reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

****************Bydgoszcz ReAkTyWaCjA ***************

Ja bym rozejrzała się tez po sasiadkach - moze jest jakas emerytka, która kocha dzieci. A może na spacerku zobaczysz jakąś mame z dzieckiem i po prostu się podpytasz czy nie zna kogos a ona akurat mogłaby byc chetna. Można też dac ogłoszenie w prasie lub powiesić gdzieś na pobliskich przystankach.
A na co zwracać uwagę - przede wszystki jakie ma podejscie do twojego synka i jak on na nia reaguje. Czy zna jakieś zabawy, wierszyki, piosenki. Czy wie jak postępować w razie jakiegoś wypadku, gorączki. Czy zrobi małemu coś do jedzenia, sprzątnie po nim czy tylko wszystko gotowe, tzn. zajmie się dzieckiem i nic poza tym.
Te panie z agencji na pewno mają większe stawki co wcale nie idzie w parze z doświadczeniem i kompetencjami :-(

reklama
JJ ja szukalam dajac ogloszenie do gazety anonse - musialam wylaczyc telefon bo dzwonil od rana - mimo ze podalam godziny 16-18
Zapisalam sobie na kartce co jest dla mnie wazne i gdy panie dzwonily - pytalam je zaznaczajac sobie plusiki i minusiki i na tej podstawie zapraszalam je do siebie, robiac pozniej dalsza selekcje
A tak w ogole moge Ci polecic kobietke ktora opiekowala sie Agatka - ale ona jest z Osowej Gory. Napewno chetnie sie zaopiekuje bo ciagle ma u siebie dzieci:tak:

Witaj, jest mi bardzo miło, że się ktoś do mnie odezwał:) Mieszkam w Przyłękach, gmina Białe Błota:) Bardzo miło mi Cię poznać

Ja też poszukuję opiekunki do mojej córeczki, od kwietnia planuję iść do pracy, moja córcia skończy wtedy roczek. Miała zostawac z nią babcia, ale na razie niestety to niemożliwe i jestem w kropce, bardzo boję się wziąć opiekunkę, bo będzie to osoba, której nie znam, ale albo tak zrobię albo muszę zrezygnowac z pracy, i co teraz?? a może ktoś wie, czy mogę przedłużyć urlop wychowawczy?

Dzięki dziewczyny za rady !

Chyba z gazetą spróbuję :tak: A co opiekunki na Osowej to nawet mi po drodze po pracuję w tych rejonach ale już mniej mi się uśmiecha ciągnąć Franka tak rano ze sobą (zaczynam 7,30-8,00) :no:.

Witaj Klaro!
Tak to już bywa że nie zna się opiekunek ale myślę, że twoja intuicja (moja zresztą też :happy:) pomoże ci wybrać najlepiej.
A co do wychowawczego to możesz go przedłużyć tylko musisz ten wniosek o przedłużenie złożyć pracodawcy na co najmniej 2 tygodnie przed datą rozpoczęcia tego nowego wychowawczego.

A co do rozterek z powodu rozstania z maluchem to musisz sama sobie odpowiedzieć czy chcesz już do pracy czy nie. Ja miałam już dosyć siedzenia w domu więc nie mam problemów z zostawianiem Franka na te 8 godzin. No i my już nie cycamy od 8 miesiąca więc jest łatwiej, te cycające dzieciaczki chyba to gorzej znoszą.

Pozdrawiam

Wiecie dziewczyny, chociaż sama kiedyś byłam opiekunką, to bałabym się zostawic dziecko opiekunce, której bym dobrze nie znała. Jak już bym miała wybierac między obcą osobą a żłobkiem, to wybrałabym żłobek. Najlepszym rozwiązaniem jest babcia lub znajoma, która się może zając naszym dzieciaczkiem, ale to nie zawsze jest możliwe.

Moja Oliwka dziś super spała w nocy. Poszła spac o 24. i obudziła się dopiero o 6.30, przewinęłam ją, dałam cycka i dalej poszła spac do 10.15.
byle tak dalej, bo wyspałam się rewelacyjnie :tak:

Gratulacje Kasiad - super spokojną masz dziewczynkę jak na razie ! przynajmniej szybciej się zregenerujesz i wypoczniesz jak tak będzie spała ! Śliczna jest - wygląda już tak bobaskowo - wcale już nie jak noworodek!

Kasiad gratuluje tak lubiacego sen dziecka :happy:
ja bardzo licze na to, ze moj synek pojdzie w slady forumowej kolezanki ;-):-)

JJ nie dopomoge w kwestii opiekunki, bo sama nie zatrudnialam zadnej.
Ale szukalabym w gronie znajomych i chcialabym, zeby to byla osoba, ktora nie ma dzieci - mloda - ale jest zakochana w dzieciach. Znam 2 takie dziewczyny, niestety nie mieszkaja obecnie w pl.

Witam Klare na forum :-)

reklama
Dzięki Kariwiw i Melanie, byle się córuni nie odwidziało, ale mam nadzieję, że nie, bo nawet w brzuszku była spokojna.

A Twój synek Melanie jak się w brzuszku zachowuje? Kopie mocno czy raczej jest spokojny? Jeśli jest spokojny, to po urodzeniu też nie powinien szalec. Ale Ty będziesz miała trudniej, bo twoja córka jest malutka i potrzebuje jeszcze dużo uwagi.

Do góry