reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża a dentysta

reklama
Mam pytanie,
Otóż, w dolnej 6. mam srebrną plombę, którą należy wymienić, lecz dentystka powiedziała, że w ciąży ten zabieg jest niedozwolony i należy z nim poczekać. Nie było by źle, gdyby nie to, że właśnie na tym zębie z boku zrobiła mi się dziura i od paru dni trochę pobolewa - nie jest to silny ból, ale boję się, że może przerodzić się w coś gorszego. Najbardziej boję się zapalenia i konieczności leczenia kanałowego. Czy ktoś wie może, czy da się z tym zębem cokolwiek zrobić lub chociaż zatrzymać rozwój bakterii? Następną wizytę u dentysty mam za 2 tygodnie na zdjęcie kamienia, oczywiście zapytam się też o tą nieszczęsną 6., ale może któraś z Was może mi coś poradzić w międzyczasie?

Mój stomatolog powiedział że można się poddawać zabiegom stomatologicznym w ciąży i że bardziej od znieczulenia szkodzi dziecku stres związany z ew bólem lub też z samą wizytą, a tak jak już ktoś wcześniej wspomniał że dziecku szkodzi nie leczona infekcja. Ja jestem w 20 tyg i mam umówione jeszcze 2 wizyty wolę zrobić to teraz żeby nie pogorszyło się bo to tylko małe ubytki. Jak urodzą się bliźniaki to nie będzie na zęby czasu :p

U mnie to samo, mam jeszcze jedną wizytę a na poprzedniej dostałam znieczulenie i wyleczone dwa za jednym razem, nic nie bolało i byłam spokojna a tak to bym się baaardzo stresowala.

do dziecka nie boję się dentysty, wiec i w ciąży nie mam obaw. Powiedziałam tylko dentystce, ze zaciążyłam i wszystko, co można zrobić po porodzie chce odłożyć na ten czas, a teraz tylko rzeczy konieczne :)

Ja obawiałam się będąc w pierwszej ciąży jak to będzie ze stomatologiem, ale było wszystko ok! Pani powiedziała, ze nie ma problemu, a w ciąży tym bardziej o zdrowie zębów trzeba dbać! W każdej z moich 3 ciąż chodziłam leczyć zęby do dentysty! A w ostatniej ciąży, dosłownie na tydzień przed porodem trafiła mi się przygoda - bo ząb bolała, dentystka chciała obejrzeć go i ona fotel ze mną i moim brzuchem odwróciła do góry nogami! Głowię miałam niżej niż nogi! Zastanawiałam się czy dentystę z ginem nie pomyliłam! Ale zęba mi rozwierciła, dała lekarstwo i musiałam później kanałowo go leczyć - ale to już robiłam po porodzie. Całe szczęście, że maluch mi sie nie przekręcił w brzuchu od tej dziwnej pozycji! :)

wazne zeby powiedziec dentyscie, ze sie jest w ciazy, zeby mogl wybrac bezpieczne lekarstwa i znieczulenie, bo nie wszystko jest bezpieczne

reklama
w czasie ciąży nie byłam u dentysty więc nie wiem. trochę się bałam bo koleżanka z pracy mnie nastraszyła, że kobieta w ciąży nie powinna chodzić do dentysty bo mogą pojawić się jakieś komplikacje

Do góry