reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

chłopiec czy dziewczynka? :>

reklama
Nemezis- GRATUUULUJĘ!!!!!!!!!!!!!!! - własnie doczytałam- pedze zaaktualizować listę:)

Sumko- imię Kubuś- bardzo ładne!!!

Co do "preferencji" odnosnie płci dziecka - hmm- u nas było tak :)
Zanim zaszłam w ciazę, rozmawialiśmy i maż mówil, ze wszytko mu jedno- chce mieć 2-3 dzieci - w tym jedno MUSI :):):) być chłopak :)- a pierwsza chce dziewczynkę- by mamusi pomagala przy młodszym braciszku :)- Tak sobie wymyślił :) - a i wiedzial, jak ja marzę o córuni :)- więc teraz tymbardziej dumny - że będzie pierwsza dziewczynka i tym samym, ze spełnil marzenie mamusi :) (podśmiewuje sie, ze wiedział co robi:):) :D :D Też jak sie rozmarzymy - w rozmowach o naszej Malutkiej, to wyobrazamy sobie tatusia (199 cm wzrostu - waga 115 kg)..niosącego na rękach swoją Kruszynkę :) uroczy widok :)

heh byłam wczoraj na wizycie- powiedzialam lekarzowi, że nie chcę znac płci. Zapytał się mnie wtedy, jak sądzę; odpowiedziałam, że myslę, że chłopczyk, przynajmnniej wszystko na to wskazuje, smaki, gładka cera, zero zmian itd. i same chłopy w rodzinie- a on na to: WĄTPIĘ.

Czy to ma oznacząć, że będzie dziewczynka??? heh lekarz dał mi nadzieję, nastawilam sie totalnie na chłopca- nawet imie tylko dla chłopca wybrane- okazałoby się, że na sali porodowej kompletnie nie byłabym na to przygotowana. no cóż chyba faktycznie będe mieć niespodziankę, nie tylko w nieświadomości- ale że bedzie dziewczynka:)). A i dziwna rzecz, bo lekarz swoją wątpliwość oparł nie na tym co między nogami, a na ogólnej budowie. Ciekawe. Bo maleństwo jest uparte i kompletnie nie chce pokazać- chyba faktycznie wstydliwa dziewczynka.

A i jeszcze zapytał, czy mąż wysoki- bo zapatrzyl sie na długie nogi maleństwa 5 minut!!! odpowiedzialam, że nie, i że pomimo, ze ja jestem niska to są u mnie dwumetrowcy w rodzinie:D

Co do wielkosci dzidzi..hmm..moja mała waży juz ok pól kg :). i to dziewczynka, gdzie Sumka pisała (jestesmy w tym samym tyg ciaży), ze jej Kubuś wazy cos 0,435kg (o ile dobrze zapamiętałam)- więc..hmm..raczej do grubasków sie nie zaliczamy, ale do dwumetrowców..:):)- predzej..wiec smieuje sie, ze gin na podst. długosci kosteczek ..ciałka mojej Malutkiej przesuwa mi termin do przodu(ostatnio 11 czerwca:)-poniewaz dlugasna ta nasza Panna:)..ale spoko..to już zaobeserwowalam u kolezankek i ich dzieci..że porownując wyniki- jedno szybciej, druge wolniej roslo- a potem doganiają sie, przescigują i rodza wówczas kiedy same chce :)

Oj - nie podziekowałam za życzenia imieninowe _ DZIĘKUJĘ!!!!!!!!!!!!!
KLAMKO - Tobie równiez - wszystkiego NAJ NAJ NAJ NAJ NAJ !!!!:)-

Moja kruszynka waży 0,443 kg:))) więc wszystko w normie, i ja również mam przesuniety termin z 22 na 12- ale pewnie tych zmian będzie jeszcze mnóstwo- więc nie przywiązuję do tego wagi. I tak przyjdzie na świat kiedy bedzie miało ochotę:)))

Dziewczyny na wagę to ja nie patrzę wcalę .
Jak chodziłam w ciąży z Bartkiem na wizyty w szpitlu po terminie porodu miałam robione USG na którym lekarz tak zmierzył Bartka, że okazało się że w 41 tc waży 2700 kg i że podejrzewa jego niedorozwój. Nie muszę wam oczywiście pisać co przeżywałam. Może wylanych łez, bezsenne noce. Po czym 3 dni później urodził się Bartuś o wadze 3400 kg i 56 długi. Czyżby tak przytył ???...... wątpie.
Wszystko zależy od tego czy lekarz robiący badanie jest dokladny czy nie.

szukam własnie(gdzieś tu, któras -chyba u nas- zamieszczała -) odpowiednie wymiary i co oznaczają skróty BPD, HBD, AC(chyba akcja serduszka:), AFI, EFBW(to chyba waga:):)..moze ktos wie, zna..gdzie to jest..Wg tego można bylo zobaczyć dokładniej termin porodu..

Ell - ja o tej metodzie oceny płci na podstawie budowy dzidziusia słyszałam - byc może nawet już tu wspominałam bo u mojej kuzynki tak było - mała była tak uparta że nic nie chciała pokazać idopiero jak 2 tyg przed terminem poszli na usg do szpitala (nie w Polsce co prawda) to lekarka była zdziwiona że nikt im nie powiedział bo dla niej po budowie dziecka było oczywiste że dziewczynka!! I oczywiście jest dziewczynka. Ta więc jeśli dobry doświadczony w usg lekarz to sobie najczęściej poradzi z trafną diagnozą :)
Ze skrótów to wiem że HC to obwód główki; AC - nie wiem co, ale na pewno nie akcja serca bo ja mam to podane w centymetrach; EDD (LMP) - termin porodu wg ostatniej miesiączki, EDD (AUA) - termin porodu wg usg; GA - wiek ciąży (tez może być wg miesiączki i wg usg); LMP - data ostatniej miesiączki; wiem że waga jest wyliczona na podstawie AC/BPD/FL/HC i wszystkie te wymiary są podawane w cm, ale dokładnie nie powiem co jest czym...mam tylko podejrzenie że FL to może być długość kości udowej. Były jakieś skróty wyjaśnione na noworodku (www.noworodek.pl - kalkulatory) ale chwilowo nie działa.

reklama
Znalazłam cos takiego :
CRL (Crown Rump Length)-długość ciemieniowo siedzeniowa:
BPD (Biparietal Diameter)-wymiar dwu ciemieniowy:
HC (Head Circumference)-obwód główki:
AC (Abdominal Circumference)-obwód brzuszka:
FL (Femur Length)-długość kości udowej:

Do góry