B
BBP
Gość
A co mają do tego liberalne poglądy?Mam dość mocno liberalne poglądy.
Czemu pytasz mnie o operacje bariatryczne? Co to ma do tematu?
Wybór sposobu porodu nie jest niczym kontrowersyjnym. W Turcji Izraelu I Szwajcarii taki wybór jest. Można poprosić o cc. I nikt się nie oburza.
Nikogo do idei porodu domowego nie przekonuję, ale szpital nie jest gwarantem bezpieczeństwa i godnego porodu. W moim mieście wojewódzkim jest jeden szpital. Jedna porodówka. 3st referencyjności. No i co z tego? Żadna z sal na porodówce nie ma prysznica ani toalety. Nie wolno rodzić w pozycjach wertykalnych. Wanna porodowa jest, ale nieużywana, bo personel nie jest przeszkolony. Wciąż metody z lat 70tych. Kolejne pokolenia polożnych i lekarzy się kształcą w tym szpitalu. Jakich metod? A no starych...
W wielu szpitalach traktuje się pacjentki bardzo źle. Od 25lat działa fundacja rodzić po ludzku i jakoś wciąż jest dużo do zrobienia, na lata, na dekady.
W Niemczech może i poród domowy jest "zakazany". Ale w Holandii to już coś normalnego, a nie słyszałam żeby tam masowo umierały kobiety w połogu wraz z dziećmi. Warto o porodzie domowym poczytać, zbadać temat, bo czasem mam wrażenie, czerpie się informacje z programów typu "uwaga" lub z jakiś historii z internetu.
A przykładowo w takiej Norwegii, też poloxna jedzie do pacjentki, często bardzo duże odległości. Jakoś dają radę bez szpitala. Te położne mają zupełnie inne doświadczenie, inne warunki pracy, ogromne umiejętności.
Operacja bariatryczna (podobnie jak stomią) jest przykładem tego, że nie zawsze pacjent może (ani nie zawsze powinien) sam swobodnie wybierać sposób leczenia.
Ja nie mam nic przeciwko porodom domowym - przytoczyłam przykład Niemiec, bo to tam nie ma wyboru. W Polsce jest.
Ciekawe, że opinię o polskich porodówkach budujesz w oparciu o JEDEN szpital. Ja zwiedziłam więcej szpitali wybierając ten, w którym urodzę. Nawet w szpitalu powiatowym standard był lepszy niż opisujesz.
Fundacja robi świetną robotę, ale nieprawidłowości, które opisują nie dotyczą każdego szpitala i każdego porodu i nie wszystkie występują na raz.