reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Chrzest, chrzciny, urodziny - formalności, lokale, torty

Czasy się trochę pozmieniały i teraz wydaje mi się, że większość księży problemów nie robi. My w małej podkrakowskiej miejscowości chrzciliśmy i ksiądz był rewelacyjny. Nie mamy ślubu kościelnego i nie będziemy mieć, ksiądz żadnych problemów nie robił, ma ok. 50 lat, chodzi w Martensach ;) Na jednych naukach sypał żartami, pouczał by jeśli dziecko płacze bo jest głodne to by nie "uciekać z kościoła", tylko ze na zakrystii ma przygotowany parawanik i fotel :D SZOK :D
Rozważaliśmy też parafię w Mydlnikach i Tyniec, też bez przeszkód.

Myślę, że trzeba iść bez strachu, wyłożyć kawę na ławę i czekać na odpowiedź, jak robią przeszkody - nie wdawać się w dyskusje i nie frustrować się. Iść gdzieś, gdzie jak to powiedział ksiądz z Mydlnik "umysł jest światły i idzie z duchem czasu". Bo dziwaków nie brakuje, wśród księży też.

reklama
Hej dziewczyny,mam pytanie,zna może któraś z Was jakiś dobry catering z Krakowa,który dowozi do domku.u mojej Mamy jest taka fajna knajpa która robi takie koryta mięsne,super sprawa,ale nie wiem czy w Krakowie gdzieś można tak.Planuje urodzinki Małej i chciała bym skorzystać z takiej opcji ale nie mam pojęcia gdzie mają dobre jedzonko.A drugie pytanie odnośnie tortu,którą cukiernie polecacie?

Ostatnia edycja:
ja robiłam chrzest w dworku wielickim (przy a4 ) fajny lokal i obsługa, ale najlepszy był tort - malinowy, nigdy takiego cudu nie jadłam, pierwszy raz wszyscy goście chcieli dokładkę tortu :)

a mnie się bardzo podoba w Vanilla Sky, jest pięknie, elegancko, myślę, że to jest doskonałe miejsce, żeby zorganizować chrzciny. Bardzo dobre jedzenie, miła obsługa, fajna atmosfera.

AGNBR chyba w palacyku wielickim przy a4 :) bylam ostatnio tam na komunii i zdecydowanie nie polecam. Jedzenie nie doprawione, rosol zimny, miejsca malo bo w tym samy czasie byly 4(!!!) komunie na jednej sali. Zero zorganizowania.

Ja chrzest zorganizowalam w kosciele w Biskupicach, bo w parafii w Krk nie chcialam chrzcic, mimo tego ze problemow zadnych nie robili. W Bodzanowie ksiadz mial problem o to ze nie mamy slubu ani koscielnego ani cywilnego wiec ja sie prosic nie bede. Chrzciny byly w sali bankietowej Santorini w Trąbkach. Wlascicielka bardzo fajnam, szef kuchni przy ustalaniu menu ma miliony pomyslow i propozycji

Tak samo raczej nie polecam Pałacyku Wielickiego...byłam tam kilka lat temu co prawda, ale widzę że nic się nie zmieniło. Wtedy obsługa była fatalna i jedzenie też nie należało do smacznych...ogólnie raczej złe wrażenie na mnie wywarło to miejsce.
Co do chrztu bez problemów-z tego co wiem u Jezuitów nie robią problemów-na Kopernika.

a ja odradzam sale na makuszynskiego. nie miła właścicielka naciagaczka dodatkowe koszty i do tego nie wywiązuje sie z umowy na pismie. tak na wesela chrzciny czy komunie. wystrój sali też inny od umowionego porcje okrojone. z dala od twej osoby...

reklama
Ja robiłam spotkanie rodzinne z okazji chrztu mojego dziecka w restauracji Mekong w Krakowie, mają ładną obszerną sale. Obsługa miła. Koleżanka mnie na tą restaurację namówiła bo robiła córce w niej 18-ste urodziny, dużo młodzieży zaprosili, można było skorzystać ze sprzętu karaoke, urodziny udały się, chrzest mojego dziecka również :)

Do góry