reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Chrzest, chrzciny, urodziny - formalności, lokale, torty

Witam otrzymałam propozycję, zaplanowania chrztu w lokalu tej cukierni, plus pełen catering, czy ktoś korzystałz usług tej firmy lub cukierni? Jakie jest wasze zdanie na ten temat

reklama
Witam, ja za niedługo mam drugie urodziny córeczki i się zastanawiam.. Iza nic tylko wróżki i wróżki i chyba sama jej zrobię torta. A wiecie, gdzie można nabyć produkty potrzebne do dekoracji? Barwniki spożywcze, gotowe ozdoby. Chodzi mi o miejsce w Krakowie. ja jestem z natury "macantem"- musze zobaczyć, zanim kupię. Jeste tego multum w internecie, chociażby na tortowni, ale jak nie zobaczę to nie kupię.. dziękuję z góry za pomoc

Chrzciliśmy synka w kościele SW.PIOTRA I PAWŁA na Grodzkiej. Nie było żadnych problemów a dodam że nie mamy ślubu kościelnego i nie planujemy go ponieważ mąż jest osobą niewierzącą.

bez problemu można też ochrzcić dziecko w kościele oo. Karmelitów przy ul. Karmelickiej. Znajomi tam chrzcili również są bez ślubu i byli bardzo zadowoleni.

Jeśli chodzi o znane mi lokale na takie imprezy jak chrzciny,to napiszę tak:

w centrum: restauracja mieszczańska ul. Wiślna (bardzo fajna na takie kameralne imprezy)
restauracja kompania kuflowa przy hotelu Royal na Gertrudy
Gościniec Staropolski na placu Szczepańskim

poza centrum/poza Krakowem:
Santorini przy zalewie w hucie
Restauracja Kochanów w Kochanowie (za Zabierzowem), Grube Ryby w Zabierzowie

Hej ! znajomi chrzcili Córę na Kazimierzu i impreza była w restauracji na ul. Brzozowej bodajże : Brzozowy Gaj. Jedzonko było wysmienite, klimat kameralny bo jedna cała sala była dla nas. Daj znać czy już urządzałaś impreze w tej cukierni , jak było, jakie koszta bo nas też czeka za niedługo chrzest. Ta restauracja nam bardzo odpowiadała ale parafię mamy na drugim końcu Krakowa więc pewnie będziemy musieli znalezc cos blizej.

Hej Dziewczyny! ja na chrzest śmiało polecam restauracje Brzozowy Gaj, bede tam robić swoja imprezę a wcześniej byłam u znajomej na chrzcinach i było super.
Co do tematu to mam pytanko do dziewczyn wypowiadających się wcześniej, czy te parafie były "wasze" tzn należałyście do nich czy nie ? jeśli nie to czy musiałyście brać zgodę od "swojego" Proboszcza czy kościół nie wymagał takiej zgody? czy przed chrztem sprawdzali taki papier czy nie ? z góry dzięki za odpowiedzi. Też szukam jakiegoś normalnego księdza który ochrzciłby moje maleństwo ale niestety póki co wszędzie wymagają zgody mojego-który niestety robi nam spore problemy.

Z tego co się orientuję musisz mieć pozwolenie ze swojej parafii na chrzest dziecka w innej parafii.
My dzieci zawsze chrzciliśmy u Dominikanów (jest to nam bardzo bliski Kościół) i ostatnim razem mieliśmy niezłą przewałkę z proboszczem z naszej parafii, bo takiej zgody nie chciał wydać. W końcu mąż powiedział że pójdzie do Kurii i jakoś się udało. Ciekawe jak będzie tym razem.

Załączniki

• 3min.jpg
    3min.jpg
    14 KB · Wyświetleń: 152
  • 8minn.jpg
    8minn.jpg
    28,2 KB · Wyświetleń: 156
  • 22.jpg
    22.jpg
    19 KB · Wyświetleń: 157
  • 66.jpg
    66.jpg
    22,6 KB · Wyświetleń: 173
  • DSC05208.jpg
    DSC05208.jpg
    16,9 KB · Wyświetleń: 152
  • min.jpg
    min.jpg
    21,5 KB · Wyświetleń: 164
  • DSC05205.jpg
    DSC05205.jpg
    12,8 KB · Wyświetleń: 196
Ostatnia edycja:
reklama
Hej dziewczyny. I ja się dopiszę

w kościele o.o Jezuitów na ul. Kopernika (piekny kościół, organistka śpiewa przecudnie, potrafi zrobić klimat nieziemski) nie ma problemu z ochrzczeniem dziecka. Nie mamy ślubu kościelnego.

Co do sali, to my robilismy w Klezmer Hoisie na Kazimierzu i było wspaniale.Jedzenie wyborne.

Byłam 2 tygodnie temu na chrzcie dziecka przyjaciółki i ona robiła przyjęcie w SALI WIELICZKA w wieliczce, pod Krakowem (mieszka w Bieżanowie) Jechało się 5 minut, ale było warto. To nowo otwarta sala więc mają mnóstwo promocji. A jedzenie było wspaniałe. Tu ich adres facebookowy
facebook: SALA WIELICZKA - Tablica | Facebook salawieliczka.pl . Do klezmera nie będę Wam podawać bo nie znam ale znajduje się przy samej miodowej i hotelu Rubinstein :)

Do góry