reklama
Nemezis- GRATUUULUJĘ!!!!!!!!!!!!!!! - własnie doczytałam- pedze zaaktualizować listę
Sumko- imię Kubuś- bardzo ładne!!!
Co do "preferencji" odnosnie płci dziecka - hmm- u nas było tak
Zanim zaszłam w ciazę, rozmawialiśmy i maż mówil, ze wszytko mu jedno- chce mieć 2-3 dzieci - w tym jedno MUSI być chłopak - a pierwsza chce dziewczynkę- by mamusi pomagala przy młodszym braciszku - Tak sobie wymyślił - a i wiedzial, jak ja marzę o córuni - więc teraz tymbardziej dumny - że będzie pierwsza dziewczynka i tym samym, ze spełnil marzenie mamusi (podśmiewuje sie, ze wiedział co robi Też jak sie rozmarzymy - w rozmowach o naszej Malutkiej, to wyobrazamy sobie tatusia (199 cm wzrostu - waga 115 kg)..niosącego na rękach swoją Kruszynkę uroczy widok
Sumko- imię Kubuś- bardzo ładne!!!
Co do "preferencji" odnosnie płci dziecka - hmm- u nas było tak
Zanim zaszłam w ciazę, rozmawialiśmy i maż mówil, ze wszytko mu jedno- chce mieć 2-3 dzieci - w tym jedno MUSI być chłopak - a pierwsza chce dziewczynkę- by mamusi pomagala przy młodszym braciszku - Tak sobie wymyślił - a i wiedzial, jak ja marzę o córuni - więc teraz tymbardziej dumny - że będzie pierwsza dziewczynka i tym samym, ze spełnil marzenie mamusi (podśmiewuje sie, ze wiedział co robi Też jak sie rozmarzymy - w rozmowach o naszej Malutkiej, to wyobrazamy sobie tatusia (199 cm wzrostu - waga 115 kg)..niosącego na rękach swoją Kruszynkę uroczy widok
ell
Mama czerwcowa'06 Fan(ka)
heh byłam wczoraj na wizycie- powiedzialam lekarzowi, że nie chcę znac płci. Zapytał się mnie wtedy, jak sądzę; odpowiedziałam, że myslę, że chłopczyk, przynajmnniej wszystko na to wskazuje, smaki, gładka cera, zero zmian itd. i same chłopy w rodzinie- a on na to: WĄTPIĘ.
Czy to ma oznacząć, że będzie dziewczynka??? heh lekarz dał mi nadzieję, nastawilam sie totalnie na chłopca- nawet imie tylko dla chłopca wybrane- okazałoby się, że na sali porodowej kompletnie nie byłabym na to przygotowana. no cóż chyba faktycznie będe mieć niespodziankę, nie tylko w nieświadomości- ale że bedzie dziewczynka). A i dziwna rzecz, bo lekarz swoją wątpliwość oparł nie na tym co między nogami, a na ogólnej budowie. Ciekawe. Bo maleństwo jest uparte i kompletnie nie chce pokazać- chyba faktycznie wstydliwa dziewczynka.
A i jeszcze zapytał, czy mąż wysoki- bo zapatrzyl sie na długie nogi maleństwa 5 minut!!! odpowiedzialam, że nie, i że pomimo, ze ja jestem niska to są u mnie dwumetrowcy w rodzinie
Czy to ma oznacząć, że będzie dziewczynka??? heh lekarz dał mi nadzieję, nastawilam sie totalnie na chłopca- nawet imie tylko dla chłopca wybrane- okazałoby się, że na sali porodowej kompletnie nie byłabym na to przygotowana. no cóż chyba faktycznie będe mieć niespodziankę, nie tylko w nieświadomości- ale że bedzie dziewczynka). A i dziwna rzecz, bo lekarz swoją wątpliwość oparł nie na tym co między nogami, a na ogólnej budowie. Ciekawe. Bo maleństwo jest uparte i kompletnie nie chce pokazać- chyba faktycznie wstydliwa dziewczynka.
A i jeszcze zapytał, czy mąż wysoki- bo zapatrzyl sie na długie nogi maleństwa 5 minut!!! odpowiedzialam, że nie, i że pomimo, ze ja jestem niska to są u mnie dwumetrowcy w rodzinie
Co do wielkosci dzidzi..hmm..moja mała waży juz ok pól kg . i to dziewczynka, gdzie Sumka pisała (jestesmy w tym samym tyg ciaży), ze jej Kubuś wazy cos 0,435kg (o ile dobrze zapamiętałam)- więc..hmm..raczej do grubasków sie nie zaliczamy, ale do dwumetrowców..- predzej..wiec smieuje sie, ze gin na podst. długosci kosteczek ..ciałka mojej Malutkiej przesuwa mi termin do przodu(ostatnio 11 czerwca-poniewaz dlugasna ta nasza Panna..ale spoko..to już zaobeserwowalam u kolezankek i ich dzieci..że porownując wyniki- jedno szybciej, druge wolniej roslo- a potem doganiają sie, przescigują i rodza wówczas kiedy same chce
ell
Mama czerwcowa'06 Fan(ka)
Moja kruszynka waży 0,443 kg)) więc wszystko w normie, i ja również mam przesuniety termin z 22 na 12- ale pewnie tych zmian będzie jeszcze mnóstwo- więc nie przywiązuję do tego wagi. I tak przyjdzie na świat kiedy bedzie miało ochotę))
sumka
Mama czerwcowa'06 Mama na cały etat :)
Dziewczyny na wagę to ja nie patrzę wcalę .
