reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Bujaczki

Dziewczyny jak się cytuje kawalek wiadomości? 😅

Klikasz odpowiedź i w przeglądarce możesz usunąć fragment. W telefonie chyba się nie da albo ja przynajmniej nie wiem jak :p

Jeżeli chodzi o kawę ja piłam w ciąży jedna, bo miałam bardzo niskie ciśnienie - 50/80. Po porodzie 2 kawy. Sprawdzałam jeden dzień bez kawy czy to wpływa na niego, nie wpływało, jedynie mnie głowa bolała cały dzień przez ciśnienie.
Alkohol wypiłam dwa razy - po jednym piwie jak miał 9-10 miesięcy na wyjeździe nad jeziorem i na panieńskim. Wtedy nie wracałam do domu na noc, mąż się nim zajmował, a ja odciągalam co kilka godzin i wylewalam mleko.
Monitor miałam i używałam. Mojej znajomej dziecko umarło na sids i jakoś to mocno mnie dotknęło :(

reklama
Ja generalnie polecam ci zapisać się tutaj do grupy mam, które mają w tym samym miesiącu poród co ty. Dla mnie to była kopalnia wiedzy przy pierwszym dziecku ;)

Klikasz odpowiedź i w przeglądarce możesz usunąć fragment. W telefonie chyba się nie da albo ja przynajmniej nie wiem jak :p

Jeżeli chodzi o kawę ja piłam w ciąży jedna, bo miałam bardzo niskie ciśnienie - 50/80. Po porodzie 2 kawy. Sprawdzałam jeden dzień bez kawy czy to wpływa na niego, nie wpływało, jedynie mnie głowa bolała cały dzień przez ciśnienie.
Alkohol wypiłam dwa razy - po jednym piwie jak miał 9-10 miesięcy na wyjeździe nad jeziorem i na panieńskim. Wtedy nie wracałam do domu na noc, mąż się nim zajmował, a ja odciągalam co kilka godzin i wylewalam mleko.
Monitor miałam i używałam. Mojej znajomej dziecko umarło na sids i jakoś to mocno mnie dotknęło :(
O super usłyszeć opinie z innej strony 😊

Ja generalnie polecam ci zapisać się tutaj do grupy mam, które mają w tym samym miesiącu poród co ty. Dla mnie to była kopalnia wiedzy przy pierwszym dziecku ;)
Napisalam cos z tym poście więc jak coś nowego się pojawia to jestem na bieżąco. Tylko zanim tam weszlam bylam juz prawie 300 stron postów więc nie do nadrobienia 😆

Monitory oddechu miałyście? :)
Miałam, ale chyba tylko dlatego, że mieliśmy od kogoś z rodziny pożyczony. Tzn może bym kupiła, bo myślałam o tym. Aczkolwiek użytkowaliśmy go ok 3 miesiące i to niezbyt regularnie. Więc tak sobie myślę, czy to rzeczywiście must have. Po prostu bywało, że wyłączaliśmy ten alarm, bo wiele razy w nocy (i nie tylko) do zmiany pieluchy albo karmienia dziecko było wyciągane i zapomniano go wyłączyć 🤭 cóż to był za niezły budzik w środku nocy... I potem tak sobie wisiał na łóżeczku, ale wyłączony. Aż w końcu zdemontowalismy go. W pewnym momencie spaliśmy wszyscy w jednym łóżku...
Być może jakieś nowszej generacji tak nie robią, nie wiem.
A w ogóle położna jak przyszła na wizytę to stwierdziła, że przy donoszonych dzieciach to nie ma sensu...

Ogólnie daje to jakieś poczucie bezpieczeństwa, ale można takie coś nabyć też z 2gie ręki moim zdaniem. Albo wypożyczyć od kogoś z rodziny, kto nie używa chwilowo.

Niby mówią że to wyrób medyczny i można mu ufać tylko jak był stosowany zgodnie z instrukcja a kupując uzywany nie ma pewności jak go kto używał bla bla :D

Niby mówią że to wyrób medyczny i można mu ufać tylko jak był stosowany zgodnie z instrukcja a kupując uzywany nie ma pewności jak go kto używał bla bla :D
No to prawda.
Zaraz mnie zjedzą, ale uważam, że takie coś może być kupione z 2giej ręki. Sama widzisz, że niektórzy nie używają, a kupili. Sama trafiałam na rzeczy, niby używane, ale de facto jakby nie, bo nie sprawdziło się komuś albo nietrafiony prezent itd.

Z czasem sama będziesz wiedziała, czego potrzeba, ale to moim zdaniem w praktyce wychodzi.

A kiedy termin?

Z tego co kojarzę, jedyny monitor, ktory faktycznie jest wyrobem medycznym to Snuza Hero MD, a akurat Snuzy się nie powinno kupować używanej (chyba, że ktoś tak jak ja kupił i sprzedał, ale to nigdy nie ma pewności).
Snuza jest przyczepiana do pieluszki i podobno uczy się rytmu oddechu dziecka.

Te, co mają płytki pod materacem to nawet są wypożyczane dla dzieci z problemami, więc te można spokojnie kupować używane. Ale one podobno często zbierają oddech rodzica, jeżeli łóżeczko jest za blisko.

No i jeszcze jest opaska owlet, w sumie opcja, ktora jest chyba najwygodniejsza, ale z drugiej strony ilość parameteów, ktore sprawdza to już jak szpital.

Jak Ty w maju rodzisz to do spacerów zimowych za rok będziesz już mieć obcykane, co ile dziecko je i na ile możecie wychodzić. Myślalam, że jakoś teraz na dniach rodzisz, a to dopiero początek ciąży :D

Ja mam syna z lutego, ale wiek korygowany jak dzieci z maja, czyli rozwojowo jakby był majowy, to rok temu w zimie jeździłam z nim na taki 2-3h spacer w ciągu dnia, bo wtedy mi spał w wózku. Jak się budził to wracaliśmy do domu.
To tak jeszcze w kwestii tych spacerów i karmień.

reklama
na początku chciałam właśnie ten babybliss ale doczytałam, że nie bardzo do dostawki, więc zmieniłam na snuzę.
Jest jeszcze trochę czasu, ale z drugiej strony pewnie zleci raz dwa. Ja z tych co panikuje, że nic nie zdąży ogarnąć na ostatnią chwilę :) do tego mamy spory kredyt po tych rosnących stopach i nie udaje nam się nic odłożyć, dlatego będę miała spokojniejszą głowę jak np. od stycznia będę co miesiąc kupować po jednej dwóch rzeczach takich droższych niż potem wszystko na raz w 8 miesiącu

Do góry