reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża a dentysta

Witam, ja w 24 tyg ciąży miałam usuwaną chirurgicznie dolną ósemke. W znieczuleniu miejscowym dla kobiet ciężarnych. Wszystko poszło ok.

reklama
Dziewczyny od kilku lat wiadomo (były prowadzone długoletnie badania i obserwacje) że najbezpieczniej znieczulić w ciąży jest normalnym środkiem zawierającym lek zwężający naczynia (czyli artykaina z adrenaliną) Bo dowiedziono, że ilość adrenaliny którą nasz organizm wydziela w stresie gdy nas coś boli jest kilkanaście, a czasem nawet kilkadziesiąt razy większa niż ta która jest w środku znieczulającym. Poza tym lek podaje się pozanaczyniowo, działa tylko lokalnie w miejscu znieczulenia. A roźcieńczenie tego leku jest ogromne bo 1:200 000 (czyli np jakby wlać 1 mililitr oleju do 200 litrów wody ;)) Oczywiście najbezpieczniejszy jest drugi trymestr, ale jak jest infekcja i trzeba leczyć ub usunąć to zawsze znieczulajcie się ! A jeśli chodzi o RTG to nie powinno się robić, ale jak już jest konieczność to RVG cyfrowe punktowe (czyli komputerowe jednego zęba) przy porządnej osłonie na brzuch i tarczycę daje nam mniej więcej taką dawkę promieniowania jak spędzenie kilku dni na słonecznej plaży :)

Chore zęby trzeba koniecznie usunąć. Bakterie z zęba krążą po całym organizmie i przedostają się do płodu. Choroby zębów i dziąseł są jedną z przyczyn przedwczesnych porodów.

Popsute zęby mogą być potencjalną przyczyną przedwczesnego porodu więc moja pani ginekolog jak najbardziej kazała leczyć zęby, a dentyście jak powiesz o ciąży zastosuje znieczulenie i leki bezpieczne dla dziecka.

Podczas ciązy należy szczególnie dbaćo ząbki. Dostałam takie zalecenie od lekarza, warto jednak porozmawiać ze swoim i wysłuchać co ma do powiedzenia na ten temat. Ponadto warto poczytać dobre artykuły na ten temat, jeden taki znalazłam na forum wrocławskiej klinki. Daje sporo do myślenia, - Seria artykułów - Wrocław Leczenie Kanałowe? W razie ptytań słyżę pomocą :)

w ciąży obumarł mi ząb leczony rok wcześniej. Stomatolog miał problem żeby sobie z nim poradzić truł go kilka razy. Nie wiem czy to był powód i sie nie dowiem pewnie nigdy ale poroniłam zaraz po. Wszystkie zeby miałam wcześniej wyleczone, a plomby powymieniane

Hej Dziewczyny!Proszę o wsparcie, pomoc,!
Tydzień temu dowiedziałam sie ze jestem w ciązy, dwa dni po tym fakcie odezwała sie (przyczajona i uspiona od 5 lat ) osemka, ktora nie chce wyjsc, i na dodatek ropieje!Byłam u stomatologa ale nic nie pomogło, boli mnie dniami , w nocy budzę sie po 5-6 razy i wyje z z bolu! Ćzy ja moge wyrwać ten ząb, czyli zapewne bez dłutowania sie nie odbędzie, :( czy moge zrobic przed zdjecie RTG/ RVG? Co powinnam zrobic, Ból jest okropny, (przeciw bolowych tabletek nie chce brac, delikatnie robie okłady z szałwi ( ktora i tak podobno jest nie zdrowa dla osob w ciazy) i jem ciągle lody na usmiezenie bolu, w pracy ledwo co wytrzymuje!Prosze o wsparcie! ;(

reklama
Heja,
Opowiem ,o swoich przezyciach bo może ktorejs z przyszlych mam sie to przydarzy. Choć nie zycze tego uczucia żadnej z Was!
Byłam u kolejnego dentysty, ten wyczyscił zęba, przypisał antybiotyki ktore nie maja wpływu na dziecko .
Zostałam wysłąna do chirurga szczekowego ktory obejrzal zab , (w moim przypadku troszke ta 8 byla widoczna- ale tyci tyci ) i bez zdjecia /RTG chirurg zadecydowała ze odbedzie sie dłutowanie. Antybiotyki ktore przyjmuje bede jeszcze po zabiegu zazywać na pokrycie rany po wyrwaniu,Lepsze to niz w bolu meczyc sie i ma miec Twoj zły stan wpływ na rozwój dziecka. Odwagi dziewczyny, pozdrawiam~.

Do góry