reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

reklama
Dziewczyny, co kupujecie dla dzieci z kosmetyków? Mam płyn do kąpieli, krem do pupy, jakiś krem nawilżający do ciała, krem z filtrem i żel łagodzący na ugryzienia komarów.

Zastanawiam się czy jest coś jeszcze, co jest potrzebne. Za czasów jak my byłyśmy dziećmi, to pamiętam wszechobecną oliwkę i puder, ale teraz nie widziałam już, żeby ktoś tego używa.

Kremu do ciala używacie po każdym myciu, żeby nawilżać skórę? Ja u siebie nie stosuję nawilżaczy, bo mi się nie chce, więc nie wiem 🤦‍♀️

Taktyczny Staszek dla obserwacji:
received_503657258481303.jpeg

Dziewczyny, co kupujecie dla dzieci z kosmetyków? Mam płyn do kąpieli, krem do pupy, jakiś krem nawilżający do ciała, krem z filtrem i żel łagodzący na ugryzienia komarów.

Zastanawiam się czy jest coś jeszcze, co jest potrzebne. Za czasów jak my byłyśmy dziećmi, to pamiętam wszechobecną oliwkę i puder, ale teraz nie widziałam już, żeby ktoś tego używa.

Kremu do ciala używacie po każdym myciu, żeby nawilżać skórę? Ja u siebie nie stosuję nawilżaczy, bo mi się nie chce, więc nie wiem 🤦‍♀️

Zobacz załącznik 1516956
nasz kochany mały Wojownik ❤️ nic więcej z kosmetyków, ja nie zamawiałam (u mojego Stacha nic wiecej się nie przydało). Ja do nawilżania używałam balsam z Hippa (ma bardzo dobry skład, jeżeli dziecko nie ma zdiagnozowanych problemów skórnych), a później zamawiałam z Olini olej migdałowy i nim go nawilżałam. Robiłam to po każdej kąpieli. Przy czym ja wychodzę z założenia, ze kąpiel max 2x w tygodniu( już się nie zaleca by robić to codziennie).

Zobacz załącznik 1516956
Prawdopodobnie każda mama powie Ci inaczej bo każda ma swoje must have ;) Ja nie stosowałam żadnego kremu na codzien z założeniem ze kremy będą jak się pojawia problemy. Na początku dodawałam trochę emolientu do kąpieli, to tak lekko właśnie natluszczalo skórkę. Jak pojawiały się jakieś odparzenia to wtedy dopiero działałam jakimś kremem, a w lecie jak widziałam ze od upału robią się obtarcia przy pampersie to zamiast pudru mąka ziemniaczana (ale nie za dużo).
Coś tłustego się przydaje zwłaszcza na ciemieniuchę, u nas wchodził wtedy olejek ze słodkich migdałów.
Z niezupełnie kosmetyków polecam mieć sol fizjologiczna w ampułkach do czyszczenia noska i oczek, na bardziej zatkany nosek wodę morską.
A reszta - będziesz reagować w zależności od potrzeb :)

Zobacz załącznik 1516956
Ja dla wszystkiego kupiłam zasypkę taką bez talku (z Sylveco bodajże) i podobnie jak dziewczyny wspominają mam olejek ze słodkich migdałów czysty bez żadnych dodatków.
Moja położna właśnie polecała sól fizjologiczną do przemywania oczek i wodę morską do noska (podobno można też zakropić solą), ale to widzę że @Pomarańczowa już o tych dwóch rzeczach wspomniała :)

Ja polecam z całego serca zielony linomag do smarowania pupy. Zdecydowanie łatwiej wyciera się kupy, chroni pupę przed siuśkami i nic się nie odparza.
Jeśli maluch nie ma żadnych problemów skórnych, możesz kąpać w samej wodzie. Nie ma też żadnego musu, żeby nawilżać po kąpieli.

my dodajemy olejek ze słodki migdałów, ale ostatnio uświadomiła mi pediatra, że migdały też mogą uczulać i chyba faktycznie na Milenkę źle działa; za to przy poprzedniej córce się dobrze sprawował. Do pupy nie stosuję nic, dopiero jeśli się pojawi problem to coś włączę.

My krem do pupy mamy ten, który nam kazali kupić do szpitala. A do kąpieli nasza pediatra poleca serię Oliatum Baby, więc to kupimy. Zastanawiałam się zawsze po co ten puder się stosuje :D

Zobacz załącznik 1516956
Tak sie wtrace bo do watku nie naleze, ale podczytuje i kazdej z przyszlych mam kibicuje mocno, a Wasza historia szczegolnie mnie poruszyla i to jakiego malenkiego wojownika masz przy sobie:) a wiec z kosmetykow do kąpieli to my uzywalismy szamponu w piance z musteli raz na tydzien, tutaj wazne zeby glowke dziecka najlepiej splukiwac samą wodą bez dodatkow plynow, mialam zawsze pojemniczek na boku juz naszykowany, wtedy mniejsze prawdopodobienstwo ze sie pojawią problemy z ciemieniuchą. Do wody dodawalam odrobine oleju kokosowego, nic pozatym. Mleczko do ciala tez z musteli stosowalam raz na tydzien moze. Na odparzenia bephanten ale na codzien nic. I to tyle z kosmetykow ktore mielismy.
Powodzenia w dalszej drodze, oby szybciutko mogliscie wrocic razem do domku:)

reklama
Do góry