reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża bliźniacza

reklama
witajcie. Wydawało mi się że niedawno pisałam, ale chyba tylko mi się wydawało.... Pewnie mnie nie kojarzycie nawet...
Ja w stresie trochę, bo na wizycie okazało się że szyjka mi się skrócila aż o 8 mm przez dwa tygodnie. Co prawda lekarz powiedział,że ciągle jest powyżej normy i bez paniki, ale... jak ja doczekam te dwa tygodnie. Przejęłam się, leże więcej, ale co ciekawe ciągle mam kłucie w dolnej części brzucha, tak właśnie wzdłuż... Czytam tu że niby takie bole to normalka, ale raczej mi się z ciążą kojarzyły takie kłucia po bokach. Ale możliwe że mam i jakąś infekcję, biorę laktowaginal. Dostałam też nospę dodatkowo, chciałabym uniknąć szwów i tych leków, co tak fatalnie dzialają, ale już teraz nie wiem, to dopiero połowa ciąży :( No ale nic to, będę starała sie spokojnie czekać na kolejną wizytę a zaraz po niej mam usg połówkowe.
pogoda fatalna, ciśnienie mam 96/74 i humor do ..... Jakoś dotąd uniknęłam hormonalnych nastrojo, ale chyba nie wytrzyam długo...
O szczepionkach na grypę czytałąm że mają najwięcej rtęci z wszystkich, ja wogole nie lubię lekowych interwencji, nie myślałam nawet o szczepieniu. Moja metoda to nie wychodzic z domu jak nie muszę ( w końcu jestem na zwolnieniu) Może jesteście w stanie unikać kontaktu z ludźmi, do sklepu można się wybrać takiego że dużo ludzi nie ma, a wogóle blisko nie przebywać z nikim. No iśrodki zapobiegawcze jakieś plus dużó miłośći i śmiechu i nic nas nie złąpie. NIe damy się !

Ja w stresie trochę, bo na wizycie okazało się że szyjka mi się skrócila aż o 8 mm przez dwa tygodnie. Co prawda lekarz powiedział,że ciągle jest powyżej normy i bez paniki, ale... jak ja doczekam te dwa tygodnie. Przejęłam się, leże więcej, ale co ciekawe ciągle mam kłucie w dolnej części brzucha, tak właśnie wzdłuż... Czytam tu że niby takie bole to normalka, ale raczej mi się z ciążą kojarzyły takie kłucia po bokach. Ale możliwe że mam i jakąś infekcję, biorę laktowaginal. Dostałam też nospę dodatkowo, chciałabym uniknąć szwów i tych leków, co tak fatalnie dzialają, ale już teraz nie wiem, to dopiero połowa ciąży :( No ale nic to, będę starała sie spokojnie czekać na kolejną wizytę a zaraz po niej mam usg połówkowe.
pogoda fatalna, ciśnienie mam 96/74 i humor do ..... Jakoś dotąd uniknęłam hormonalnych nastrojo, ale chyba nie wytrzyam długo...

Witaj!
Mysle, ze nie powinnas sie przejmowac. szyjka sie krocila, ale jest w normie, wiec spokojnie. Napewno jakby bylo cos nie tak to lekarz nie pozwoliby Ci isc do domu. Masz leki i na infekcje i rozkurczowe, wiec spokojnie odpoczywaj i nie stresuj sie. Napewno wszystko szybko minie.
Najwazniejsze to pozytywne nastawienie. Mysle ze to najlepsze lekarstwo na wszystko. Od kilku dni zaczelam do wszystkiego podchodzic optymistycznie i to bedzie moje glowne lekarstwo na wszytkie udreki :-)

natalia_b ja tez swego czasu uzywalam Amol, ale zastanawiam sie czy w ciazy mozna bo tam duzo alkoholu z tego co pamietam, a i te ziolka co sa w skladzie nie wiem czy w ciazy mozna stosowac.[/QUOTE]

Amol można stosować - pytałam sie swojej lekarz a tym bardziej że dodaje herbatki tylko 5-6 kropelek, zewnetrznie do smarowania klatki piersiowej tez pare kropelek i nic nam nie zaszkodzi , kto nie jest pewny oczywiście sie dopytajcie u swoich ginów. Pozdrawiam;-)

moira chyba rozstępów można się pozbyć jedynie chirurgicznie, ale wiem że po pewnym czasie bledną i stają się prawie niewidoczne.

monia1110 ja tam nie wiem jak to jest u Was, ale u nas przestrzegają przed szczepieniami. Ja zastanawiałam się nad szczepionką na normalną grypę (pracuję w szpitalu) ale lekarka zdecydowanie odradziła!

afrodytka u mnie ta dziewczynka która się urodzi pierwsza będzie miała na imię Lenka, bo to imię wymyśliliśmy jako pierwsze. Druga to będzie Alicja. Zasada chyba prosta:-)

onna dziś wyszło słońce po wielu ponurych dniach i ja od razu poczułam się lepiej, a słyszałam ze ma być jeszcze cieplej, więc głowa do góry!

