reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• 15.04.2025 o 12:00 zapraszamy Cię serdecznie na live, który poprowadzi psycholożka i psychoterapeutka Agnieszka Dąbrowska (@zdrowo_i_purpurowo), a jej gościnią będzie Anna Ślusarczyk (@kawa_z_uwaznoscia) – dziennikarka, psycholożka zdrowia i jakości życia, trenerka umiejętności DBT, liderka Family Connections i redaktorka naczelna portalu @babyboom_pl. Porozmawiamy o tym: czym tak naprawdę jest uważność w codziennym życiu mamy, jak wspierać dziecko swoją obecnością, nie tylko działaniem, jak zatrzymać się choć na chwilę, nawet jeśli wszystko dookoła pędzi, i dlaczego uważność może być jednym z najpiękniejszych prezentów, jakie dajemy dziecku i sobie. To będzie ciepła, wspierająca rozmowa – bez oceniania, za to z dużą dawką otwartości i akceptacji. Zrób sobie kubek herbaty, usiądź wygodnie i bądź z nami 💛 Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

choroby dzieciaczków :(

reklama
Lilith no to dobrze, ze juz wiesz co z mała. No i gratuluje pierwszych zabkow :)
A dlaczego lekarz powiedział, zeby nie zageszczac kleikiem? Czy to jednak jakos szkodzi czy co?

wiesz jak tak kazde mleko bede zageszczac to za szybko zacznie przybierac na wadze a kleik to wsumie kleik jako inne danie. pow ze tak bedzie lepiej narazie :)

Lilith gratuluję ząbalów ;D

Kropecka mi też wydaje się, że powinnaś dostać skierowanie do neurologa. Nie pamiętam ile Wiktor miał Apghar ale moja pediatra twierdzi że dzieci od 5 pkt powinny być pod kontrolą neurologa i rehabilitantki. Tak naprawde to dzieci po takim niedotlenieniu jak moja Amelka ( czyli pkt 3/5/7 , nie płakała przy porodzi i pierwszą dobę spędziłą w inkubatorze) powinna korzystać do momentu aż dziecko zacznie chodzić. Nawet wyczytałam to u nas na bb w wątku "dzieci z niedotlenieniem"
Nas wyjątkowo z takich zajęć zwolniła neurolog ponieważ Amelka była bardzo krótko niedotleniona i bardzo dobrze się rozwija. Oczywiście jeżeli będę widziala jakieś braki to mogę sie zgłosić zeby poćwiczyć już bez skierowania.
U nas na rehabilitacje chodzą dzieci" z niską wagą urodzeniową, z niedotlenieniem, wcześniaki plus dzieciaczki z jakimiś poważnymi schorzeniami.
Oprócz tego neurolog decyduje, czy takie dzieci mogą dostawać bezpłatne szczepionki (te państwowe) czy te płatne. Jeżeli płatne dostajesz wtedy skierowanie i dostajesz je na kasę chorych. Nie wiem jak u ciebie, ale my nie dostaliśmy szczepionki dopóki neurolog nie stwierdził ze nie ma przeciwskazań. W naszym wypadku bezpłatne są dozwolone.

No tak faktycznie, ja mojemu zageszczam troszeczke tylko jeden posiłek wieczorny, choc mojemu drobinkowi moze by sie przydało wiecej, jednak poczekam az skonczy 4 mies. A dzis kupiłam bebilon Ar i zobaczymy co to pomoze.

Aha zapomniałam sie pochwalic, ze te badania dzisiejsze dotyczyły uszka, czy dobrze na nie słyszy i wyszło OK ;D

reklama
kropecka - moj przy porodzie dostał 10 punktów -dopiero póżniej to przyuważyliśmy z Romlkiem ( ja Mirka dopiero po dwóch dniach dostałam ( wcześniej nie byłam w stanie nawet usiąść :() i dopiero wtedy to zauważyliśmy)

Do góry