reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża a dentysta

reklama
Ja przez całą ciążę też chodziłam do dentysty miałam leczenie kanałowe i wyrywałam zęba . Lepiej wyrwać niż zainfekować inne zęby . W ciąży trzeba jeszcze bardziej dbać o higienę jamy ustnej

ja musiałam po ciąży naprawić zęby, bo ucierpiały mocno. Jeśli macie jakieś obawy czy możecie czy nie w ciąży, najlepiej zadzwonić do gabinetu stomatologicznego i się dopytać. Ja chodziłam do super gabinetu stomatologicznego w rodzinnym mieście Poznaniu. Jak chcecie sprawdzić co tam oferują to zapraszam na stronkę, wszystkiego się dowiedzie- Centrum Stomatologi Poznań | Royal-Dent

Jak się cieszę, że u do Was trafiłam! Właśnie jestem w 2 miesiącu ciąży i też zaczął psuć mi się ząb, czytam fora i szukam wiadomości, a tu proszę, wszystko na tacy dziękuję!

Ja miałam leczony kanałowo ząb w 6 tygodniu ciąży, oczywiście bez znieczulenia i bez zdjęcia rtg, no i niestety nie został chyba do końca wyleczony, gdyż dalej pobolewa czasami. Teraz jestem w 11 tygodniu ciąży i za 2 tygodnie mam wizytę u dentysty, oprócz tego zęba pobolewają jeszcze dwa inne, więc będzie pewnie trochę do roboty. Wizyta u dentysty w ciąży na pewno nie zaszkodzi, jest wręcz wskazana, gdyż każda nieleczona infekcja jest groźna dla dziecka. Nie powinno się jedynie robić prześwietlenia rtg ani podawać znieczulenia w I trymestrze ciąży.

Witam dziewczyny mam pyyanie we wtorek mialam zalozony fleczer do zeba i takie moje pytanie ile moge z tym chodzić? boje sie isc do dentysty bez znieczulenie bo jak mi borowala pod ten fleczer to myslalam ze umre z bolu :(((((

Teoretycznie fleczer dentystyczny jest zakładany na od kilku do kilkunastu dni i powinien być po tym czasie usunięty, jednak myślę, że nic się nie stanie, jeśli ponosisz go kilka tygodni dłużej. W II trymestrze ciąży można podać już znieczulenie ciężarnej, co prawda nie tak silne jak zwykłe znieczulenie, ale zawsze coś. Tylko nie czekaj z tym do końca ciąży, mój brat chodził z fleczerem przez pół roku i niestety zgniło mu to do tego stopnia, że nawet leczenie kanałowe już nie wchodziło w grę, trzeba było usunąć zęba.

reklama
Wyleczyłam 7 zębów w ciąży, wszystkie bez znieczulenia, także z głęboką próchnicą. Lepiej leczyć niż narażać dzieci na stan zapalny i okropne bakterie, które się przez zęby dostają do krwioobiegu

Do góry