Tak, nadciśnienie może być wskazaniem do cc.
Agusiad, juz gdzies wcześniej pisałam, że jest na świecie grupa kobiet, które panicznie boją sie porodu - z róznych względów, jedne bólu, drugie krwi, trzecieże będą mniej atrakcyjne itd - powód nie ważny, wązne że ich strach jest tak duży że nie są w stanie przestać o tym mysleć i nie mogą sobie z tym poradzić. U nas ten temat wciąż wstydliwy a nie powinien taki być. Poznałam kilka kobiet, które w trakcie ciąży w zawiązku z tym strachem chodziły do psychologa, ale nie każdej udało się pomóc a finał był taki - panika i brak współpracy podczas podoru co czsto i tak kończyło się CC. Nie wiem jaki był sens żeby męczyć i matki i dzieci. Dlatego też jeśli ktos ma taki problem może zanim zacznie kombinować z innymi lekarzami najlepiej najpierw skonsultoować się z psychiatrą - on może wystawić zaświadczenie. Ten lęk nazywany jest tokofobią - strach przed porodem (lub ciążą bo kończy się porodem), niektóre kobiety mimo że chcą mieć dzieci n ie potrafią się przełamać i starać o nie ze wzgledu na tokofobie właśnie. Jeśli psychiatra uzna że nie widzi ptrzeby to najprościej w Twoim przyadku bedzie znaleźć innego neurologa - problem zdrowotny masz i to że jeden lek twierdzi ze cc nie jest w twoim przypadku konieczne nie znaczy ze inni tez maja takie zdanie. Niestety nie jestem z wrocławia wiec tu nie pomoge, ale masz czas więc bedzie ok.