reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Bujaczki

darianna1

Fanka BB :)
Hej. Jestem na początku drogi wyprawkowej i tak się orientuję co gdzie za ile :) wczesniej natknęłam się na to, że tylko leżaczek babybjorn jest polecany przez fizjo i dozwolony. A teraz przewija mi się polecany 4moms, wiecie cos na jego temat? Czy też jest zdrowotnie ok? A może ktoś ma porównanie obu?

reklama
Hej. Jestem na początku drogi wyprawkowej i tak się orientuję co gdzie za ile :) wczesniej natknęłam się na to, że tylko leżaczek babybjorn jest polecany przez fizjo i dozwolony. A teraz przewija mi się polecany 4moms, wiecie cos na jego temat? Czy też jest zdrowotnie ok? A może ktoś ma porównanie obu?
Fizjo mojej córki powiedziała mi, że żaden bujaczek / leżaczek nie jest polecany. Sa lepsze i gorsze, ale Jak już to max 15-20 min. dziennie i dlatego warto zadać sobie pytanie czy warto kasę na to przeznaczać. Tak wiec u nas była podłoga i mata zamiast leżaczka.

No polecany to na pewno nie jest, bo zaden bujak długofalowo nie jest dobry dla dziecka.

Poczekaj, bo bujaka i tak nie powinno sie używać u noworodka, mozesz zawsze kupić później, jak stwierdzisz, ze jest potrzeba.

U mnie tak samo, żaden fizjo, a 2 różnych się wypowiadało, nie polecał ani jednego bujaczka. Niby można właśnie na maks 10-15 min wg niektórych źródeł i to nie szkodzi, ale mi się w ogóle nie chciało używać tego, bo córka miała, jak się potem w wieku ok 3 mies okazało, wzmożone napięcie obręczy barkowej i wolałam trzymać się sztywno reguł i zaleceń narzuconych przez jej fizjoterapeutkę. Była mata na podłodze, łóżeczko i myślę też, że dzięki temu szybko "wyprowadziliśmy" ją z tych problemów ze wzmożonym napięciem (oczywiście w połączeniu z ćwiczeniami).

Tak więc odradzam. No i ewentualnie można rozważyć po okresie noworodkowym, jak piszą wyżej, ale szczerze to nie wiem po co, później dziecko jak usiądzie, to można posadzić w krzesełku...Ale ja z tych co miałam bardzo minimalistyczną wyprawkę.

Jeśli chcesz koniecznie, bo uważasz, że się nie obejdziesz na te parę minut, to również radzę poczekać i kupić dopiero po paru mies od urodzenia.

Właściwie to planuje kupic to łóżeczko co rośnie z dzieckiem, jest na kółkach to może po prostu będę wkładać do niego jak będę chciała chwile cos zrobić. Ale slyszalam że nie każde dziecko lubi tak ciagle na płasko i wtedy na te kilkanaście minut bujaczek sie przydaje

Właściwie to planuje kupic to łóżeczko co rośnie z dzieckiem, jest na kółkach to może po prostu będę wkładać do niego jak będę chciała chwile cos zrobić. Ale slyszalam że nie każde dziecko lubi tak ciagle na płasko i wtedy na te kilkanaście minut bujaczek sie przydaje
Ale dziecko powinno być na płaskim na początku :) to zdrowe.

Ja mialam kosz mojżesza i zabieralam go tam, gdzie akurat bylam.

PS. Sprawdź jaki w tym łożeczku jest materacyk.

Niby nie lubi, ale ... 😅 to ty jako rodzic decydujesz, co robisz. Dziecko ogólnie różnych rzeczy nie lubi, a trzeba czasem robić wbrew niemu, bo wiesz, że coś jest dobre dla niego. Możesz chusty używać, dziecko jest przy tobie. Oczywiście chustę też radzę kupować po porodzie dopiero, jak uznacie, że wam się przyda i będziecie umieli wiązać. Niektóre dzieci nie lubią też chust, dlatego lepiej pożyczyć np i sprawdzić.

Moje dziecko nie lubiło w ogóle być odkładane, więc posiłkowałam się chustą, ale do czasu historii z tym napięciem. Później dużo noszenia na rękach 😅a z czasem, gdy odkryła obroty itp to mata była ok. Tzw baby gym np ją zajmował.

Sama zobaczysz, jak to będzie.

reklama
Niby nie lubi, ale ... 😅 to ty jako rodzic decydujesz, co robisz. Dziecko ogólnie różnych rzeczy nie lubi, a trzeba czasem robić wbrew niemu, bo wiesz, że coś jest dobre dla niego. Możesz chusty używać, dziecko jest przy tobie. Oczywiście chustę też radzę kupować po porodzie dopiero, jak uznacie, że wam się przyda i będziecie umieli wiązać. Niektóre dzieci nie lubią też chust, dlatego lepiej pożyczyć np i sprawdzić.

Moje dziecko nie lubiło w ogóle być odkładane, więc posiłkowałam się chustą, ale do czasu historii z tym napięciem. Później dużo noszenia na rękach 😅a z czasem, gdy odkryła obroty itp to mata była ok. Tzw baby gym np ją zajmował.

Sama zobaczysz, jak to będzie.
No tak, a na poczatku przy pierwszym dziecku to jest panika, potrzebuje tego i tego i jeszcze tego, a gdzie się nie zajrzy fb tik tok to tylko reklamy, polecajki.. A może będę miała tylko jedno dziecko i tylko raz będę miała okazję skorzystac z tych rzeczy. Takie sa mysli. Wiecie jak jest 🤣

Do góry