koleżanki z forum też mogą liczyć na takie gratisy :-)

Milenka - dzięki za opinię o tych laktatorach. Też myślę, że się przyda zwłaszcza że bardzo mi zależy na tym żeby choć trochę pokarmić naturalnie.
Pauli - ja zażywałąm chyba forte, ale jak doszło do tych rytmicznych twardnień co 5-8 minut to nawet 2 tabletki łyknięte w odstępie 15 mi9nut nie pomogły..

onna wiesz... acard jak i polocard oraz wiele innych leków podawany w pierwszym trymestrze ma trochę inne zadanie - na tym etapie nie ma skurczy macicy, ale może dojść do poronienia, więc rozrzedza się krew. Wiem coś o tym, bo do 16tc brałam zastrzyki FRAGMIN - właśnie w tym celu podawany. Teraz jednakże poronienie nie grozi, co najwy żje poró przedwczesny spowodowany skurczami i jak się okazuje, POLOCARD ma także działanie przeciwskurczowe. Zastanawiam się tylko dlaczego dr przepisał mi akurat ten lek, skoro z tego co widzę na forach nikt go nie bierze a popularny jest FENEK łączony z ISOPTINEM.... Ale o to spytam jutro :-D Piszesz, że postanowiłaś z dr mechanicznie zabezpieczyć szyjkę, wobec tego powiedz mi masz szew czy pesser? Czy zapobiegawczo bierzesz jakieś globulki antybakteryjne? W którym tc miałaś założone szew/pesser?
Oczywiście, że mogę opisać Ci doznania - spowodowane skurczami....przede wszytskim to twardnienie brzucha (to jest właśnie skurcz), brzuch robi się bardzo twardy i ciąży ku dołowi, jakbyś miała w nim ciężki kamień. Nie jest to bolesne, lecz odczuwalne jako dyskomfort. Powiem Ci, że jakoś od początku wiedziałam, że to są skurcze, ale moja koleżanka - również w ciąży dubeltowej, myślała, że to dzieci nóżki, pupcie itd, wypychają a nie skurcze i tym sposobem znalazła się w szpitalu w 30 tc i tka dotrwała do 35 :tak: na kroplówkach w pozycji leżącej.... Dlatego ja wolę tego nie bagatelizować, tym bardziej, że wiem, że akurat to co czuje w danej chwili to nie nóżka, rączka, pupcia ale skurcz....Nospę biorę także, magnez B6 i ten POLOCARD - no i leżenie.... niby mniej twardnień, ale chyba czułabym się spokojniejsza gdybym miała ten pesser/szew i dlatego muszę zobaczyć się jutro z lekarzem, choc termin wizyty dopiero za ponad tydzień.... Po prostu zdołowałam się psychicznie tą szyjką, mam nadzieję, że niepotrzebnie....I masz rację, u mnie brzuch miękki w pozycji leżącej, natomiast wystarczy że wstanę i robi się twardszy - tego akurat nie odczuwam jako skurczu, ale nazwałbym to "zwiększonym napięciem macicy" - czyli czuję wówczas że jest twardszy - dotykając go ale nie jest on na tyle twardy aby czuła bez dotyku, iż właśnie jest twardy - am nadzieję, że rozumiesz :laugh2:
Imiona wybraliśmy takie: Angelika i Marika :-D niektórzy kręcą nosem, ale nam - rodzicom się podobają.... i Mąż też mówi do brzucha już w ten sposób :tak:

I jeszcze jedna kwestia - na ostatniej wizycie dr zapowiedział mi pobyt w szpitalu od stycznia aż do porodu :szok: bez względu na mój stan - na szyjkę, skurcze itd.Jest on zastępcą ordynatora i tak robi ze swoimi pacjentkami w ciąży bliźniaczej, że ok 30 tc a nawet i po 26 tc - takie tc mi podał - kładzie pacjentki do szpitala.... Trochę się zdziwiłam... bo rozumiem, na badania, obserwację - gdyby wszystko było dobrze,ale na stale do porodu? Bez powodu? :cool2: Czy wasi lekarze też mają takie pomysły? Czy to norma w ciąży bliźniaczej czy mój dr taki przewrażliwiony? A może coś przede mną ukrył złego i nie powiedział? :cool: W każdym bądź razie usłyszałam, że jak chcę jeszcze grudzień i święta w domu spędzić to mam leżeć:tak:

SUWACZEK DZIAŁA !