Cześc dziewczyny:)Szczerze mówiąc dzięki Wam łatwiej było mi podjąc decyzję:tak:Narazie nie będę się szczepic.Mam dużo zastrzeżeń co do tego.Jeśli wprowadzą to szczepienie obowiązkowe,to wtedy nie będzie wyboru.Dzięki za rady:happy:Miałam dziś kolejne usg.Za tydzień następne.Martwi mnie waga moich maluchów.Kacper waży 867gram a Zuzia 902gramy.Ile ważyły Wasze dzieciaczki w 27tygodniu?Pozdrawiam gorąco:-)

Cześc dziewczyny:)Szczerze mówiąc dzięki Wam łatwiej było mi podjąc decyzję:tak:Narazie nie będę się szczepic.Mam dużo zastrzeżeń co do tego.Jeśli wprowadzą to szczepienie obowiązkowe,to wtedy nie będzie wyboru.Dzięki za rady:happy:Miałam dziś kolejne usg.Za tydzień następne.Martwi mnie waga moich maluchów.Kacper waży 867gram a Zuzia 902gramy.Ile ważyły Wasze dzieciaczki w 27tygodniu?Pozdrawiam gorąco:-)

u mnie chlopaki wazyli 1008 i 966g ale to spore dzieciolki :)

Melduję, że po wizycie u gina u nas wszystko generalnie jest ok. Szyjka trzyma i nawet wydłużyła się do 40mm. Na moją prośbę podglądnęliśmy też maluchy i sprawdziliśmy czy urosły. Urosły - oba ważą już po około 1500g :-) Gin powiedział że są spore jak na ten wiek ciąży. Za dwa tyg mam zrobić kolejne dokładne usg gdzie sprawdzać będziemy głównie przepływy w celu wykrycia hipotrofii. Mam nadzieję, że i wtedy wszystko okaże się być w porządku.
afrodytka - witaj :-) Co do imion to różnie bywa. My już mamy je ustalone - będzie Adaś i Mikołaj, ale nie wiemy który bedzie który. Myślę, że to po porodzie jakoś samo wyjdzie, a narazie nazywamy je poprostu dzidziołkami :-) Wiem jednak, że czasem dziewczyny jak tylko dowiedzą się płci i są w stanie rozpoznawać ruchy i nastroje dzieci to nadają im imiona jeszcze we wczesnej ciąży, zwłaszcza jak ich temperamenty są różne. Mam nadzieję, że kiedyś spełni się Twoje marzenie i sama staniesz przed tym dylematem :-)
onna - spoko, spoko, ja Cię pamiętam :-) Co do szyjki to ivi80 ma rację - widocznie nie jest jeszcze takźle skoro gin puścił Cię do domu. U mnie szyjka miała najmniej 34mm i przyczyną skrócenia była infekcja. Infekcję wyleczyłam, dużo leżałam, w domu robiłam tylko to co niezbędne i pomogło. Dziś na badanku szyjka miała ładne 4cm, więc jak widać to się zmienia nie tylko na mniej ale może też z czasem urosnąć. Będzie dobrze, nie zamartwiaj się!
Yenefer - operacja chirurgiczna na rozstępy nie za bardzo mi się uśmiecha, tym bardziej, że prawdopodobnie będę musiała się zająć dość poważnie żylakami. U mnie w rodzinie wszystkie ciotki i wujki od strony ojca cierpią na nie i ja też je miałam odkąd zaczęłam dojrzewać, ale małe. Teraz robi się coraz mniej ciekawie i tu chyba chirurg mnie nie ominie :-(
Moniora02 - z tego co wiem waga dzidziołków może być bardzo różna, zwłaszcza w tym wieku ciąży. Ja liczyłam, że moje będą miały chociaż po 1000g, wyszło że mają więcej - po ok. 1500g. Ale gin skomentował, że to dużo jak na ten wiek ciąży (28tc4d). Pamiętaj też, że to badanie jest bardzo orientacyjne i opatrzone dużym błędem. Gdzieś czytałam, że usg może się tu mylić nawet o 20%. Więc równie dobrze Twoje szkraby mogą mieć ponad 1100g a moje 1200g, a tu różnica jest już malutka :-)

Pozdrawiam wąteczek i idę spać :-) Do następnego!

reklama
Do góry