reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża a antykoncepcja hormonalna

Mam takie pytanie, może któraś z Was sie orientuję, co się może stać kiedy matka nie wie że jest w ciąży a zażywa tabletki antykoncepcyjne ??Czy mogą byc tego skutki uboczne dla płodu??
Tak mnie dziś wziąło na myślenie
:baffled:
ja zaszlam w ciaze biorac tabletki. okazalo sie ze z nie wiadomych przyczyn zaczelam jajeczkowac. teraz jestem w 12 tygodniu ciazy ale na podtrzymaniu. a lekarze do konca nie wiedza zcy to nie przez tabletki

reklama
Osobiście nie przyjmowałam tabletek ale kolezanka miala powazne problemy z dzieckiem ktorym zaszla w ciaze biorac tabletki. Nie bede opisywac co dokladnie bo nie mam zamiaru nikogo straszyc. Ale co kobieta to inny organizm i reakcja na tabletki. Jedej nic nie bedzie druga moze miec powazne klopoty nawet po odstwieniu tabletek wiec nie ma reguly....

Różnie to jest ja bardzo dlugo brałam tabletki antykoncepcyjne (10lat) i na ciążę też później musiałam sporo poczekać....osobiście wydaje mi się że właśnie to długoletnie zażywanie tabletek miało wpływ na to że nie moglam zajść w ciąże
Dzięki Bogu w końcu się udało:-)

jESTEM PRZYPADKIEM, ŻE MOŻNA ZAJŚĆ W CIĄŻĘ BIORĄC TABSY!
i nie wierzę w to, że tabletki, czy jakiekolwiek inne zabezpieczenie, daje 100% gwarancji na to, że nie zajdzie się w ciążę!
Po urodzeniu pierwszego dziecka zaczęłam brać tabletki Carezette.
Świetnie się po nich czułam, okres miałam w normie, zero plamień i bólów głowy czy czegokolwiek.
W czwartym miesiącu brania po tygodniowej przerwie, w której miał być okres, nie dostałam go. Oczywiście zrobiłam tak, jak się powinno, czyli wykonałam test ciążowy. Była słaba kreska.
I ta kreska wykazała prawdę. Byłam w ciąży!

Teraz zaczyna się niebawem 21 tydzień ciąży, płód rozwija się prawidłowo, w neci można dużo wyczytać na temat dzieci, które spłodzono w czasie brania tabsów....
Na szczęście moje dziecko to ominęło, bo szybko zareagowałam.

Ja brałam tabletki przez 7 lat po ślubie odstawiłam je i przez 3 miesiące stosowaliśmy prezerwatywy - to była sugestia pani ginekolog, żeby w tym okresie w ciąże nie zachodzić. Sugerując sie opinią koleżanek - że ciąża to kwestia kilku miesięcy starań - przestaliśmy się zabezpieczać z mężem i już kolejnej @ po rezygnacji z prezerwatyw nie widziałam. Teraz jestem w 24 tyg ciąży i wiem, że jest to sprawa bardzo indywidualna. Nam wyszło od razu ( chociaż miało być później) inni biorąc tabletki zachodzą w ciąże, a inni starają się o nią latami.

Biore tabletki 2 lata i bardzo bysmy chcieli miec juz dzidzie.czy po odstawieniu tablrtek nie bedzie zadnych komplikacji czy powinnam odczekac kilka miesiecy?Przedtem tez bralam tylko ze robilam przerwy a od ostatniej przerwy minely 2 lata

Witam nie wiem czy dobrze trafiłam mam nadzieje że dowiem sie czegoś konkretnego.
Mam mały problem od 6miesięcy zażywam tabletki antykoncepcyjne w sierpniu na początku przyjełam ostatnie opakowanie we wrześniu już nie gdyż postanowiłam od nich odpocząć zgrubłam po nich i źle sie czułam. I we wrześniu pod koniec współżyłam bez zadnego zabezpieczenia,czy jes możliwe że mogłam zajść w ciąże czy jeszcze mnie cos chroniło? A 2 dni po współżyciu dostałam miesiączki planowo jak powinnam dostać.Proszę o pomoc i odpowiedź.Pozdrawiam.

Musisz wiedzieć, ze przerywając zażywanie pigułek, tracisz bariere chroniącaą Cie przed niechcianą ciążą :tak: Często bywa, ze zanim organizm wroci do normalnego cyklu trwa to nawet do kilku miesiecy i dlatego trudniej jest wyliczyc dni płodne.

Tak wiem,tylko zastanawiam się czy jest to możliwe ,że mogłam zajść w ciąże. Trochę się dowiadywałam i okazało się,że właśnie po przerwaniu tabletek można bardzo szybko zajść w ciąże,trochę się wystraszyłam,bo sądziłam że własnie organizm tak szybko nie wraca do normalnego `porządku`.Dlatego pytam o rady i odpowiedzi.

reklama
Mozliwe ze moglas zajsc w ciaze ale mysle ze to malo prawdopodobne. Moja kolezanka miala spirale i dodatkowo prezerwatywe i zaszla w ciaze. Jakie bylo jej zaskoczenie :szok: Nie ma 100% zabezpieczenia no chyba ze nie uprawianie sexu :-D

Do góry