reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Choroby i ich leczenie - leczenie w ciąży i po...

Ja też ostatnio zdechlaczek byłam..i nacierpiałam się:-( okrutnie..brałam leki na zapalenie dróg moczowych...po paru dniach nawrót..okazało się ,że to znowu piasek okropny mnie męczy-no chyba że to już kamole się porobiły..ból był nie do zniesienia..bo porodowy, to przynajmniej wiadomo,że się skończy w końcu i że wspaniała nagroda czeka,a ten taki durny i bez sensu:-( odpukać od 2 dni cisza ...wie mam nadzieję,że już po wszystkim..

reklama
... Będe pierwsza ze znieczuleniem, to zdam Wam relacje jak było:baffled:

:-) ja nigdy nie robię zębów bez znieczulenia. W ciązy też. Są środki znieczulające, któe można stosować ciężarnym, takie które nie dają ryzyka wystąpienia skurczy. Trzeba dłużej czekać, aż zacznie działać i działa słabiej, ale działa :sorry2: I moja dentystka w razie potrzeby takie znieczulenie stosuje :tak: stres związany z leczeniem bez znieczulenia byłby bardziej ryzykowny.. Trzymaj się ;-)

Chciałam Was podpytać tzn mamy z cukrzycą, jakie zalecenia dostałyście od swoich lekarzy?
Po godzinie od glukozy wychodzi mi 165. Ile po jedzeniu nie wiem, bo lekarze, a byłam u dwóch nie kazali mi sprawdzać. Pytałam czy mam kupić glukometr. Powiedzieli, ze nie ma takiej potrzeby. Tylko trzymać dietę. Ale jaką dokładnie nie wiem.
Jaką zalecili Wam Wasi lekarze? Bo na necie znalazłam kilka różnych.
A kiedy lekarz kieruje do poradni diabetologicznej ?

Kilolek - dopiero teraz zauwazylam ten watek, przepraszam.

I tak - wydaje mi sie ze ty nie masz cukrzycy a jedynie podniesiony cukier (chyba IzaB tez juz o tym pisala). Ja dostalam cala strte papierow zwiazanychz cukrzyca, wraz z tabela tzw wymiennikow wegolowodanowych. Poinformowano mnie rowniez ze zarowno godzine po posialku jak i dwie godziny cukier nie powinien przekraczac 120. Do poradni zostalam skierowana natychmiast (czytac doslownie - moja gin zadzwonila do swojej koleznaki diabetolog i umowila mnie na spotkanie dna nastepnego, przy mnie, w trakcie wizyty).

Okazuje sie ze dieta cukrzycowa nie musi byc niesmaczna, ma jednak swoje zasady. Po pierwsze ZERO cukru i to nie tylko cukru cukru ale rowniez ograniczenie weglowodanow jako takich.

Po drugie 6-7 posilkow dziennie, ale malutkich
Po trzecie konkretne poziomy (liczby) wymiennikow na kazdy posilek.

I tak:

I śniadanie - 2-3 wymienniki (7-8)
II śniadanie - 2 wymienniki (11)
Obiad - 4-5 wymienników (13-14)
Deser - 1 wymiennik (15-16) - ostatni owoc
Podwieczorek - 2 wymienniki (17-18)
I Kolacja - 2-3 wymienniki (19-20)
II Kolacja 1 wymiennik długodziałający (np kromka chleba) (22.30 - 23)

Mierzę cukier: na czczo, po I śniadaniu, po obiedzie, po I kolacji

Tabele wymiennikow na 100% znajdziesz w necie :)

Tak jem ja - schudlam juz 4 kg :)

hmmm
a jaka właściwie będzie różnica między cukrzycą ciążową a podniesionym cukrem?
Dieta chyba ta sama,a zagrożenia też?

Dzięki za odpowiedź

Mnie spotkało straszne nieszczęście....na pestce z UWAGA : ARBUZA:szok::szok::szok: połamała mi się górna jedynka:szok::szok::szok: Jutro o 18.30 mam konsultację i okaże się co to robić...być może tym czasowo ząbka mi wstawią a po porodzie kanałowe leczenie:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y: JESTEM ZAŁAMANA....z drugiej strony , co tam ząb
...NAJWAŻNIEJSZE ŻEBY DZIDZIA BYŁA ZDROWA:-D.

Mnie spotkało straszne nieszczęście....na pestce z UWAGA : ARBUZA:szok::szok::szok: połamała mi się górna jedynka:szok::szok::szok: Jutro o 18.30 mam konsultację i okaże się co to robić...być może tym czasowo ząbka mi wstawią a po porodzie kanałowe leczenie:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y: JESTEM ZAŁAMANA....z drugiej strony , co tam ząb
...NAJWAŻNIEJSZE ŻEBY DZIDZIA BYŁA ZDROWA:-D.

traumatyczne przeżycie! :baffled: trzymaj się! nowy ząbek będzie nie do odróżnienia !

Ja też mam anemie niestety. Lekarz kazał mi pić soki warzywne i pomidorowe. Zalecany też jest miód i wszelkiego rodzaju warzywa i sałatki. Trzeba jeść jak królik ale czego się nie robi dla dziecka. Nie chcę aby i ono miało anemie bo jak się słyszy, że dziecko ma anemię to nasze głupie społeczeństwo kojarzy to z matką pijaczką itp a wcale tak nie jest.

reklama
Witajcie, ja również zgłaszam się z anemią :((( Mam przepisane 2 tabletki dziennie BIOFER. Dodatkowo raz w tygodniu wątrówbka, sok z buraków. Szpinak owszem, ale podobo kiepsko przyswajalne jest żelazo w nim. Ja dopiero 2 tygodnie temu po badaniach dowiedziałam się, że to anemia. Kurcze, ale, że to grozi niedotleniem maluszków to nie słyszałam....

Do góry