reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

choroby w ciąży ( cholestaza , rożyczka, toksoplazmoza..i inne)

Witaj eM.
Grzybica
-niestety nie pomoge,nie mialam i nic na ten temat nie wiem,
Jezeli chodzi o jedzenie malucha,to najpierw musi oproznic cala jedna piers,do konca,potem druga.Nie powinno sie przystawiac troche do tej i troche do tej,bo na poczatku mleko sklada sie glownie z wody i jak poje troche z jednej i potem znow zamiast tlustego mleka pije mniej wartosciowe mleko pierwsze to moze gorzej przybierac.Jak bedziesz po porodzie to wypytaj wszystko polozne,napweno doradza i pomoga.Sa dzieci ktore jak jedza to zrobia kupke i dalej jesc nie chca(moj mlodszy tak ma),a sa takie ,ze mimo kupki je dalej i chyba nie ma sensu zaklocac jedzenia zmiana pieluchy.Odbijanie,powinno byc po jedzeniu,ale jezeli dziecko cierpi na kolki to lekarze radza brac do odbica takze w trakcie jedzenia.
Kladziemy na brzuszku w momencie gdy dziecko jest w stanie samo sie przekrecic,lub jest pod kontrola twoja,masz je na oku..,na boczku kladzie sie dzieci ulewajace co zapobiega zadlawiniom,ale znow zle wplywa na stawy biodrowe.Najlepirj klasc na pleckach i glowke przekrecac na boczek.
Ten bol,ktory opisujesz to moze byc ucisk na przepone,ale najlepiej zapytaj lekarza prowadzacego,bo najlepiej takie stany,ktore niepokoja konsultowac z lekarzem.
Bialko w moczu moze byc zwiazane z infekcja nerek lub pecherza lub wiem,ze sie pojawia jak ciezarna ma zatrucie ciazowe lub jest na drodze by je dostac(sorki za jezyk),ale wtedy dodatkowo dochadza opuchniecia i cisnienie podwyzszone i wiem,ze lekarze nie kaza wlasnie zbyt duzo pic.Niestety to wszystko co wiem.Trzymaj sie

reklama
hej ja tez mialam grzybka kilka razy dopiero w szpitalu mi wyleczyli zapisali mi Nystatyne i bralam dwa razy dziennie a oprocz tego moj partner dostal tabletki ijak na razie pare miesiecy mam juz spokoj

wielkie dzięki dziewczyny :)
tylko dalej nie wiem czy to grozi jakimiś poważnymi konsekwencjami dla malucha :-(

i jeszcze przy okazji spytam... co najlepsze przy przewijaniu? krem, oliwka, puder?

kompletuję wiedzę bo to już tuż tuż :)

ja tez zaopatrzylam sie w kosmetyk inivea ;-) a do pupy linomag(masc) pudru nie bede uzywac no i oczywiscie husteczki zwilzone :p popros lekarza przy nastepnej wizycie zeby ci przepisal tabletki dla partnera na grzybice ich jest 4 lub 2 a dla ciebie nystatyne

eM. ja od zawsze miałam grzyba:wściekła/y:, leczyłam się różnymi globukami i zawsze wracał:wściekła/y:. Ale w ciąży mój lekarz prowdzący zapisał mi globulki Gyno-femidazol, rewelacja:tak::tak:. Od tamtej pory nie mam rzadnych problemów, a minął już ponad rok:tak:. Polecam, można je stosować w czasie ciąży;-).

1/ co do karmienia to ja karmiłam jedną piersią aż do całkowitego opróżnienia przez dziecko. zazwyczaj się najadało. jeżeli nie, to podawałam drugą. nastepne karmienie zaczynałam od tej "napoczętej" piersi. karmiłam na zmianę: raz lewa raz prawa pierś.

2/ po karmieniu zawsze odbijałam dziecko zanim położyłam spać.

3/ ja miałam metodę, że przewijałam synka przd karmieniem. takie postępowanie wymusiła na mnie rzeczywistość: Piotrek przewijany po jedzeniu potrafił ulać wszystko co zjadł.

4/ nie stosowałam oliwki do ciała po kąpieli. pediatrzy obecnie odradzają stosowanie olwek, bo zatykają pory skóry. kapałam Piotrka w emulsjach zawierających ciekłą parafinę. najpierw w Oilatum a potem odkryłam rewelacyjny i znacznie tańszy olejek Linomag :tak:

5/ grzybica :no::wściekła/y: walczę z nią już od kilku miesięcy i nie mogę się paskudztwa pozbyć :-( może i nie jest jakaś super groźna, ale uciążliwa i uprzykrzająca życie potwornie. leczyć w ciąży można ją tylko środkami miejscowymi - niestety, czyli globulki dopochwowe i maści. całościowo można ją potrakować lekami doustnymi dopiero po porodzie i skończeniu karmienia piersią.
warto byłoby zastosować probiotyki w diecie np doustny LaciBios Femina (nie wiem czy jest dostępny w Irlandii:confused:) lub dowcipnie Lactovaginal po zakończeniu terapii lekiem przeciwgrzybiczym.
w trakcie leczenia zakaz współżycia a i partner też powinien byc leczony, bo może nie chorować ale być nosicielem i Cię nieświadomie zarażać.
zrezygnuj ze sztucznej bielizny, tylko bawełna. nie noś stringów. podmywaj się płynami do higieny intymnej (zawsze od przodu do tyłu, nigdy odwrotnie)- w Polsce jest bardzo dobry Laktacyd Płyn, ma ph 3,5 aby zakwaszać pochwę.
zrezygnuj z cukrów - zero słodyczy, słodzenia napojów; płyny gazowane też nie są wskazane.
sprawdź poziom cukrów, bo może nawracająca grzybica jest spowodowana cukrzycą. możesz też mieć grzyba w organizmie i wtedy następuje samozakażanie się.
nie wiem, co jeszcze mogę napisać... pytaj, jesli chcesz :tak:

matko kochana dziewczyny jak ja Wam strasznie dziękuję :tak: nie spodziewałam się tylu odpowiedzi. to mój pierwszy dzidzuś więc trochę panikuję, pewnie jeszcze nie raz tu zawitam z jakims pytaniem. jeszcze raz ogromniaste dzięki.

a w ramach marudzenia... czyli grzybicą nie przejmować się aż tak bardzo? nic mojej dzidzi nie zrobi?

moj tez pierwszy dzidzius :-) juz na dniach jesli podleczasz tabletkami to nie jest grozna i nic mu nie zrobi:-D tylko musisz leczyc co najmiej przez 10 dni w tedy moze zadziej bedzie wracac ;)

reklama
A ja polecam alantan do pielegnacji pupy,u mnie sie sprawdza.Nie uzywaj czasem tormentiolu,bo zawiera kwas borowy,co zle wplywa na uklad nerwowy(ja dopiero niedawno sie o tym dowiedzialam).Jak smyk bedzie mial jakies wieksze podraznienia to maka ziemniaczana sie sprawdza.Robisz kisiel i wlewasz do wanienki z kapiela-dziala cuda.Podobnie jak zwykla oliwa z pierwszego tloczenia jak skora jest naprawde przesuszona,dolewasz kilka kropli do kapieli i skora jest nawilzona.Dobre sa tez kosmetyki Bambino,tanie i skuteczne.;-)

Do góry