reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża 35+

Kurcze to ja nie ogarniam juz tej cukrzycy ciażowej....tu za malo insuliny tu za duzo a cukrzyca ciążowa i tak wychodzi...
to jak masz IO to bierzesz tą metmorfine czy cos? Bo cos kiedys czytalam ze ona tez pomaga utrzymac te cukry w normie i w niektorych krajach np Anglii jest najpierw stosowana a pozniej jesli ona nie dziala to wtedy insulina dopiero w ciąży wchodzi...chyba ze cos pokręcilam 🤦‍♀️
Jeszcze biorę ale powoli się z niej wycofuje. Do września brałam taka sama dawkę jak od dawna. Od 1.09 zmniejszone mam o 1/4 dawki. Ale to już pilnuje tego endokrynolog. Mam wizytę 14.09 to będę dalej instruowana co do metforminy.

reklama
Ja juz po wizycie, chyba chlopak ale jeszcze nadal nie na 100% ...
No i w nast.tygodniu mam isc na 1 dzien do szpitala odnosnie tego mojego cukru, będą mnie badac i kuć i dostane glukometr i recepte na paski.także tak 🤷🏼‍♀️0

Ja juz po wizycie, chyba chlopak ale jeszcze nadal nie na 100% ...
No i w nast.tygodniu mam isc na 1 dzien do szpitala odnosnie tego mojego cukru, będą mnie badac i kuć i dostane glukometr i recepte na paski.także tak 🤷🏼‍♀️0
Nie jest tak źle z tą cukrzycą można się przyzwyczaić a najważniejsze że trzeba się zdrowo odżywiać co ma dobry wpływ na mamę jak I maluszka Dobrze że synek rośnie zdrowo😄

Nie jest tak źle z tą cukrzycą można się przyzwyczaić a najważniejsze że trzeba się zdrowo odżywiać co ma dobry wpływ na mamę jak I maluszka Dobrze że synek rośnie zdrowo😄
No powiem Ci ze ja juz sie kłuje i uważam na to co jem od jakiegos czasu po jedzeniu nie mam problemu- od 90 do 120 max, ale te pomiary na czczo- caly czas balansuję między 86 a 92 więc cos nie gra rano i dlatego dzis przycisnęłam tego mojego gin. o skierowanie jakies do diabet. Ale on stwierdzil ze to mnie polozy do szpitala posprawdzac to wszystko i dostane nowy glukometr i recepte- jest tam ordynatorem w szpitalu. Ok trudno jak trzeba to trzeba.

Ale tak czy inaczej bym sie zdrowo odżywiala a jednak tej cc wolałabym nie mieć 🤦‍♀️ jak czytam na niektórych grupach ze dziewczyny jedzą frytki, hamburgery, pizze slodycze piją colę to w sumie troche zazdroszcze bo wiem ze ja nie mogę a z drugiej strony ja chyba i tak bym lekko do jedzenie nie podchodzila w ciąży...

A dzis odebralam wynik hemoglobiny glikowanej bo chcialam sprawdzic i wyszlo 5% wiec chyba ok

To obie wizytujemy w piątek. 😊 Zgarnę wszystkie swoje wyniki i też zrobię badania ale w piątek rano żeby świeże były na popołudnie. Gorzej, że zaczęłam sikac w nocy i będzie problem z pobraniem moczu do analizy. Ale może akurat się uda. Z tygodniami też jesteśmy w podobnej sytuacji😊 poczekam czy się potwierdzi sugestia z prenatalnych. Ty również daj znać jak po wizycie. Bo ja dopiero o 17 będę miała.
I jak wizyta? Daj znac co powiedziala nowa ginekolog bo mysle co tam u Ciebie wyszlo...

I jak wizyta? Daj znac co powiedziala nowa ginekolog bo mysle co tam u Ciebie wyszlo...
Hej wizyta trwała ponad 30 min. Przeprowadziła dokładny wywiad. Stwoerdzila że dużo leków biorę. Zmieniła mi Acard na Asporin Cardio. Mówiłam jej, że skończę te leki co mam i wykupie te które mi zaleciła. Bo jest to samo tylko skondensowane. Z nerwów ciśnienie mi skoczyło i miałam 140/86. A zazwyczaj książkowo. Zbadała mnie ginekologicznie. Zrobiła usg, ale szybko nawet nie mam wydruku. Maluch się bardzo wiercił. Jak zapytałam się czy jest w stanie powiedzieć jaka płeć to stwierdzila, że jeszcze za wcześnie. Zapytałam znowu o te nieinwazyjne badania i usłyszałam to co na teleporadzie, że jeśli chce się uspokoić to mogę zrobić. I chyba zacznę szukać ośrodka i zrobię. A wagowo spadłam 4 kg więc jestem zadowolona😉. A jak u Ciebie po wizycie?

U mnie stwierdzil ze bardziej na chlopca wygląda ale nie na 100% jeszcze, to pewnie sie na połówkowych dowiemy jaka plec tak na pewno.
O matko to u mnie to samo dzisiaj na wizycie 140/80 cisnienie i puls 110 a w domu cisnienie zazwyczaj110/120- 65/ 70 🤦‍♀️mam chyba syndrom bialego fartucha ehh

Ja dzisiaj rano sie wazylam i bylo 800 deko na plusie a u gin.2 kg 🤷🏼‍♀️ dziwny rozstrzal.ja sie martwilam ze za malo przytylam a tu prosze 🤦‍♀️

No i ide na jeden dzien w nast. tygodniu do szpitala tam gdzie moj gin pracuje odnosnie tego cukru- beda mi mierzyc badac itd.
A mocz kazal powtorzyc na nast.wizyte, ale byc moze w szpitaly mnie dokladniej przebadaja...

U mnie stwierdzil ze bardziej na chlopca wygląda ale nie na 100% jeszcze, to pewnie sie na połówkowych dowiemy jaka plec tak na pewno.
O matko to u mnie to samo dzisiaj na wizycie 140/80 cisnienie i puls 110 a w domu cisnienie zazwyczaj110/120- 65/ 70 🤦‍♀️mam chyba syndrom bialego fartucha ehh

Ja dzisiaj rano sie wazylam i bylo 800 deko na plusie a u gin.2 kg 🤷🏼‍♀️ dziwny rozstrzal.ja sie martwilam ze za malo przytylam a tu prosze 🤦‍♀️

No i ide na jeden dzien w nast. tygodniu do szpitala tam gdzie moj gin pracuje odnosnie tego cukru- beda mi mierzyc badac itd.
A mocz kazal powtorzyc na nast.wizyte, ale byc moze w szpitaly mnie dokladniej przebadaja...
Też mocz dziś zrobiłam, bakterie wyszły nieliczne. Mam odchylenia w morfologia ale kazała mi nie patrzeć na te normy bo w ciąży są inne😊 gorzej że w moczu wyszły szczawiany mimo że piję sok z żurawiny. Myślałam że jest ok. Ale włączę urosept i za miesiąc powtórzę. Co do cukrów z krzywej żadna cukrzyca mi nie wychodzi. Ale powiedziałam lekarzowi, że mi na zdrowie wyjdzie ta kontrola i pomiary. Muszę się zapytać czy będę musiała w 24 tyg powtarzać krzywa skoro wartości poprzedniej mam właściwe.

reklama
hej mam pytanie czy jak przyszli roddzice mają powyżej 35 lat to amniopunkcja przysługuje i jest za darmo? Czy tylko wtedy jak wyszłyby źle badania prenatane?

Do góry