reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Bóle i różne dolegliwości w ciąży...

U mnie ostatnio podobnie, brzuch mam czasem bardzo wzdety, ale to mija. Z wypróżnianiem nie mam problemów, choc je miałam. Lekarz najpierw zalecił mi spozywanie małych posiłków w małych ilościach, picie 2 l wody dziennie, jesli to by nie pomogło to jeśc duzo owoców ( w tym kiwi - które działa oczyszczajaco) - i co najwaziejsze ograniczyc slodycze. I wspomniał równiez o suszonych sliwkach - tak wiec do wyboru do koloru. U mnie poskutkowalo picie wody i jedzenie owocow.

Teraz mam jednak inne zmartwienie od soboty wieczorem mozna powidziec , że nie czuje ruchow malej - nie mam tak jak dawniej ze rano sie budzilam i od razu na dzien dobry dostawalam kopniaczki (podobnie było wieczorem przed snem). W ciagu dnia mała czasem tez sie przeciagnela. I nie wiem co robic?? Czy to znak zeby dzwonic do gina?? wczoraj poczulam tylko takie drobne pulsowanie - jakby czkawka... nie wiem , czy nie panikuje za bardzo... Doradzcie dziewczyny co robic??

reklama
Karola a może spróbuj zjeść, wypić coś co pobudzi maleństwo. Zjedz coś słodkiego, jakiegoś batona i do tego colę... mój mały po takim zestawie jest bardzo aktywny

karola, najpierw wyprobuj sposob nalki a jesli to na mala nie podziala to dzwon do ginia i to smigusiem. Teraz lepiej byc przewrazliwiona na punkcie ruchow dziecka niz cos zlekcewazyc. Opisz dokladnie jaka jest roznica od soboty i na pewno ginek Ci powie czy powinnas przyjechac do niego czy nie. Nie lekcewaz takis symptopow. Ty najlepiej znasz swoje dziecko i czujesz jak sie rusza wiec jesli czujesz ze jest teraz mniej ruchliwa to koniecznie skonsultuj to z lekarzem.

A mnie od wczoraj wieczora lekko czysci i jest mi niedobrze, chociaz jeszcze nie musialam tulic sie do muszli ale zaczyna mnie to troche martwic....Dobrze ze jutro wizyta u ginia. Mam nadzieje ze cos powie na ten temat i pocieszy ze mala jeszcze nie chce na swiat az tak bardzo.

Ostatnia edycja:
karola ja bym proponowała tez podjechać gdzieś do najbliższego szpitala, zrobią Ci ktg i bedziesz spokojniejsza, ponoc tak jest że na końcu dzieciaczki są mniej aktywne, ale lepiej dmuchać na zimne.....daj znać koniecznie co zdecydowałaś

Karola lepiej zadzwoń do lekarza, będziesz spokojniejsza!

Teraz dzidziusie nasze mają już coraz mniej miejsca i nie chce im się kopać, moja tylko się przeciąga, tak bardzo delikatnie, że też czasami nie czuję, ale widzę na brzuchu....

Zadzwoń, pojedziesz pewnie na ktg, uspokoisz się :-)

Na pewno wszystko jest ok!

Karola84...tak jak dziewczyny mówią - sprawdź to koniecznie! Pewnie wszystkie nieco jesteśmy przewrażliwione, jednak lepiej chuchać na zimne...Spróbuj z czymś słodkim i połóż się na pleckach lub na lewym boku....jeśli to nie zadziała w ciągu 1/2 godzinki - leć do gina a najlepiej do szpitala... Nie ma na co czekać słońce... Czekamy na info od Ciebie... Trzymam kciuki...

Karola mnie gin kazał obserwować ruchy, a jeśli jest ich bardzo mało, albo wcale... koniecznie to zgłosić... Zadzwon więć do gina, on Ci poradzi, co należy zrobić i bedziesz spokojniejsza... Wydaje mi się, że to najlepsze wyjscie. Nie czekaj na nic, tylko dzwoń, albo idź do gina...

A mnie martwi moje dziąsło. Od kilku dni się z nim męczę, pobolewa, ale to jedno konkretne miejsce, nie całe dziąsła i nie jest to spowodowane ciążą, bo słyszałam że w ciąży kobietom krwawią dziąsła w wyniku wpływu hormonów. Ja mam takie jedno miejsce między górną 6-tką i 7-mką, ząbiszcza są w tym miejscu bardzo ciasno osadzone i zawsze muszę je tam doczyszczać taką specjalna malutką szczoteczką. Czasem się odnawia lekkie podrażenienie, jak coś mi tak wejdzie i nie doczyszczę od razu. Wtedy wystarczy 2 dni się pomęczyć i przechodzi, ale teraz już kilka dni mam za sobą i niewiele jest lepiej. Poczekam jeszcze dzień, dwa i najwyżej polecę do denstysty. Nie ma ani zaczerwienienia, ani krwi, tylko takie nieznośne uczucie, które nie jest za mocne, ale jak trwa kilka dni to cholery można dostać:-( Stosowałam już wszystko co mi dentystka ostatnim razem zaleciła, więc nie wiem co teraz mi poleci, zawsze prędziej lub później pomagało, ale teraz chyba tym razem za mocno podrażniłam to miejsce, heh.

Dzieki dziewczyny za rady. Zgodnie z instrukcjami , zjadlam rano cos slodkiego, ale po 30 min lezenia poczulam male cos ...wec i tak mniej niz zawsze , dlatego zadzwonilam do mjego gina i kazal jechac do szpitala. Tak wiec spakowalam sie i ruszam ... trzymajcie kciuki. Mam nadzieje ze to nic powaznego tylko moja matczyna przesada.

reklama
Do góry