reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

choroby dzieciaczków :(

Wesolutka u nas jest to obowiązkowe. Pierwsze jak dzidzi ma 4 tyg. następne dwa co m-c i ostatnie jak samo zacznie chodzić. U mnie jest to bezpłatne i nie trzeba żadnego skierowania po prostu rejestrujesz się na pierwsze, a następne oni ustalają. Pamiętam, że jak ostatnio byłam na USG dzwoniła jakaś babka zarejestrować swoje dziecko, a ta pielęgniarka ją ostro ochrzaniła, że dzwoni tak późno- dziecko miało 7 tyg.!!! Tak więc u nas tego pilnują.

reklama
jak sie mierzy temperaturke dziecku to trzeba odjąc 4 kreski.
ja sie tak kiedys zrobiłam poszłam do lekarza i mówie ze małej utrzymuje sie temp. 37.8 a pani doktor do mnie a odjeła pani 4 kreski ja oczy jak złotówki nie???
no to temp. jest właściwa uwazac jak przekroczy 38.
Kropecka to super ze powoli temperatyrka spada i bez medykamentów.

A co do bioderek to nie mam pojęcia mojej nikt nic nie robił i nie mówili zeby coś tam sprawdzac wiec chyba wszystko ma ok.

kropecka - ty tak sie strasznie nie zamartwiaj - zobaczysz będzie dobrze - tylko sie nie denerwój ( ja też widziałam tego malucha i się popłakałąm)
u mojego to różne dziwadła wychodzą :( - ostatono nieciekawie - problem z wapnieniem, brak przewrotów i ta głupia dziurka wklatce piersiowej :(
wczoraj na rehabilitacji/masażach cały czas płakał - po masażu miał cała czerwoną pupę ( tak mu wymasowała) + inne częsci ciałka. Dowiedziałam się, ze żle podnoszę go za rączki ( MIrek podnosił się kręgosłupem a nie mięśniami brzucha) a więc teraz ćwiczymy poprawnie. Ale powiem szczerze - bardzo mu się tam nie podobało :( :( - i tak do końca grudnia - ciekawa jestem jak dalej ( jeszcze mają dodać basen i ćwiczenia Bobath)
martwię się tym słabym wapniniem - ale na to nic nie mogę poradzić - łykam wapno i muszę czekać miesiac czasu z nadzieją, ze wszystko bedzie dobrze. Kurcze, gdyby nie robili USG to bym wogóle o tym nie wiedziała.
wesolutka - u mnie też mnie nie wysłąli - poszłąm prywatnie a potem już mając wynik z USG dostałam skierowanie
Zauważyłam, ze teraz to trzeba się upominać - bo jak się człowiek nie upomni - to żadnego skierowania nie dazdą :(
lilith - i jak po USG ???

lilith - a więc jak dziecko leży np. na przewijaku - to najpierw łapiesz je za łapki i machasz łapkami na boki tak długo aż, ręce malucha będa wiotkie( bbez napięcia mięśni) i dopiero potem pozwalasz się łapać za palce i nie ty podnosisz tylko dziecko ma się samo podnosić. Trzeba zwrócić uwagę, zeby maluch podczas podnoszenia główki miał brodę przy klatce piersiowej ( tak jak się ćwiczy brzuszki) i najlepiej tak robić do półsiadu ( takie ćwiczenia) - mój podczas siadania ćwiczył mięśnie kręgosłupa i tymi mioęśniami się podnosiła - a powinien mięśniami brzucha - nie wiem czy dobrze ci wytłumaczyłam

tak mniejw iecej rozumiem .moja sama sie podnosi i trzyma brode przy klatce tak samo jak siedzi tez tak robi , ale musze zwrocic uwage na to jak jej lapki chytam to czy ma napiete te miesnie bo nie zwrocilam uwagi...a czym to moze grozic? wadami kregoslupa np?

reklama
Do góry