Jak chodziłam w ciąży z Bartkiem na wizyty w szpitlu po terminie porodu miałam robione USG na którym lekarz tak zmierzył Bartka, że okazało się że w 41 tc waży 2700 kg i że podejrzewa jego niedorozwój. Nie muszę wam oczywiście pisać co przeżywałam. Może wylanych łez, bezsenne noce. Po czym 3 dni później urodził się Bartuś o wadze 3400 kg i 56 długi. Czyżby tak przytył ???...... wątpie.
Wszystko zależy od tego czy lekarz robiący badanie jest dokladny czy nie.
Jak chodziłam w ciąży z Bartkiem na wizyty w szpitlu po terminie porodu miałam robione USG na którym lekarz tak zmierzył Bartka, że okazało się że w 41 tc waży 2700 kg i że podejrzewa jego niedorozwój. Nie muszę wam oczywiście pisać co przeżywałam. Może wylanych łez, bezsenne noce. Po czym 3 dni później urodził się Bartuś o wadze 3400 kg i 56 długi. Czyżby tak przytył ???...... wątpie.
Wszystko zależy od tego czy lekarz robiący badanie jest dokladny czy nie.
szukam własnie(gdzieś tu, któras -chyba u nas- zamieszczała -) odpowiednie wymiary i co oznaczają skróty BPD, HBD, AC(chyba akcja serduszka, AFI, EFBW(to chyba waga..moze ktos wie, zna..gdzie to jest..Wg tego można bylo zobaczyć dokładniej termin porodu..
Ell - ja o tej metodzie oceny płci na podstawie budowy dzidziusia słyszałam - byc może nawet już tu wspominałam bo u mojej kuzynki tak było - mała była tak uparta że nic nie chciała pokazać idopiero jak 2 tyg przed terminem poszli na usg do szpitala (nie w Polsce co prawda) to lekarka była zdziwiona że nikt im nie powiedział bo dla niej po budowie dziecka było oczywiste że dziewczynka!! I oczywiście jest dziewczynka. Ta więc jeśli dobry doświadczony w usg lekarz to sobie najczęściej poradzi z trafną diagnozą
Ze skrótów to wiem że HC to obwód główki; AC - nie wiem co, ale na pewno nie akcja serca bo ja mam to podane w centymetrach; EDD (LMP) - termin porodu wg ostatniej miesiączki, EDD (AUA) - termin porodu wg usg; GA - wiek ciąży (tez może być wg miesiączki i wg usg); LMP - data ostatniej miesiączki; wiem że waga jest wyliczona na podstawie AC/BPD/FL/HC i wszystkie te wymiary są podawane w cm, ale dokładnie nie powiem co jest czym...mam tylko podejrzenie że FL to może być długość kości udowej. Były jakieś skróty wyjaśnione na noworodku (www.noworodek.pl - kalkulatory) ale chwilowo nie działa.
Ze skrótów to wiem że HC to obwód główki; AC - nie wiem co, ale na pewno nie akcja serca bo ja mam to podane w centymetrach; EDD (LMP) - termin porodu wg ostatniej miesiączki, EDD (AUA) - termin porodu wg usg; GA - wiek ciąży (tez może być wg miesiączki i wg usg); LMP - data ostatniej miesiączki; wiem że waga jest wyliczona na podstawie AC/BPD/FL/HC i wszystkie te wymiary są podawane w cm, ale dokładnie nie powiem co jest czym...mam tylko podejrzenie że FL to może być długość kości udowej. Były jakieś skróty wyjaśnione na noworodku (www.noworodek.pl - kalkulatory) ale chwilowo nie działa.
reklama
Znalazłam cos takiego :
CRL (Crown Rump Length)-długość ciemieniowo siedzeniowa:
BPD (Biparietal Diameter)-wymiar dwu ciemieniowy:
HC (Head Circumference)-obwód główki:
AC (Abdominal Circumference)-obwód brzuszka:
FL (Femur Length)-długość kości udowej:
CRL (Crown Rump Length)-długość ciemieniowo siedzeniowa:
BPD (Biparietal Diameter)-wymiar dwu ciemieniowy:
HC (Head Circumference)-obwód główki:
AC (Abdominal Circumference)-obwód brzuszka:
FL (Femur Length)-długość kości udowej: