reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Butelkowe mamy i dzieciątka

Madziu piszesz że karmisz już Simran Humaną2 bo ponoć się nie najadała, ale zaraz też piszesz że jadła max 140ml, i na noc 180ml, to chyba bardzo dobre ilości zjadała, skąd przypuszczenie pediatry że Simran się nie najada i czemu kazał Ci zmienić na mleko które należy podawać po skończeniu 6 mies jak Simran ma dopiero 4mies.?? Dlaczego dokarmiasz Ją w nocy przez sen?? czy domaga się tego?? Płacze?? Przecież piszesz że przez sen, to ja już nic z tego nie rozumiem....
A kupy z Twojego opisu jak dla mnie są normalne, aczkolwiek nie ukrywam że z pewnością dużo za wcześnie zaczęłaś wprowadzać córci inne rzeczy niż mleko, poczytaj sobie o "zespole złego wchłaniania" jak łatwo można uszkodzić dziecku kosmki w jelitach podając zbyt wcześnie nowości, potem właśnie część jedzonka jest wydalana w postaci niestrawionej np, kawałki marchewki która normalnie powinna być strawiona nadając kupce tylko kolor.

W kupce nie ma kawalkow pokarmow...
Pediatra (ktora mnie rowniez prowadzila) powiedziala ze od 5 miesiaca mozna jej mleko nastepne
ona zasypia na noc o 18-19 dlatego kolo 23 daje jej jeszcze butle bo budzi sie i kweka i w brzusiu jej burczy

i znalazlam przyczyne kupek - herbatki wczoraj caly dzien pila wode z glukoza i kupka dzis normalna w kolorze brazowo marchewkowym

Np po zupie si enie najada i za 2 godziny wola jesc...a zupy zjada 200 ml

Szczerze to uwazam ze matka powinna karmic dziecko jak uwaza a nie wedlug tabelek...
W wiekszosci gazet dla mam pisza ze te tabele sa po to zeby dzieci w przyszlosci nie byly uczulone i nie mialy w przyszlosci nadwagi...hm tylko teraz jest wiecej uczuleniowcow...W indiach np ludzie nie wiedza co to uczulenie itd...
Aha a szwagier (lekarz) powiedzial ze im pozniej sie wprowadza tym bardziej dziecko narazone na alergie jest

Ostatnia edycja:
reklama
ja tez sie zgadzam z gosia nawet ja gdzie mojja ma butle na noc tylko to zjada 210 kolo 19-20 i o 5 sie budzi na cyca. moze po prostu za malo jej dajesz a nie ze sie nienajada. nawet na opakowaniu u mnie to pisze ze na 4msc jest 5 karmien po 210 optymalnie

210 ml to ok jak caly dzien karmisz tylko mlekiem ale zwaz ze jak wprowadzasz inne jedzonko to dzieci nie zjadaja to co napisane na opakowaniu...
A pozatym pediatra powinien ci powiedziec ze to tylko orientacyjne producentow wartosci...a kazde dziecko je tyle ile potrzebuje i ile moze...nie mam zamiaru na sile jej wpychac bo na opakowaniu napisane jest 210 ml...
sporo moich znajomych stosuje sie do zalecen na opakowaniu i teraz ich dzieci majac 4-5 miesiecy waza 10-12 kg....ja uwazam ze stanowczo za duzo
a ponoc WHO walczy z nadwaga w przyszlosci u dzieci

P.S. Pediatra dala mi rozpisana sciagawke jak zywic mala i nijak si ema do tyh z WHO

Ostatnia edycja:
madzia ale mam wrazenie ze jestes zla ja tylko mowie to co mysle ze na noc zamiast karmic przez sen daj jej wiecej, moja cora poza tym na niecale 4 msc wazy 5500 wiec o nadwadze nie moge tu mowic

Dobra to ja napisze jak jest u nas:

20--butla kaszki ok 180-200ml
24-1---mleczko 180ml
6-7--mleczko 150-180ml
11--mleczko 180ml
14---zupka (prawie caly sloiczek)
15---deser (pol sloika)
17--mleko ok 180ml
20--kaszka j.w.

Nie zastanawialam sie czy to za malo czy za duzo.Tak jak pisze Madzia dziecko samo sobie ustala co i jak.Zupki i inne pierdoly jemy dokladnie od 4ms.Nie wiem jak i ile przybiera bo wazylismy sie w lipcu i bylo 6500.

aha i mojemu alusiowi nie da sie wpakowac wiecej i kropka.Je tyle ile sam chce uparciuch.Ale mleka coraz mniej zajada.

Dobra to ja napisze jak jest u nas:

20--butla kaszki ok 180-200ml
24-1---mleczko 180ml
6-7--mleczko 150-180ml
11--mleczko 180ml
14---zupka (prawie caly sloiczek)
15---deser (pol sloika)
17--mleko ok 180ml
20--kaszka j.w.

Nie zastanawialam sie czy to za malo czy za duzo.Tak jak pisze Madzia dziecko samo sobie ustala co i jak.Zupki i inne pierdoly jemy dokladnie od 4ms.Nie wiem jak i ile przybiera bo wazylismy sie w lipcu i bylo 6500.

aha i mojemu alusiowi nie da sie wpakowac wiecej i kropka.Je tyle ile sam chce uparciuch.Ale mleka coraz mniej zajada.
tak samo u nas...:laugh2::laugh2::laugh2::laugh2:
tylko moja 18-19 kolacja i o 11 kaszka waniliowa
aha i ja zupke gotuje to wychodzi 200 ml a i tak zostawia zawsze z max 50ml
a wiesz jak to tlumaczy moj szwgier i moja pediatra- nasze dzieci sa mieszane i wiecej genow i wszystkiego od tatusiow pobraly...ja zauwazylam ze moja to ma takie nawyki zywieniowe jak moj maz...cieplego nie zje tylko zimne...5x podchodzi do jedzenia

teraz wlasnie rozmawialam z kolezanka ktora tez ma mieszane dziecko i tak samo jest u nich jak u nas wiec teoria sie chyba sprawdza...jej maluch ma 9 miesiecy i 9500g wazy

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry