reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

****************Bydgoszcz ReAkTyWaCjA ***************

Mago, oooops, wydawało mi się, że wczoraj na Twoim suwaczku widziałam 5 miesięcy i 4 tygodnie, stąd moje pytanko. Myślałam, że może w szpitalu się widziałyśmy ;D
Dziewczyny, jak Wasze dzidziolki zachowują się w kinie? Ja chętnie bym poszła, ale obawiam się, że moja córcia dałaby koncert.

reklama
Arabella jak da koncert to sobie po prostu wyjdziesz...Mysle ze kazda mama zdaje sobie sprawe z teo ze inne dziecko moze przeszkadzac, tak zreszta jak i jej dziecko - cyba nikt nie bedzie mial o to pretensji.

Ja mialam dzis watpliwosci z tym kinem i problem sie sam rozwiazal - po prostu zaspalysmy. Obudzilam sie przed 11.

my dzisiaj mielismy spokojna noc:) w koncu si ewyspalam..moze to dlatego ze taty nie ma w domu:)...przede mna kupa nauki wiec zmykam...internet by mogl wysiasc bo kusi i kusi...

Uff u nas pogrom... Franek ciagle tylko jęki, kwęki......jak go sie uda czymś na 15 min. zająć to sukces.....no i bable sliniaste idą i wszystko w buzi ląduje....a uspokaja sie na dłuższą chwilke na rękach jak zwiedza mieszkanie....i tak sobie przy tym cichutko mruczy i nuci :D......a i nockami tez częściej sie budzi....a juz tak ładnie spał.....chyba to poczatek zębolowania ???

Widzę, że tu ząbkowanie na całego, JJ trzymajcie się z Franiem- dobry żel i wszystko będzie OK. Używaliśmy też zestawu Canpol - różne gryzaki i mini szczoteczka, oraz szczoteczka silikonowa zakładana na palec, posmarowana żelem i mały masażyk dziąsełka - skutkuje, tylko uwaga na szczęki małej barakudy, bo jak zaciiiiiiśśśśśśśśśśnie to ... Ogólnie jakoś to przeszło bezproblemowo, większość zębów znalazłam jak już były na zewnątrz - bez większych kłopotów, gorączek itp. Czeka nas jeszcze ostatnia dolna 3 - i mamy 16 zębowy komplet. Właśnie mały siedzi i szoruje swoje ząbki szczoteczką na baterie - też polecam starszym dzieciom, szczotka jest wypasiona, ciocia na gwiazdkę kupiła - chciała coś dla chłopca, ale już w markecie wykupili, więc wybrała mega dziewczyńską szczoteczkę - syrenkę w turkusowym staniku, z długimi rudymi włosami - parsknęłiśmy smiechem jak ją zobaczyliśmy, a mały zachwycony - "mamaaa !!!" i odtąd już tylko nazywa ją "mama brum brum"
I dzięki JJ za kciukasy :)

Idę "zdrzemnąć" Wikrtorka.

u nas zel niestety nie pomaga. Agatce tez nie pomagal.
Gryzakow nie chce, woli swoj nadgarstek.
No coz...kazde dziecko ma indywidualne potrzeby ;D

Ja tez zdrzemnelam Jagodke.

Jak juz jestesmy w temacie zabkow - moze  mamy starszych dzieci sie wypowiedza: czy podawalyscie od 6 mies fluor? Ja podawalam Agatce ale wlasciwie to byla moja sugestia, lekarz mi sam nie zaproponowal...No ale to bylo 5 lat temu. Jakie teraz sa "trendy"
Dzieki

Kariwiw
Trzymam kciuki za badania, będzie dobrze kochani!!

