reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża a dentysta

Witam wszystkie Ciężarne, przyszłe Mamy!
Proszę o wypełnienie ankiety dotyczącej Waszych praw w pracy, która posłuży mi do celów naukowych. Ankieta jest anonimowa, ma w sumie 30 pytań i wypełnienie jej zajmie dosłownie chwilkę. Myślę że te badania są również w Waszym - przyszłe Mamy, interesie. Będę bardzo wdzięczna za pomoc, Pozdrawiam i przesyłam link do ankiety;)
Ankieta - Wiedza kobiet ciężarnych na temat praw pracy związanych z macierzyństwem oraz ich przestrzegania przez pracodawców

reklama
Pierwsze słyszę, ale może zależy od miejsca. W szpitalu nie wymagają. A te konsultacje to chociaż ze skierowaniem, czy musisz sobie zapłacić? ;)

Jak ktoś ma zatruty zab a jest w ciazy ,tzn zajdzie juz po wizycie u dentysty to jakoś złe działa te zatrucie na płód ?

Zatrucie podobno nie działa na płód, ale raczej wszelkie zbiegi na zębach każą wykonywać dopiero w II trymestrze. Najlepiej zapytać dentysty u którego robiłaś zęba bo być może inne są standardy dla kobiet w ciąży i dla kobiet nie w ciąży.

Ja znów mam pytanie czy usuwanie próchnicy może być wykonywane w III trymestrze? Mam jeszcze 2 zęby tak do "wyleczenia" albo raczej właśnie do usunięcia próchnicy bo nic innego się z nimi nie dzieje. Z góry dziękuję.

Ja miałam ząb truty, to była końcówka 2 trymestru. Potem został zatkany, a 3 miesiące do urodzeniu syna wyrwany. Nie chciano go wyrywać w trakcie ciąży z racji problemów z nią. A problemy z nim (górna 8) zaczęły się jak byłam w 7 tygodniu ciąży. I tak cały czas coś się działo, dentystka nie chciała truć, aż trafiłam na ostry dyżur i tam lekarz powiedział mi, że trucie nie zagraża dziecku, bardziej zagraża stan zapalny i odczuwanie ostrego bólu.

Cherie87 mi mówiono, że można leczyć zęby w 3 trymestrze, przejdź się do dentysty i zapytaj, bo potem możesz mieć ogromne problemy (mojej mamie te nie doleczone strasznie się posypały własnie po porodzie).

Niby tak, ale chodziłam już do tylu dentystów i byli tak skrajnie różni, że przestałam im bezgranicznie ufać... ;) O każdą decyzję się kłócą, każdy krytykuje poprzedniego... no i na pewno, tak jak w każdym innym zawodzie, zdarzaja się lekkoduchy, którzy zaniedbują podstawowe sprawy. Lepiej się zawsze dowiedzieć na własną rękę, a nie polegać na kimś w 100 % ;)

witam,
mam pytanie czy pi wyrwaniu zeba 8, który jest czesciowo zatrzymany mozna zaraz planowac ciążę, np po 1 tyg. czy trzeba dluzej odczekac?
pozdrawiam

reklama
To wszystko zależy od tego jakie leki otrzymałaś i pobierasz nadal. Powinnaś zapytać o to swojego stomatologa. Zawsze przed ciążą i rozpoczęciem starań warto odpowiednio się do niej przygotować i skonsultować się ze swoim ginekologiem, żeby mieć pewność, że np. pobierane leki nie są przeciwwskazane w ciąży.

Do góry