reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cesarskie cięcie! i wszystko co z nim związane

No to nie wiem skąd mój lekarz wymyślił historię,że często spotyka się z przypadkami,że macica jest pęknięta. Miałam o nim dobre zdanie ( i nie tylko ja) a teraz już wątpię w to co mówił.

reklama
Saly ja się z tobą w 100% zgadzam. Ja jechałam kilka minut do domu a bolało mnie mocno. Czułam każdą dziurę na drodze.
Trzeba pomyśleć o tym,że dziecko w trakcie długiej drogi będzie chciało jeść. Teraz to się wydaje proste, ale po porodzie może się okazać,że dziecko jest bez przerwy przy cycku. Rzadko kiedy jest jak w książce, czyli karmienie do 3 godz i trwające 5 minut.
Nie wyobrażam sobie ze szpitala jechać autem/ taxówką na dworzec i tam czekac w tym tłumie na pociąg. Potem jechać jakiś czas i znów z pociągu na taxówkę, albo autem do domu. To jest duża wyprawa dla dziecka. Na pierwszy spacer się czeka kilka dni w zależności od pogody,a wy chcecie taką wyprawę zafundować noworodkowi. Mogą różne rzeczy się przydarzyć- pociąg się spóźni, będzie lał deszcz- co wtedy? Noworodkowi trzeba ograniczyć bodźce, nawet nie powinno się od razu całej rodziny zapraszać do domu, a wy piszecie o dworcu i pociągu!
To wasza sprawa dziewczyny, ale posłuchajcie tych, co mają doświadczenie. Pytajcie jak macie jakieś wątpliwości, pewnie uda się znaleźć jakieś wyjście. Ja polecam auto , nie pociąg- jeśli już decydujecie się na poród w tak odległym od domu miejscu. Ale nie ukrywam,że ja bym się bała. Ja miałam planowaną cesarkę a jednak 3 tyg przed terminem zaczął się poród, czego na początku nie zauważyłam. Jak dojechałam do szpitala ze skurczami nie było na nic czasu- po pół godz już byłam po cc. Co będzie jeśli taka sytuacja będzie u was? Zamiast zaplanowanej cesarki urodzicie sn gdzieś po drodze. Ja wam zyczę jak najlepiej , bo jestem zwolenniczką cc, ale ta odległość to dla mnie nieodpowiedzialne jest. Nie zakładajcie,że zaczniecie rodzić jak mąż będzie w domu, nie będzie korków na drodze, wy nie zaczniecie rodzić w drodze. Pomyślcie,że może być dokładnie na odwrót i co wtedy?
Myślcie o zdrowiu waszym i dziecka.

obecnie odwiedziny dzieci do lat 16 są zakazane ze względów epidemiologicznych w każdej placówce służby zdrowia - czy państwowej czy prywatnej. (wirus grypy A/H1N1).
Na wielu oddziałach np. połozniczych, neonatologicznych odwiedzi dzieci sa zakazane stale.

Ja w drugiej ciazy lezalam miesiac w szpitalu:no:Dwa tygodnie przed porodem i 17 dni po porodzie.I moj synek wtedy mial 3,5 latka byl u mnie co dzien zarowno przed porodem jak i po porodzie:tak::tak::tak:
Mało tego mogl isc ze mna na oddzial noworodkow i tam pielegniarka wyciagnela jedna z moich coreczek z inkubatorkach,zawineła w rozek ,posadzila malego na fotelu i dala Jemu potrzymac siostrzyczke:tak::tak::tak:

tak jak obiecałam "no hej jest cesarka na żądanie nie wiem czy sie za nią płaci ale chyba nie. odwiedziny są od 10 do 11 i od 16 do 18. może wejśc tylko jedna osoba. Ojciec odwiedza tak jak inni nie ma ze ojciec moze dłużej."

"I jeszcze jedno , w przypadku jakichkolwiek komplikacji po powrocie do domu, czy u mamy czy u dziecka trudne będzie wracanie do macierzystego szpitala...."

to szczera prawda... żona mojego kuzyna rodziła w eskulapie... 2 dni po wyjściu (jak wspomniałam wyszła po 2 dobach), czyli jak Ami miała 4 dni to dostała żółtaczki i był mega problem.... ze szpitalem... nie wiem o co dokładnie chodziło... niby szpital nie ma prawa odmówić pomocy, ale pamiętam, że mieli MEGA klocki z ta sytuacją... było pełno pytań i czepiania się o pierdoły...

Ja miałam cesarkę w marcu i podczas wizyty u ginekologa spytałam sie ile trzeba odczekać do następnej ciąży i powiedział, ze pół roku. Mieszkam w Niemczech, tak więc tu jest podejcie- pół roku.

No to nie wiem skąd mój lekarz wymyślił historię,że często spotyka się z przypadkami,że macica jest pęknięta. Miałam o nim dobre zdanie ( i nie tylko ja) a teraz już wątpię w to co mówił.
wiec moze mu zaufaj???
zna Cie, WIDZI jak wyglada Twoja blizna.... a to ze kaze czekac dluzej to pewnie z troski o Ciebie wynika... nie istnieje idelana roznica wieku miedzy dziecmi wiec moze chwilke jeszcze poczekaj ;-)

powodzenia ;-)

Ja jestem po dwóch cesarkach a różnica wiekowa pomiędzy dzieciaczkami to 3 lata. Po pierwszym porodzie lekarz wspominał o 2 latach przerwy, że tak byłoby najbezpieczniej i najzdrowiej dla mnie. Bałam się drugiego cięcia i cieszę się, że mam to już za sobą. Niestety nawet gdybym chciała to na dwójce dzieci poprzestanę z wiadomych względów:(
Życzę powodzonka w staraniach:happy2:

a jakie to względy ?

ja jestem po 4 cesarkach :):tak:

reklama
wiec moze mu zaufaj???
zna Cie, WIDZI jak wyglada Twoja blizna.... a to ze kaze czekac dluzej to pewnie z troski o Ciebie wynika... nie istnieje idelana roznica wieku miedzy dziecmi wiec moze chwilke jeszcze poczekaj ;-)

powodzenia ;-)

Właśnie chodzi o to,że ten lekarz mnie nawet nie zbadał. Poszłam do niego na jedna wizytę,żeby tylko pogadać. Chciałam żeby mi dał skierowanie na wszystkie badania niezbędna przed ciążą a on mi kazał jeszcze pół roku czekać.

a jakie to względy ?

ja jestem po 4 cesarkach :):tak:

Jakie miałaś przerwy między ciążami? Wszystko było w porządku w każdej ciąży?

Do góry