reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża bliźniacza

anulka wracam do tematu pasów o ktore pytałas. wlasnie znalazlam idealny artykul w gazecie na temat " elastyczny pas pozwoli cic szybciej odzyskac forme. MIT CZY PRAWDA?" odpowiedz ci przepisuje:)
MIT- chcociaz moze cie kusic by zamaskowac faldki pasem, wstrzymaj sie kilka tygodni. uciskanie brzucha w okresie pologu moze zaburzyc proces obkurczania sie miesnia mcicy, bo pas utrudnia przeplyw krwi w jamie brzusznej. pas nie sprzyja tez gojeniu sie rany po cc, poniewaz spowania mikrokrazenie krwi w skorze i ogranicza dostep powietrza, ktore przyspiesza zabliznianie naciecia skóry. dlatego zaloz go nie wczenisje niz 6 tygodni po porodzie."
moira czy bylas moze na dniach otwartych w Siemiradzkim w niedziele. ja oczywiscie zaspalam w sensie w ogole o tym zapomnialam;) moze sie zalapie na dzien otwarty na 5.12.. dzis ide na kntrole do doktorka moze mnie uwolni z tego lozkowego aresztu;)

reklama
onna - ja też mam powrót infekcji dróg moczowych, ale tym się nie martw... jak będziesz to leczyć to nic nie grozi zarówno Tobie jak i dzieciakom :)) Badanie flory bakteryjnej miałam robione koło 23 tygodnia jak byłam w szpitalu i byłam pewna że wyjdzie jakieś dziadostwo a tu piękne wyniki :-) dzisiaj masz już wizytę więc się nie stresuj i nie szukaj w necie prawidlowych wartości bo będziesz się stresować :p hehe ja tak na początku ciąży szukałam i szukałam po necie i się denerwowałam a tym razem sobie odpuściłam i okazało się że wszystko jest ok :-)

monia1110 - ale masz już duże dzieci! supcio! heh ja to już nie wiem co mnie boli a co nie!! przerąbane mamy... ale cóż... da się wszystko wytrzymać byle tylko dla dzieci było jak najlepiej!

pauli1983 - trzymam kciuki za uwolnienie!! :-) daj znać jak maluszki po wizycie!

Anulka!!! ja tez myslalam ze mi sie uda ale zauwazylam wzotaj dwa paseczki na piersi no i dookola pepka mam kilka kreseczek slabo jeszcze widocznych ale sa i napewno beda wieksze:wściekła/y:
Bylismy wczoraj na Usg i maluchy waza po 2169 i 2123 i wszystkoz nimi w porzasiu:-)
Monia rosna jak na drozdzach Twoi chlopcy:-)teraz juz nie ma obaw jak tacy duzi sa, to nawet jak wyjda, wszystko bedzie wporzadku napewno. Mi gin powiedzial ze moje dziewczynki z waga 1700g sa bezpieczne juz a 2200 to waga donoszonych blizniat! Takze badz spokojna. A co do dolegliwosci to rozumiem Cie doskonale. Jak sie poloze podniesc sie nie moge, to kregoslup, nogi puchna, wszystko boli..Masakra!Ale jeszcze troszke.. Przeraza mnie ze juz sie grudzien zaczal, bo teraz to juz odliczanie dni zostalo:szok:A te rozstepy mnie tak zdolowaly, modle sie tylko zeby sie nie powiekszaly juz, ale brzuch swedzi dziwnie, pomimo ze smaruje go ciagle..

Magda_b super ze dziewczynki maja sie dobrze. Ja dalej po sklepach latam..troche wolniej ale daje rade! Nic lekarz nie mowil, o zadnych ograniczeniach. Jutro pojde na badania wkoncu, bo glukoze kupilam a zapomnialam o pojemniczku na mocz:/

Dzieki Pauli za informacje na temat pasa. Chyba sobie jednak go odpuszcze. W sumie gdyby nawet zawsze mozna w aptece kupic.

