reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża a kołatanie serca, arytmia?

Eve to mogę mieć do Ciebie prośbę zapytaj go proszę czy serce kobiety w ciązy się powiększa i średnio ile oraz czy mozliwe ze prawa komora przez dwa tygodnie urosła z 23 mm na 29 mm. Dzięuję pieknie!

Ja dzisiaj zgupialam= poszłam do znanego bardzo kardiloga- nie dosć ze wydalam 400 zł , dwa nic sie nie dwoiediząłm to jeszcze miałąm podejrzenie aeytmogennej kardiomiopatii prawej komory- wiecie jak sie zdenerwowałm- badanie wyklucyzlo ta chowbe, ale wykaząło ze mi przez 12 dni prawa komora urosła z 23 na 29 mm....a ja teraz w necie czytam i czytam.

Eve ejsteś dzielna i dasz radę- wierze w Ciebie!!!!!!!!!

reklama
Eve to mogę mieć do Ciebie prośbę zapytaj go proszę czy serce kobiety w ciązy się powiększa i średnio ile oraz czy mozliwe ze prawa komora przez dwa tygodnie urosła z 23 mm na 29 mm. Dzięuję pieknie!
Ja dzisiaj zgupialam= poszłam do znanego bardzo kardiloga- nie dosć ze wydalam 400 zł , dwa nic sie nie dwoiediząłm to jeszcze miałąm podejrzenie aeytmogennej kardiomiopatii prawej komory- wiecie jak sie zdenerwowałm- badanie wyklucyzlo ta chowbe, ale wykaząło ze mi przez 12 dni prawa komora urosła z 23 na 29 mm....a ja teraz w necie czytam i czytam.
Eve ejsteś dzielna i dasz radę- wierze w Ciebie!!!!!!!!!
jasne ze zapytam tylko musze se zapisać! :sorry: bo ja sklerotyk jestem ! :laugh2:
dzisiej jest chyba lepiej co prawda rano zapodalam sobie 1x Valerin mite chyba bardziej w formie sugestji niz jakiejs innej :-p ale powiedzmy ze pomoglo!
panike czuje w sobie caly czas ale mam dobry humor! jakby nie patrzec za 3 dni mam urlop! :sorry:
co do twoich wymiarow komory nigdy nie masz pewnosci ze 1 pomiar byl zrobiony prawidlowo! :eek: a i won od neta !!! nie wolno czytac bedziesz sie tylko zamartwiac!!! poszykaj lepiej dowcipow i nam tu wklejaja! :-D ale przyznam zes wybulila na tego kardiologa!!!! :szok: kupe kasy! chyba bylo by mi szkoda! chociaz ja dzisiej też swoje wydam bo za sama wizyte 100zl ale ze lece bez zapisu a na wizyte czeka sie 2 miesice min a ja ide z dnia na dzien to trza bedzie podziekować! :baffled:

Suzou strasznie cie przepraszam ale oczywiscie z tego wsiego zapomnialam spytać!!!! :zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y: strasznie mi glupio ale poszperalam troszke i znalazlam cos takiego!
W okresie ciąży dochodzi do wielu zmian w funkcjonowaniu układu krwionośnego. Przede wszystkim o 40-50 proc. zwiększa się ilość krwi krążącej w organizmie. By ją przepompować, serce musi przyśpieszyć pracę - przed porodem nawet o 10-20 uderzeń na minutę. Ponieważ przybywa głównie osocza, krew jest rozrzedzona, mówi się o fizjologicznej niedokrwistości ciężarnych. Wraz z rozwojem płodu serce matki stopniowo się powiększa, zwłaszcza jego lewa komora. Jego masa rośnie proporcjonalnie do wzrostu ciężaru ciała matki i płodu. Rozszerza się też średnica naczyń wieńcowych. Po rozwiązaniu, gdy zostanie wyłączone krążenie łożyskowe, serce kobiety zmniejsza się, ale w okresie laktacji nadal jest większe niż przed ciążą. Po porodzie zmniejsza się też ilość krwi krążącej w żyłach. Po rozwiązaniu zmiany hormonalne i zaburzenia krzepnięcia mogą sprowokować zakrzepicę. Dlatego kobieta musi jak najszybciej zacząć chodzić.
co do mnie to są dwie opcje jak narazie brane pod uwage ktore mogly spowodowac tak silna reakcje serca!
1. to alergia a scieclej to astma oskrzelowa
z tego wzgledu ze w tym roku odstawilam claritine z mysla o ciązy więc nie mialam dodatkowej ochrony bralam tylko wdechowe i krople
2. to spadki jonow Na Ca Mg K
kardiolog popatrzyla na to ekg z poniedzialku powiedziala ze niby nie ma zaburzenia rytmu ale jest pewna "falowosc" wskazujaca na te jony!!!
więc dzisiaj musialam sie kuć :dry: ale co tam i sms mam jej wyniki przeslac!
teraz mam brac 3x pol tabletki Sotahexalu i wiadomo Mg 1000 mg i wrocic na jakis czas do claritine a jak zajde w ciaze bede miala zamiane na Ispoptin

dobrze to przejzyj tu jest wlasnie opisane ze lewa komora sie powieksza !!!!!
http://www.sknkard.am.lublin.pl/download/ciaza.ppt#256,1,Slajd 1

Ostatnia edycja:
a mnei się powiększyła prawa:( to juz czytałam:(

No trudno- rozumiem:)

Czyli podobną terpaię do mnei będziesz miała:) A jaki magnez Ci poleciła?Ja polecam chelaty jonów aminokwasów magnezu- sa drozsze, ale magnez naprawdę po noch rośnie.....powinna Ci chyba zbadać krew na magnez?