iza rozumiem,że najbardziej chodziło CI o kwestię zablokowania szyjki??? Otoż mi gin zapowiadał już wcześniej że być może trzeba będzie założyć szew na szyjkę ( tak jak pisałam wcześniej wywiad z obciążeniem). Jak sie skróciła wysłal mnie do szpitala, ale nie wyrokowal co mi zrobią. Tam założyli mi pessar, nikt mnie nie pytał czy chcę i co chcę:D Czytałam gdzieś, że szew można zalożyć do jakiejś konkretnej dlugości szyjki, ale nie sądzę żeby moja była zbyt krótka na to, nie wiem dlaczego wybrali akurat to, wydawało mi się przez telefon,że moj gin był zdziwiony, chociaż to mogla być tylko moja interpretacja jego tonu głosu ;) Ja sie cieszę o tyle że uniknęłam ogólnego znieczulenia któe jest konieczne przy zakładaniu szwu.
Pessar założyli mi w ubiegłym tygodniu (to był początek 22 tygodnia chyba), jeszcze nie miałam kontrolnej wizyty u swojego lekarza/ Dostałam zalecenie brać na przemian dopochwowo lactovaginal i clotrimazol. Po tym drugim dziwnie się czuję, nie wiem czy to normalne i wlaśnie się zastanawiam czy nie zadzwonić jeszcze do lekarza. Zaraz po wlożeniu piecze mnie w środku potem bolał mnie brzuch tak jakby podczas miesiączki, po obu stronach. Dziwne uczucie. W sumie czuję lekki dyskomfort i teraz, ale jakoś zdecydowanie łączy mi się to z założeniem tego leku. Samego krążka nie czuję tylko jak wklądam lekarstwo natrafiam na "coś" twardego, dziwiłąm sie że to tak nisko, myślałam,że to coś jak gumka i wyżej założone. Niby pytałąm w szpitalu czy mogę to wyczuwać, ale nie wiem czy ktoś mnie słuchal na tyle uważnie żeby zrozumieć o co pytam :/ Próbuję pytać innych osób które to też mialy ale to zbieranie informacji trwa ...
Nie wiem czy odpowiedziałąm na wszystko co chcesz. Nie powiem CI jak dalece zabazpiecza przed wypadkami z szyjką pessar, bo jeszcze tego nie wiem, ale na pewno wypytam lekarza i jeśłi będziesz jeszcze zainteresowana to napiszę, A jeśli Ty będziesz wiedzieć coś wcześniej to też poproszę o info.

A co do leków - ja tam bym się cieszyła że mam polocard zamiast fenoterolu, o ile jest skuteczny. Tamten ma z tego co czytałam koszmarne skutki uboczne i wcale bym go nie chciala jakbym miała wybor. Na razie na szczęście nic nie mam takiego... moje skurcze chyba sa w normie, zobaczymy na wizycie.

reklama
Pauli - dla Ciebie i innych dziewczyn daję namiar na Pana od wózków z Tako:

Tomasz Przepióra
allegro@tako.net.pl
aukcja wózka: Jumper Duo tako -AUKCJA PRODUCENTA - GRATISY (838738132) - Aukcje internetowe Allegro
Przy zakupie wózka i dwóch fotelików (wszystko w cenie 2290zł) zaproponowano mi do wyboru 2 gratisy:
rożki: Nowość ROŻEK z polara Tako- AUKCJA PRODUCENTA (844988946) - Aukcje internetowe Allegro
sanki: SANKI DUO dla rodzeństwa- AUKCJA PRODUCENTA (834091612) - Aukcje internetowe Allegro
Zaraz wyślę też maila do pana z pytaniem czy wszystkie fajne koleżanki z forum też mogą liczyć na takie gratisy :-)

Milenka - dzięki za opinię o tych laktatorach. Też myślę, że się przyda zwłaszcza że bardzo mi zależy na tym żeby choć trochę pokarmić naturalnie.
Pauli - ja zażywałąm chyba forte, ale jak doszło do tych rytmicznych twardnień co 5-8 minut to nawet 2 tabletki łyknięte w odstępie 15 mi9nut nie pomogły..
moira fajne te sanki trzeba bylo walczyc o te z ocieplaczami;) jak nas jest wiecej chetnych na te wozki to moze zrobmy liste zadzwonmy do tego kolesia i powalczymy o ocieplacze do sanek albo te spiworki do sanek. powiemy ze to juz hurt;)

Do góry