Ostatnia edycja:
monia1110 - gratuluje zdorwych i duzych maluszkow :-) Nawet nie wiesz jak bardzo Ci zazdroszcze. Chcialabym aby moje dzieciaczki mialy juz 2 kg, a ja moglabym odliczac jak mijaja kolejne dni 33 tc. Super. tylko pogratulowac.

Dziewczyny... Ile razy mialyscie juz robione badanie USG? Co chiwla czytam, ze ktos idzie na usg. Albo nas tak duzo, albo macie je dosyc czesto.
Ja juz nie moge doczekac sie mojego, ale to az 9.12.09. Nie wiem czy sie doczekam. Te dni tak pomalutku plyna.
Jak narazie to bedzie dopiero mije 3 usg.
Pierwsze w 12 tc., drugie 21 tc. no i teraz to na ktore czekam to bedzie 29-30 tc.
Jakos malo tych usg. Tak mi sie wydaje. Tym bardziej ze to ciaza blizniacza. Mysle ze powinnam nieco czesiej chodzic na to akurat badanie. Przy ostatnim usg, lekarz powiedzial mi ze mimo ciazy blizniaczej nie ma co szalec z usg, bo wszystko jest w porzadku. Co myslicie?

Dziewczyny... Ile razy mialyscie juz robione badanie USG?
Ivi moj gin tez mowi ze nie ma co szalec z usg. Ja mialam w 13tyg genetyczne, w 20tyg polowkowe, w 28 - 3D no i teraz na wizycie 32 tydz. Ale teraz lekarz to juz powiedzial ze pod koniec musi zagladac na kazdej wizycie bo sprawdza ilosc plynu owodniowego i czy sie rowno dzieciaczki rozwijaja. Zaznaczam ze u mnie jest jedno lozysko! Ogolnie usg w ciazy sie robi z 4 razy na ogol..chyba tak powinno byc, bo nie za dobrze naswietlac dzieci za czesto!

A jeszcze kwestia rozstępów... Ja mam juz ich dosyc !!! Starczy mi !!!
Co prawda mam je jeszcze z poprzedniej ciąży, w której smarowałam się bardzo wcześnie kremami na rozstepy. Nie za bardzo wierze w nie, ale tez nie wiem co by bylo gdybym ich nie stosowala. Narazie mam małe cienkie, jasne paski, po bokach brzucha. Boje się ze mogą się zmienić w wielkie czerwone krechy... tego bym nie chciala. Oczywiscie teraz tez sie smaruje, ale brzuszek swedzi, wiec pewnie i rosnie... Mysle, że rozstepy to bardziej wina naszej urody nizeli kremow.
Ale oczywiscie jesli jest cos co daje chociaz nikla szanse na ich zmniejszenie itp. to trzeba brac. Nie ma co sie zastanawiac. Mam tylko nadzieje, ze za bardzo sie nie powieksza, choc obawy sa dosyc spore, bo jak mialam rozstepy w pojedynczej ciazy, to co teraz?
Nie ma co... trzeba sie smarowac !!!

Jeżeli chodzi o USG to ja też nie miałam ich jakoś dużo. W 13, 22 3D, 24, no i teraz będzie w 32. Lekarz mówi że to wystarczające (dwukosmówkowa, dwuowodniowa), ale ja to chętnie bym częściej robiła żeby widziec jak małe rosną. Ciekawe ile teraz ważą.

A rozstępy jeszcze się nie pojawiły. Odpukać.

Cześc.Ja usg miałam już 6razy.Jutro następne:tak:Lekarz mówi,że jest to konieczne,bo muszą kontrolowac wagę maluchów;-)Ale mnie dziś plecy bolą.Buziaki:-)

moniora02 - Ciebie plecy a mnie więzadła w dole brzucha i ból przechodzi na lewą nogę. Wstać nie mogę w ogóle!

reklama
moniora02 - Ciebie plecy a mnie więzadła w dole brzucha i ból przechodzi na lewą nogę. Wstać nie mogę w ogóle!
Oj,też to przechodziłam:-(Ból niesamowity.Niestety takie są uroki naszego stanu;-)Zaraz się położę i dosłownie nic nie robię:-)Czasem trzeba poleniuchowac:tak:Odpoczywaj dużo:)Buźka:):):)

Do góry