Chciałam Was podpytać tzn mamy z cukrzycą, jakie zalecenia dostałyście od swoich lekarzy?
Po godzinie od glukozy wychodzi mi 165. Ile po jedzeniu nie wiem, bo lekarze, a byłam u dwóch nie kazali mi sprawdzać. Pytałam czy mam kupić glukometr. Powiedzieli, ze nie ma takiej potrzeby. Tylko trzymać dietę. Ale jaką dokładnie nie wiem.
Jaką zalecili Wam Wasi lekarze? Bo na necie znalazłam kilka różnych.
A kiedy lekarz kieruje do poradni diabetologicznej ?
Kilolek - dopiero teraz zauwazylam ten watek, przepraszam.
I tak - wydaje mi sie ze ty nie masz cukrzycy a jedynie podniesiony cukier (chyba IzaB tez juz o tym pisala). Ja dostalam cala strte papierow zwiazanychz cukrzyca, wraz z tabela tzw wymiennikow wegolowodanowych. Poinformowano mnie rowniez ze zarowno godzine po posialku jak i dwie godziny cukier nie powinien przekraczac 120. Do poradni zostalam skierowana natychmiast (czytac doslownie - moja gin zadzwonila do swojej koleznaki diabetolog i umowila mnie na spotkanie dna nastepnego, przy mnie, w trakcie wizyty).
Okazuje sie ze dieta cukrzycowa nie musi byc niesmaczna, ma jednak swoje zasady. Po pierwsze ZERO cukru i to nie tylko cukru cukru ale rowniez ograniczenie weglowodanow jako takich.
Po drugie 6-7 posilkow dziennie, ale malutkich
Po trzecie konkretne poziomy (liczby) wymiennikow na kazdy posilek.
I tak:
I śniadanie - 2-3 wymienniki (7-8)
II śniadanie - 2 wymienniki (11)
Obiad - 4-5 wymienników (13-14)
Deser - 1 wymiennik (15-16) - ostatni owoc
Podwieczorek - 2 wymienniki (17-18)
I Kolacja - 2-3 wymienniki (19-20)
II Kolacja 1 wymiennik długodziałający (np kromka chleba) (22.30 - 23)
Mierzę cukier: na czczo, po I śniadaniu, po obiedzie, po I kolacji
Tabele wymiennikow na 100% znajdziesz w necie
Tak jem ja - schudlam juz 4 kg