reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża, a zwolnienie lekarskie

Madziakk26

Zaciekawiona BB
Hej. Kilka dni temu dowiedziałam się że jestem w 5 tygodniu ciąży. Mam umowę na okres próbny i umowa kończy mi się ostatniego listopada. Od 1 grudnia dostanę nowa umowę na pół roku albo na rok. Jak mam to zrobić żeby było ok? Pracować jeszcze kilka dni na nowej umowie i iść na L4 ? Prace mam dość ciężką, ale powinnam wytrzymać te 3 tygodnie. A jak pójdę na l4 na okresie próbnym to zostaje bez niczego, tak?

reklama
Rozwiązanie
Skoro masz umowę do końca przyszłego roku, to w dowolnym momencie możesz iść na L4.
W chwili, gdy byłam na l4 pracodawca przedłużył mi umowę. Prawdopodobnie mogę przez całą ciąże być na zwolnieniu, bo ta ciąża jest zagrożona i mam zalecenia żeby leżeć. Nie mogę się przemęczać. Już raz trafiłam do szpitala z krwotokiem. Więc do pracy raczej nie wrócę.
reklama
Moim zdaniem najbardziej fair jest się przyznać. Ale co zrobisz - to już Twoja decyzja. Teoretycznie pracodawcy nic nie powinno być do tego kiedy zachodzisz w ciążę, ale jak napisałam powyżej - jest to też dla niego koszt. Nawet minimalna krajowa daje ponad 10.000zł, które musi zapłacić pracodawca (w Twoim przypadku pewnie około połowy tej kwoty - jeśli umowa zostanie rozwiązana z dniem porodu).

Co ty piszesz za głupoty? Po 33 dniach płaci ZUS. Zresztą co ją to obchodzi? Jak ktoś decyduje się otworzyć własną działalność i zatrudnia dziewczynę w wieku reprodukcyjnym to chyba zdaje sobie sprawę, że może ona zajść w ciążę?
Dziewczyna ma prawo iść na zwolnienie, nie musi również nikogo informować o swoim stanie. O ciąży równie dobrze mogłaby się dowiedzieć później już po podpisaniu innej umowy.

@c_or_nelia I ZUS niby zapłaci jeszcze za niewykorzystany urlop, który będzie nabywać przebywając na zwolnieniu a później na macierzyńskim.
Rozumiem, że według Was pracodawcą nie może być młoda kobieta... Nie dziwcie się potem, że nikt nie chce młodych kobiet zatrudniać.
Wyrosło pokolenie: "Bo mi się należy"...

@c_or_nelia I ZUS niby zapłaci jeszcze za niewykorzystany urlop, który będzie nabywać przebywając na zwolnieniu a później na macierzyńskim.
Rozumiem, że według Was pracodawcą nie może być młoda kobieta... Nie dziwcie się potem, że nikt nie chce młodych kobiet zatrudniać.
Wyrosło pokolenie: "Bo mi się należy"...

To, że ty nie chcesz ich zatrudniać nie znaczy, że nikt nie chce.

A potem najlepiej narobić kolejne i brać 500+, bo się należy. Z MOSPu dzieci dostaną w szkole obiady, a i jakąś odzież się otrzyma. Do tego jeszcze zasiłek i minimum czwórka maluchów, by potem emeryturę dostać.
Aż nóż się w kieszeni otwiera.

A potem najlepiej narobić kolejne i brać 500+, bo się należy. Z MOSPu dzieci dostaną w szkole obiady, a i jakąś odzież się otrzyma. Do tego jeszcze zasiłek i minimum czwórka maluchów, by potem emeryturę dostać.

To już Twój problem. Każdy może mieć tyle dzieci ile chce, a Tobie nic do tego. Każdy z nas płaci podatki. Nie musi Ci to odpowiadać.

A poza tym emerytura za czwórkę dzieci jest dopiero od tego roku, a kobieta która idzie na zwolnienie z powodu ciąży nie otrzymuje emerytury, więc naprawdę nie masz żadnych porządnych argumentów.

To raczej ty nie masz argumentów i patrzysz przez pryzmat: "Mi się należy, a niech reszta na mnie zarobi". I tyle w temacie. Te pieniądze na drzewie nie rosną. Często są wynikiem ciężkiej pracy pracodawców. Ale ty tego nie zrozumiesz. Ci się należy.

reklama
Uuuu widzę, że kogoś boli szczęśliwe, rodzinne życie innych :D
A kto będzie potem robił na Twoja emeryturę coo? Zatwardziała Pani Dyrektor?

Do góry