reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cesarskie cięcie

O ciekawe, miałam cesarskie cięcie w lipcu tego roku i takie dostałam zalecenia. Przemywać podczas kąpieli i wietrzyć, tyle.

I to gojenie na mokro wpływa korzystniej na wygląd blizny czy na sam proces gojenia ?

Rana gojona pod strupem niesie wieksze ryzyko zakazenia, wiekszej blizny i wiekszego bolu.
Do gojenia na mokro stosuje sie opatrunki np. hydrozelowe, pianki poliuretanowe. Jest taki opatrunek "plaster miodu" mozna go nosic do 7 dni bez przerwy. Po tym czasie sciaga sie plaster, przemywa rane srodkiem do tego przeznaczonym (info od pielegniarki zajmujacej sie leczeniem ran, ze microdacyn jest najlepszy) i zakleja na nowo, az do wygojenia.

reklama
Ja miałam w tamtym roku CC i mi mówili, żeby octeniseptem po prysznicu sobie psikać. Suma smarów do dzisiaj mam widoczne cięcie, a mówili, że mi się zagoi 🤦
Ja nie stosowałam. Blizna ładna, niewidoczna a mam tendencje do bliznowców i bałam się, że narośnie brzydko jak w obrębie brzucha po innym zabiegu 🤷

Ps. Opatrunki hydrożelowe ratowały mi sutki 🤣 gdy maść nie dawała rady.

Miałam planowaną cesarkę w lutym. Dzień wcześniej mogłam pić i jeść do 24. Z rana o 8 miałam założony cewnik, od razu na salę, znieczulenie, i zaczęła się operacja, trwało wszystko może 30-35 minut. Małego wynieśli mężowi, a mnie jeszcze zażywali. Pionizację miałam dość szybko max po 5 godzinach, najbardziej bałam się podnieść, ale zrobiłam to szybko i było ok. Po pionizacji dostałam kanapki, a potem normalnie kolację. Dostawałam przeciwbólowe tyle ile potrzebowałam czyli 2 dni. Nie miałam zaleceń psikania octeniseptem itp, jedynie przez tydzień nosić luźniejsze ubranka w okolicach rany. Rany prawie już nie widać
Będzie dobrze
Powodzenia🙂.

reklama
Do góry