Wesolutka u nas jest to obowiązkowe. Pierwsze jak dzidzi ma 4 tyg. następne dwa co m-c i ostatnie jak samo zacznie chodzić. U mnie jest to bezpłatne i nie trzeba żadnego skierowania po prostu rejestrujesz się na pierwsze, a następne oni ustalają. Pamiętam, że jak ostatnio byłam na USG dzwoniła jakaś babka zarejestrować swoje dziecko, a ta pielęgniarka ją ostro ochrzaniła, że dzwoni tak późno- dziecko miało 7 tyg.!!! Tak więc u nas tego pilnują.
reklama
heksa
MAJOWA MAMA 06` Mamy lipcowe'08
jak sie mierzy temperaturke dziecku to trzeba odjąc 4 kreski.
ja sie tak kiedys zrobiłam poszłam do lekarza i mówie ze małej utrzymuje sie temp. 37.8 a pani doktor do mnie a odjeła pani 4 kreski ja oczy jak złotówki nie???
no to temp. jest właściwa uwazac jak przekroczy 38.
Kropecka to super ze powoli temperatyrka spada i bez medykamentów.
A co do bioderek to nie mam pojęcia mojej nikt nic nie robił i nie mówili zeby coś tam sprawdzac wiec chyba wszystko ma ok.
ja sie tak kiedys zrobiłam poszłam do lekarza i mówie ze małej utrzymuje sie temp. 37.8 a pani doktor do mnie a odjeła pani 4 kreski ja oczy jak złotówki nie???
no to temp. jest właściwa uwazac jak przekroczy 38.
Kropecka to super ze powoli temperatyrka spada i bez medykamentów.
A co do bioderek to nie mam pojęcia mojej nikt nic nie robił i nie mówili zeby coś tam sprawdzac wiec chyba wszystko ma ok.
kropecka - ty tak sie strasznie nie zamartwiaj - zobaczysz będzie dobrze - tylko sie nie denerwój ( ja też widziałam tego malucha i się popłakałąm)
u mojego to różne dziwadła wychodzą - ostatono nieciekawie - problem z wapnieniem, brak przewrotów i ta głupia dziurka wklatce piersiowej
wczoraj na rehabilitacji/masażach cały czas płakał - po masażu miał cała czerwoną pupę ( tak mu wymasowała) + inne częsci ciałka. Dowiedziałam się, ze żle podnoszę go za rączki ( MIrek podnosił się kręgosłupem a nie mięśniami brzucha) a więc teraz ćwiczymy poprawnie. Ale powiem szczerze - bardzo mu się tam nie podobało - i tak do końca grudnia - ciekawa jestem jak dalej ( jeszcze mają dodać basen i ćwiczenia Bobath)
martwię się tym słabym wapniniem - ale na to nic nie mogę poradzić - łykam wapno i muszę czekać miesiac czasu z nadzieją, ze wszystko bedzie dobrze. Kurcze, gdyby nie robili USG to bym wogóle o tym nie wiedziała.
wesolutka - u mnie też mnie nie wysłąli - poszłąm prywatnie a potem już mając wynik z USG dostałam skierowanie
Zauważyłam, ze teraz to trzeba się upominać - bo jak się człowiek nie upomni - to żadnego skierowania nie dazdą
lilith - i jak po USG ???
u mojego to różne dziwadła wychodzą - ostatono nieciekawie - problem z wapnieniem, brak przewrotów i ta głupia dziurka wklatce piersiowej
wczoraj na rehabilitacji/masażach cały czas płakał - po masażu miał cała czerwoną pupę ( tak mu wymasowała) + inne częsci ciałka. Dowiedziałam się, ze żle podnoszę go za rączki ( MIrek podnosił się kręgosłupem a nie mięśniami brzucha) a więc teraz ćwiczymy poprawnie. Ale powiem szczerze - bardzo mu się tam nie podobało - i tak do końca grudnia - ciekawa jestem jak dalej ( jeszcze mają dodać basen i ćwiczenia Bobath)
martwię się tym słabym wapniniem - ale na to nic nie mogę poradzić - łykam wapno i muszę czekać miesiac czasu z nadzieją, ze wszystko bedzie dobrze. Kurcze, gdyby nie robili USG to bym wogóle o tym nie wiedziała.
wesolutka - u mnie też mnie nie wysłąli - poszłąm prywatnie a potem już mając wynik z USG dostałam skierowanie
Zauważyłam, ze teraz to trzeba się upominać - bo jak się człowiek nie upomni - to żadnego skierowania nie dazdą
lilith - i jak po USG ???
lilith - a więc jak dziecko leży np. na przewijaku - to najpierw łapiesz je za łapki i machasz łapkami na boki tak długo aż, ręce malucha będa wiotkie( bbez napięcia mięśni) i dopiero potem pozwalasz się łapać za palce i nie ty podnosisz tylko dziecko ma się samo podnosić. Trzeba zwrócić uwagę, zeby maluch podczas podnoszenia główki miał brodę przy klatce piersiowej ( tak jak się ćwiczy brzuszki) i najlepiej tak robić do półsiadu ( takie ćwiczenia) - mój podczas siadania ćwiczył mięśnie kręgosłupa i tymi mioęśniami się podnosiła - a powinien mięśniami brzucha - nie wiem czy dobrze ci wytłumaczyłam
tak mniejw iecej rozumiem .moja sama sie podnosi i trzyma brode przy klatce tak samo jak siedzi tez tak robi , ale musze zwrocic uwage na to jak jej lapki chytam to czy ma napiete te miesnie bo nie zwrocilam uwagi...a czym to moze grozic? wadami kregoslupa np?
reklama
Podziel się: