Kasiunka co z Polą - napisz bo nie wiem jak wyglada sytuacja teraz???
maxin - dobrze ze to zęby, uff, pewnieci ulżyło - acha takie małe dzieci nie mają jeszcze zatok, one się dopiero wykształcają u nich wiec u naszych mauchów nie mogą być chore zatoki bo ich jeszcze nie ma :-) (oczywiscie mówię o tych zatokach przynosowych, bo co do innych to nie wiem ale akurat te wiem ze dopiero po 5 roku życia się wytwarzają)
Angie po pierwsze reklama. Chcą, żebyś kupiła tą szczepionkę. A po drugie są różne szczepy posocznicy i pewnie przed jednymi chroni ten HIB, a przed drugimi ta na meningokoki
![Zadziwiona(y) :confused: :confused:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/confused.gif)
mandarynka nie mogą być rózne szczepy posocznicy bo sepsa to nie wirur czy bakteria tylko to jest reakcja organizmu na jakiegoś "obcego" (pasożyta, bakterię, wirusa, grzyba itd.) Tak naprawde u jednego człowieka pneumokoki wywołają sepsę a u drugiego nie..... wiem ze np. większosć dorosych ludzi jest nosicielielem bakterii HIB i nic ona u nich nie wywołuje. Własnie dlatego zaszczepiłam Marysię na HIB bo waidomo ze dziecko jest bardziej narażone a skoro tyle ludzi ją ma. A meningo i pemokoki wcale tak często nie wystepują w przyrodzie. Acha i HIB od 2008 roku ma być refundowane - a jesli ktoś nma 3 lub 4 dzieck to HIB był do tej pry bezpłatnie a teraz będzie dla wszystkich
GENRALNIE TERAZ NAJWAZNIESZE:
marysia ma katar już drugi tydzień. nie ma żednych innych objawó (czasem w nocy zakaszle ale pewnie flegma jes spływa). Gluty ją przezroczyste i mleczne, bardzo gęste i ciągliwe (sorki za opis). Kurde co to może być? Mam isc do lekarza? je normalnie, śpi normalnie, nie płacze, jest pogodna, wiadomo trochę jej ten katar przeszkadza do to zawsze dyskomfort. teraz katar jest jakby minimalnie mniejszy (daję Euforbium, Sterimar, przed spanie Otrivin - ale to jak juz jest b. dużo glutów, maś majerankowa pod nosek, i Oilbas olejek na mokry recznik do pokoju). kurde czy to moga być pyłki?? (ale nie nasila się na polu), moze to od klimy w aucie?? (w aucie tez sie nie nasila), reakcja alergiczna zamiast wyspki, uczulenie na kusz? roztocza? kurna - bo przecież to nie infekcja.
Co prawda musze dodać że ja byłąm dosc chora ostatnio (katar + kaszel+zapalenie nerwu twarzowego) - teraz dalej mam katar (okropny, gęsty z zatok) - ale też bezgorączkowo wszysko i z dobrym samopoczuciem. Moze to jakis wirus i ja zaraziła. Rozmawiałam z koleżankami w pracy i dwoje dzieci tez ma już jakis dłuższy czas katary... I jedna z nich też miała taką infekcę kataralną....
Jak długo mam czekać zanim pójde do lekarza? Już iść? HELP