Szczoteczka w sam raz dla mojej Julki- uwielbia Małą Syrenkę, na 4-te urodziny dziadkowie dali się namówić na lalkę barbie przebraną za nią, taka zwykła bez bajerów 4 dychy :o cena tych lalek jest dla mnie ciągle szokiem ;)
Jakoś nie mogę sie przekonać, żeby kupić Julce elektryczną, elegancko myje 2 razy dziennie zwykłą, fakt- trzeba sie namachać, żeby porządnie umyć. No sama nie wiem ::)

mkkafe

Ja nie podawałam fluoru, nie widziałam takiej potrzeby. Konsultowałam to z lekarzem, który nie odradzał, ale też zbytnio nie polecał. No i to było jakieś 4 lata wstecz ;D

Geha moja kiedys namowila tatusia - przypadkowe wyjscie do marketu - na ta syrenke...Oczywiscie nie potrafil odmowic ;D W zestawie jeszcze jakies dwie male syrenki i jeden krab, jeden Nemo  ;D. Krabem bardzo interesuje sie teraz Jagodka ;D Ale jest to chyba jedyna Barbie jaka sie bawi...Moze dlatego ze nie jest typowa lalka tylko polrybka... ::)

Mkafe - ja chciałam dawać fluor, ale pediatra jak i stomatolog odradzali, ten ostatni mówi, że się od tego odchodzin - tyle o trendach, ale ja myślę, że chyba kiedyś znowu ten temat poruszę, nie chcę żeby miał kiedyś problemy z próchnicą. Pastę na razie używam nenedent baby bez fluoru (na opakowaniu jest miś ze szczoteczką - nie muszę wspominać, że to idol Wiktora), dopóki mały nie opanuje wypluwania.

GeHa - dokładnie, to mała syrenka! Mam oczywiście 2 szczoteczki, ale ta tradycyjną to tylko tak machnął w buzi i gotowe, ja musiałam mu pomagać, bo szybko tracił zainteresowanie myciem zębów, a przy tej elektrycznej - wiem, że porządnie umyje, masuje dziąsła, ma frajdę bo coś brzęczy, a on uwielbia  jak coś brzęczy, burczy, hałasuje, ogólnie jest fanem wszelkiego BRUM BRUM. Więc przyjemne z pożytecznym. Ale jeśli Twoja Julka porządnie szoruje ząbki, to ja bym też nie kupowała na siłę takiej na baterie.

Fajnie sie pisze, ale pedzę jakiś obiad skręcić.....

acha - a teraz coś z zupełnie innej beczki - szukam czegokolwiek w necie nt szukania dotacji dla stowarzyszeń pozarządowych - jeśli któraś z was coś by wiedziała, będę wdzięczna.

...my już po spacerowie.....

obiadek się pichci więc coś skrobnę....

Mk mam znajomych stomatologów i oni 5 lat temu podawali swojemu synkowi fluor ale teraz jak ich pytałam w związku z Frankiem to mówili, że zroboino jakieś badania i ten fluor na coś szkodzi (ma skutki uboczne) i już się od tego odchodzi.....poradzili jak najwcześniej wyrobić nawyk szczotkowania....szur, szur, szur...a zacząć od takich silikonowych nakładek na palce przy ząbkowaniu - to już dobry wstep do szczoty np. syrenki  ;D

A co do zęboli to muszę żel nabyć ale jaki polecacie, bo jest kilka. I spotkałam sie już z opiniami, że niektóre nie działały u dzieciaczków. Podobno najlepszy jest Dentomix czy jakoś tak ????

Kariwiw nie wiem o jakie dotacje pytasz ale jeśli o bezzwrotne z UE to polecam stronkę Toruńskiej Agencji Rozwoju Regionalnego (w naszej okolicy tam się to załatwia):
http://www.tarr.org.pl/ - może tam się coś dowiesz ?????/

reklama
JJ dzięki za link.

Z żeli na ząbki polecam Bobodent i Calgel - oba sprawdziły się pierwszorzędnie, przynajmniej w naszym przypadku, ten pierwszy ma intensywny ziołowy smak może nie każdemu pasować, drugi łagodniejszy jakby słodkawy.

A drążąc temat zębów zawsze wq... mnie życzliwe ciocie-dobre-rady zdziwione - po co myć ząbki 5-6 miesięcznemu dziecku? Zgroza, a potem sztuczna szczęka na starość.

Do góry