reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

choroby dzieciaczków :(

U nas to jednak kolki :mad: :mad: :mad: dostałam Debridad i Lakcid (t ojednak nie biegunki - przy cycku moga być takie luxne stolce)- pan doktor stwierdził że mamy bardzo żywe i aktywne dziecko!!! No jkabym sama kurna nie widzieła. Pocieszył mne ż będzie jeszcze bardziej aktywna hehe. Suoer po prostu - a mozna być bardziej??? :( :( :( ;D ;D ;D Na pociesznie dodał ze takie dzieci sa potem bardzo inteligentne ;D ;D ;D No jakieś to pocieszeniejest, nie ukrywam. Generalnie kolki mijają do 3 miecha więc jeszcze tylko 2 :o :o :o :o :o Ulewani i żygi tez mijają - gdyby żygi się nasiliły mam dzwonić - wizyta 80 zł - drogaśno :( - ale przyjeżdża do domu - acha i mała waży UWAGA 4950 !!! Czyli w tydzień przybrała pół kilo - krwiopijec - z mamy wszytsko wyssysa!!!!!!!!!!

reklama
Widzisz głuszek jednak kolki co jest normalką witaj w moim klubasie kolkowym u mnie byleby do 27 sierpnia
tez daje debridat i ten lactoral ale nie chce mały mi pić butli i z tym ostatnim problem

Kilka rad , jak przeżyć upał:

- dziecko powinno być ubrane przewiewnie, w ubranka z naturalnych tkanin. W gorące dni zadbaj, żeby rzeczy były wyjątkowo wygodne, pozbawione guzików, suwaków, koronek, które mogą mocno podrażnić skórę maluszka,

- jeśli karmisz piersią nastaw się na dodatkowe karmienia, Jeśli pomimo tego dziecko wydaje się spragnione skontaktuj sie z pediatrą i ustalcie co możesz mu dodatkowo podać : wodę, herbatkę?

- jeśli nie karmisz piersią pamiętaj o podawaniu częstym podawaniu picia najlepiej do tego nadaje się woda, słodkie soczki wzmagają pragnienie,

- w czasie upału niemowlę powinno sypiać i być nakrywane wyłącznie bawełniana pościelą, która wchłania pot i pozwala oddychać skórze

- w domu możesz używać klimatyzatora lub wiatraczka, nie kieruj jednak nadmuchu w stronę dziecka, uważaj żeby temperatura w pokoju nie spadła poniżej 22 – 23 stopni

- w pobliżu klimatyzatora lub wiatraczka możesz rozwieszać mokre ręczniki, które dodatkowo ochłodzą i nawilżą pomieszczenie

- nie kładź spać dziecka w gondoli, może być mu tam zdecydowanie zbyt duszno i gorąco

- żeby ulżyć maleństwu urządzaj kąpiele w letniej wodzie uważając żeby nie była zbyt zimna, możesz też używać wody w sprayu i nią nawilżać malucha

- jeśli nie musisz staraj się nie wychodzić na dwór pomiędzy 10 -16

- jeśli podróżujesz rób to w nocy lub nad ranem , nigdy nie zostawiaj dziecka w samochodzie samego, osłoń szyby w samochodzie, skóra dziecka jest tak delikatna, że może zostać poparzona promieniami słonecznymi padającymi przez szyby

- nad morzem i w górach jest silniejsze promieniowanie i łatwiej o poparzenie, więc koniecznie pamiętaj o filtrach i nakryciu głowy

- przed spacerem koniecznie zabezpiecz skórę dziecka przed słońcem kremem z wysokim filtrem

- zamiast budki w wózku lepiej użyj parasolki przeciwsłonecznej, która zapewni cień i przewiew,

- w ciągu dnia przebywaj z dzieckiem w zacienionych miejscach,

- nie martw się, że dziecko nie chce jeść, to naturalne w czasie upału, ważniejsze żeby dużo piło,

- pamiętaj, że dziecko się przegrzewa i odwadnia bardzo szybko:

Jeśli Twoje dziecko wydaje się być niespokojne, wymiotuje, mdli je, jego skóra jest zaczerwieniona i przesuszona, pojawia się gorączka albo traci przytomność natychmiast dzwoń po lekarza to może być udar cieplny
W tym czasie ułóż dziecko w chłodnym miejscu i rób okłady ręcznikiem zmoczonym w chłodnej wodzie. Jeśli wyczuwasz przyśpieszone tętno natychmiast wzywaj pogotowie.

Jeśli twoje dziecko ma mocno zaczerwienioną skórę twarzy kontrastującą z zimną i bladą skórą na ciele, jest niespokojne, boli je głowa, ma mdłości mogące powodować wymioty, zaburzenia świadomości mogące przejść w utratę przytomności, nierówne tętno, trudności z oddychaniem, wzmożone pragnienie to porażenie słoneczne.

Natychmiast wezwij pogotowie ! ! ! Czekając koniecznie schowaj dziecko do cienia i rozepnij mu ubranko. Ułóż je na boku, mokrymi, często zmienianymi okładami schładzaj głowę. Jeśli na ciałku pojawiły się pęcherze spryskuj je chłodną wodą ok. 25 min. i przykryj jałowym opatrunkiem.

Jeśli przesadziliście ze słońcem, skóra dziecka stanie się rozpalona, piekąca, pojawią się pęcherze, a nawet temperatura. Koniecznie na skórę nałóż krem kojący, np: Panthenol. Dawaj dziecku dużo pić, w razie czego podaj środek przeciwbólowy. Temperatura i pęcherze są wskazaniem do pójścia do lekarza.

Abryz dobre rady

kate a ja myślałm ze kolka to jak się dziecko drze tak bez przerwy klka godizn i nic je nie uspokaja. No nic, całe życie się cżłowiek uczy..... wczoraj mała usneła dopiero jak ja wypierdziało po masazu o 23.00 :mad:

przezywam to samo ostatnio
lekarze kazą nam klasc małego przed karmieniem na 10 min na brzuszku troche pomaga bo on mi ssał 7 min i był ryk i prezenie i koniec jedzenia kaplica

;D ;D ;D ;D ;D
Abryz dobrze pamięta ;) :laugh: :laugh: :laugh: dzis głuszku 11 lipiec

a tak wogóle to się wkurzyłam bo szczepienia w naszej przychodni dopiero od 4 sierpnia a nam teraz wypadało zaszczepic kombajnem i chciałam zwazyc czy dobrze przybiera i qupa ale pójde zwazyc chociaz no tego mi nie zabronia chyba???

reklama
kate, gluszek, a moze chcecie wyprobowac SabSimplex na kolki? Mam 2 buteleczki w domu do sprzedania. Nam pomogl super. W Polsce jest niedostepny a aptekach, ale mam od dziewczyny wlasnie z babybooma, tora z kolei sprowadzala go z Czech. Poczytajcie na forach kolkowych o tym - nam bardzo pomogl. Zaopatrzylam sie w dodatkowe buteleczki i sie nie przydaly, takze chetenie odsprzedam.

Do góry