a mnei się powiększyła prawa:( to juz czytałam:(

No trudno- rozumiem:)

Czyli podobną terpaię do mnei będziesz miała:) A jaki magnez Ci poleciła?Ja polecam chelaty jonów aminokwasów magnezu- sa drozsze, ale magnez naprawdę po noch rośnie.....powinna Ci chyba zbadać krew na magnez?
no ja wlasnie dzisiaj mialam pobrana krew na sprawdzenie magnezu potasu sodu i wapna:sorry: juz w zeszlym roku mialam tez serie badan pod tym katem i mialam w porządku a potas to nawet w gornej granicy!!!!
a co do twojego Mg to jak mozesz podaj nazwe rynkową jego :-) ok ;-) ja narazie przyjmuje Mg 1000 mg o smaku bananowym! :-)
i jeszcze raz cie przepraszam:zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y: tak tylko jeszcze asugeruje ze wywnioskowalam ze serce ogolnie sie powieksza u kobiety w ciazy poniewaz musi przepompowac większą o 45% ilosc krwi!!! :sorry:

Fioletowa - bardzo Ci dziękuję za każde słowo które napisałś- nie wspomniałąś tylko co Ci jest dokładnie. JA jestem dobrej mysli, ze ta arytmia zniknie po porodzie:)

A miałaś może echo w ciąży?

MAgnez jest firmy Solgar.

nie, na razie czekam na konsultację kardiologiczną - moja ginka mi ją zleciła, w związku z porodem, nie wiem czy będą mi robić jakieś badania, niby powinni, ale nasza służba zdrowia jest wiadomo jaka, jak się rejestrowałam, to się śmiałam że szkoda że w sierpniu mi tej konsultacji nie zrobią, jak już będzie po porodzie
ja mam wypadanie płatka zastawki, który jest zbyt elastyczny i w sercu mam strumień zwrotny tj. krew sobie wraca do przedsionka - od 6 lat jadę na potasie i magnezie, początek wyglądał tak jak ci pisałam, po znieczuleniu u dentysty omdlenie i drgawki, dentysta myślał że mam padaczkę - po tym badania neurologiczne [gdzie potraktowali mnie jak hipochondryczkę - popukali młotkiem i powiedzieli że nic mi nie jest] a ja dalej nie wiedziałam skąd te drgawki [w mojej głowie leciał już film od padaczki po guza mózgu - panika na maksa]
potem zaczęły się bóle serca, usg i kolejne miesiące czekania na wizytę u kardiologa, bo doktor od usg nie powiedział mi ani słowa co mi jest, dopiero przed wizytą u kardio byłam u mojej ginki, ona mi wytłumaczyła co i jak i nie pozwoliła więcej brać hormonów, ze względu na ryzyko powstania skrzepu [w sercu ze względu na ten strumień robi się wir, co spowalnia krew, a hormony ją jeszcze zagęszczają]
dopiero po wizycie u kardiologa [oczywiście holter i ekg - wyniki w normie, tylko to usg nie było prawidłowe] pogodziłam się z tym, co mam, że mam to chyba od urodzenia i że całe życie muszę uważać na pare pierdół
i wiesz co, przszło mi, nie myślę o moim sercu, a ono w zamian za to mnie nie boli ;-)
tylko u dentysty biorę słabsze znieczulenia [podobno moje omdlenia są powodowane zbyt wysokim poziomem adrenaliny, a te słabsze znieczulenia tego nie mają]
wiem, że to ciężko jest nie nakręcać się, bo sama się nakręcałam, ale w pewnym momencie przestałam się nakręcać, szukać informacji o tym do czego to może dalej prowadzić i się uspokoiło
teraz w ciąży bolało mnie serce kilka razy, mam lekkie duszności ale i tak jest znośnie i traktuję to jako typowy objaw ;-)

wiem że najgorszy moment jest po diagnozie, bo wiesz co jest, szukasz info i trafiasz na jakieś kosmiczne rzeczy i się boisz, o siebie, o dziecko, o przyszłość
ale trzeba ten okres skrócić na maksa i dalej cieszyć się życiem, ostrożnie ale cieszyć się
ja miałam w tej ciąży taki moment że zrozumiałam że dziecko przeżywa ze mną to co ja, którejś nocy śnił mi się koszmar, serducho przyspieszyło podniósł mi się poziom adreanliny, a mój synek mnie obudził kopniakami :-) też go to pobudziło

ja też myślę, że ci minie, są po prostu pewne rzeczy w ciąży, które się zmieniają w naszych organizmach, ale powinny wrócić do normy po, teraz uważaj na siebie, nie denerwuj się i słuchaj lekarzy
się rozpisałam ;-)
ale na pocieszenie ostatnia rzecz - koleżanka w grudniu urodziła synka, tuż przed porodem złapała grypę i synek urodził się z ciężką arytmią - nie wiem dokładnie jak to wyglądało - jaki rodzaj i jakie miał te wyniki, ale lekarze nie dawali mu szans za bardzo, leczyli eksperymentalnie i się udało, chłopczyk jest w coraz lepszej formie

a echow ciązy miałąś- ja mialam 3 i na przestrzeni 12 dni prawa komora powiększyła mi się z 23 mm na 29mm to drugie echo robiłam ponoć w najelprzej przychodni akrdiologicznej w polsce w aninie...................

reklama
acha i słysząłm ,że Twoja wada to kosmetyka i ma to co 3, 4 kobieta wiec nie musiz się tym matrwtić szczeólnie że nie masz zaburzen rytmu serca:)

Do góry